Wandelgebieden in Nederland


Ontdek de mooiste natuurgebieden van Nederland. Kies een mooi wandelgebied en ga lekker op stap.

Wandelzoekpagina heeft mooie natuurgebieden met wandelingen voor je op een rijtje gezet.Achterhoek

Wandel door het kleinschalige Achterhoekse coulisselandschap langs beken, boerderijen en kastelen. Door fraaie beekdalbossen. Geniet van de golvende akkers, bosjes, boerderijen en veldwegen.

Lees meer

Aekingerzand

Het Aekingerzand ligt in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Omringd door heidevelden liggen de hoge stuifzandheuvels. Weer en wind hebben hier vrij spel. Het zand stoof niet meer, omdat bomen en bossen dit verhinderden. Nu veel bomen gekapt zijn, heeft het zand weer de kans te stuiven. Schapen houden het stuifzand nu open.

Lees meer

Alblasserwaard

De Alblasserwaard ligt in het zuidoosten van de provincie Zuid-Holland en vormt het zuidelijk deel van het Groene Hart. Het is een uitgestrekt veenweidegebied met molens, oneindige polders, grote en kleine rivieren, kanalen en afwateringsboezems. Wandel over de vele (vaak onverharde) kaden en tiendwegen door het weidse groen.

Lees meer

Amsterdamse Bos

Onder de rook van Amsterdam (grotendeels in de gemeente Amstelveen) ligt het Amsterdamse Bos, een groot en gevarieerd bosgebied met vijvers, bruggetjes en rijke oevers. Je kunt er heerlijk wandelen met jong en oud. En met de hond die grotendeels los mag lopen. Lees meer over Het Amsterdamse Bos

Lees meer

Amsterdamse Waterleiding Duinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een paradijs voor wandelaars. Je vindt er schitterende natuur, rust die niet verstoord wordt door fietsers en een grote kans op het tegenkomen van wild. Je moet moeite doen om hier geen damhert tegen het lijf te lopen.

Lees meer

Beerze

Delen van de strak getrokken Beerze mogen weer meanderen. Grasdijkjes zorgen dat het beekdal nat blijft. Een kwart eeuw geleden stroomde de Beerze in een strakke goot door het boerenland. Nu kun je je weer verwonderen over de nieuwe natuur die ontstaan is samen met het opnieuw kronkelen van de beek.

Lees meer

Brunssummerheide

De heuvelachtige bossen en heidevelden zijn in dit deel van Zuid-Limburg een groene, natuurlijke oase met rondom het verstedelijkte stenen gebied van Brunssum, Hoensbroek, Heerlen en Landgraaf.

Lees meer

Dal van de Ruiten Aa

In het beekdal van de Ruiten Aa in het zuidoosten van Groningen vind je kronkelende beekjes met ruige oeverlanden, bolle essen en rivierduintjes. De essen, houtwallen en lagere graslanden liggen ingebed in het beekdallandschap.

Je kunt hier heerlijk wandelen door de graslanden langs de kronkelende Ruiten Aa.

Lees meer

De Drentse Aa

De Drentse Aa heeft (grotendeels) zijn oorspronkelijke meanderende loop behouden. Het water van de vele zijtakken stroomt nog vrij in het brede beekdal.

Je kunt er wandelen door de geschiedenis van dorpen, essen, velden en beken. Door de rijke natuur van het natte beekdal.

Lees meer

De Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe biedt een mooie combinatie van natuur en cultuur. Je kunt er heerlijk wandelen door naald- en loofbos en over heidevelden, ruige grasvlakten en stuifzand. Tijdens de wandeling kun je reeën, vossen, wilde zwijnen, edelherten, en moeflons ontmoeten.

Het Museonder geeft een verrassend beeld van alles wat er onder het aardoppervlak leeft.

In het Kröller-Müller museum kun je beelden en Vincent van Gogh bekijken. En als je er onderweg geen zin meer in hebt, kun je op een aantal plekken een witte fiets pakken.

Een mooie combinatie voor het wisselvallige weer in deze tijd van het jaar.

Attentie: Voor toegang tot het park moet entreegeld betaald worden.

Lees meer

De Kempen

De Kempen liggen voor het grootste deel in Vlaanderen, globaal gezegd tussen Antwerpen, Eindhoven en Maastricht. Op de zandbodem van dit gebied vind je bossen, heidevelden en vennen. Het meest bekend in het Nederlandse deel is De Kampina. Daarnaast vind je er de Stevensbergen, Leenderbos en Stramproyse Heide. Je kunt hier heerlijk wandelen over zandpaden.

Lees meer

De Maashorst

Het natuurgebied De Maashorst is, mede onder invloed van de mensen die hier eeuwenlang woonden en werkten, een zeer gevarieerd gebied geworden. Lang geleden stroomde de rivier de Maas hier. Het water liet grote hoeveelheden grof zand en grind achter. Toen er een aardbeving plaatsvond, werd de bodem omhoog geduwd. Zo'n omhoog geduwd gedeelte noemen we een horst.

De Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Brabant dat bestaat uit naaldbossen, heidevelden, stuifduinen, beekdalen en akkers.

Lees meer

De Meinweg

Bij Herkenbosch op de grens met Duitsland ligt Nationaal Park De Meinweg. Het park ligt in de meest oostelijke hoek van Midden-Limburg. Je wandelt er door een glooiend, halfopen bos- en heidelandschap met vennen. Bij het Elfenmeer, Vossenkop en Rolvennen leven kikkers en adders. Je kunt hier heerlijk wandelen over zandpaden in een oase van rust.

Lees meer

De Peel

De Peel, of het Peelgebied, bestaat uit de restanten van een hoogveengebied op de grens van Brabant en Limburg. Vroeger werd hier veen gestoken vanaf de veendijken.

Nu kun je hier heerlijk wandelen over onverharde paden en knuppelpaadjes door dit prachtige, waterrijke gebied. Trek wel hoge, waterafstotende schoenen aan!

Het gebied bestaat o.a. uit Nationaal Park De Groote Peel, Deurnse Peel en Mariapeel.

Lees meer

Dommel

De Dommel is door de geringe hoogteverschillen een traagstromende laaglandbeek. De meeste zijbeken zijn inmiddels rechtgetrokken, maar een groot deel van de Dommel kronkelt er nog lustig op los.

Lees meer

Drents Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een schitterend wandelgebied in Oost Friesland, op de grens met Drenthe. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, vind je er veel meer dan bossen.

Door een zeer afwisselend coulisselandschap van bossen, graslanden, grote en kleine heidevelden, een enkel meertje en langs prachtige landhuizen kuier je over stille, nauwelijks belopen grassige bospaden en lommerrijke landwegen. Je kunt er wandelen over mooie heidevelden, het uitgestrekte stuifzand van het Aeckingerzand en over paden langs boerenland.

Lees meer

Dwingelderveld

Het Dwingelderveld bestaat uit loofbossen, heidevelden en kleine vennetjes. In de bossen tref je in de herfst de mooiste paddenstoelen aan. Op de heide loop op met de schaapskudde. In de natte delen nestelen veel vogels.

Je kunt er eindeloos wandelen over zandpaden.

Lees meer

Gelderse Vallei

De Gelderse Vallei is het lager gelegen gebied tussen de Utrechtse heuvelrug en De Veluwe. Een deel ligt in Gelderland en een deel in de provincie Utrecht. De Gelderse Vallei bestaat voor een groot deel uit agrarisch gebieden: weilanden, akkerlanden en veeschuren (zoals het van kippen bekende Barneveld), met een enkel landgoed zoals Het Paradijs.

Lees meer

Het Gooi

Het Gooi biedt een afwisselend landschap met uitgestrekte, licht glooiende heidevelden, afgewisseld met stukje bos en weilanden en statige landgoederen met beukenlanen, vijvers en bruggetjes. En volop horeca. Je kunt er heerlijk gevarieerd wandelen.

Door de ligging nabij Huizen, Blaricum, Laren en Hilversum kan het er druk zijn met wandelaars. Maar zelfs midden op de dag stond ik er meerdere keren oog in oog met reeën.

Lees meer

Het Groene Hart

Midden in de Randstad ligt Het Groene Hart, makkelijk te bereiken vanuit de grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Hier heb je als wandelaar de ruimte, veel groen en het platteland dichtbij.In Het Groene Hart kun je heerlijk wandelen door groene weilanden, over fraaie tiendwegen, langs sloten en uitgestrekte plassen.

Lees meer

Hoeksche Waard

De Hoeksche Waard ligt op een steenworp afstand van Rotterdam, Dordrecht en West-Brabant en is aan alle kanten omringd door water. Je kunt het hele jaar door genieten van dit bijzondere landschap. Wandel door oude polders en over oude dijken, over het bijzondere eiland Tiengemeten of door de grienden langs de Oude Maas (net buiten de Hoeksche Waard). Voor kilometervreters is er de Oeverloop (75 km) een rondje Hoeksche Waard.

Lees meer

Hondsrug

De Hondsrug is een minder bekend, maar schitterend wandelgebied. Deze zandrug loopt van Emmen tot Groningen. De bescheiden hoogte zorgt voor een afwisselend landschap van bossen, weilanden, dorpjes, beekdalen, stuifzanden, heideveldjes en akkers.Een heerlijk gebied om een mooie, rustige wandeling te maken over grotendeels onverharde paden.Kijk ook eens bij het Hondsrugpad

Lees meer

Kampina

Wandel door het uitgestrekte natuurgebied De Kampina, langs vennen en beekjes, over uitgestrekte natte heidevelden en door bossen. Waar de meeuwen, wulpen en roofvogels over je hoofd scheren.

Je kunt er heerlijk wandelen over zandpaden door uitgestrekte landschappen.

Lees meer

Kootwijkerzand

Het Kootwijkerzand is een licht heuvelachtig gebied met een afwisseling van bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Over de zandverstuiving lopen geen paden. Je loopt daar dwars door het steeds veranderende zand.Aan de rand van het zand staat Radio Kootwijk, het voormalig zendstation voor contact met de overzeese gebieden. Door zijn monumentale uitstraling kreeg het gebouw de bijnaam 'De Kathedraal'.

Lees meer

Leersumse Veld

Het Leersumse veld bestaat uit bos, heide en een drietal vennen omgeven door berkenbos. Vanaf de Maarsbergse weg loop je door een statige eiken-lindenlaan het terrein op. Het is een bijzonder gebied dat in elk jaargetij zijn charme heeft.

Charme in elk jaargetij

In het voorjaar hangt er mist over de vennen en heide. Vroeg in de ochtend duikt er zo een ree op uit de mist en rent schichtig weg over de heide. Het snel opwarmende water van de ondiepe veenplassen trekt schitterende waterjuffers en elegante libelles.Het zomerse schijnsel door de bladeren en de paarse gloed van de heide zetten het gebied in een heel ander licht. Hazelwormen en zandhagedissen warmen zich in het zonnige zand. De bloeiende heide lokt drinkende en zonnende vlinders.De schitterende pracht van de verkleurende bladeren, de grote variatie van kleurrijke paddenstoelen en de heerlijke boslucht maken het Leersumse veld aangenaam herfstig.Als het vriest is het de moeite waard om de schaatsen mee te nemen. De vennen zijn ondiep en daardoor snel bevroren. Er is dan winterpret voor klein en groot. Je kunt er ouderwets gezellig rondjes draaien of de plassen rondrijden.

Lees meer

Leudal

Het Leudal wordt doorsneden door kronkelende beken: de Tungelroyse Beek, de Zelsterbeek, de Neerbeek en de Haelense Beek. Het dal stroomt door terrassen van de Maas met flinke hoogteverschillen, waardoor de beken snel stromen.

Je kunt hier heerlijk wandelen over leuke, onverharde paadjes langs beken. Met een beetje geluk krijg je hier een ijsvogel te zien.

Lees meer

Leuvenumse Bos

Een uitgestrekt, heuvelachtig bosgebied dat schitterend doorsneden wordt door de kronkelende Leuvenumse Beek. In het Leuvenumse Bos leven reeën, zwijnen en edelherten. Je kunt zie hier tegenkomen en zult zeker de sporen zien. Een fraai wandelgebied voor een korte of een lange wandeling.

Lees meer

Linge

Het landschap langs de Linge is een van de lieflijkste in het rivierengebied. Het riviertje is smal en kronkelig, de boomgaarden langs de oevers zijn in het voorjaar vol van geur en kleur van de fruitbloesems en in de herfst liggen op de dijken de walnoten voor het oprapen.

Lees meer

Loonse en Drunense Duinen

In dit natuurgebied ligt één van de meest uitgestrekte 'levende' stuifzandgebieden van West-Europa; de wind heeft hier vrij spel waardoor het landschap volop in beweging blijft. Zand is echter niet het enige wat je te zien krijgt. je wandelt hier ook door bossen en over heideveldjes.

Lees meer

Maasduinen

De Maasduinen is een gevarieerd en rustig natuurgebied aan de oostzijde van de Maas in het noorden van Limburg. Je vindt er uiteraard rivierduinen, maar ook talloze vennetjes en natte heideveldjes.Maak al wandelend kennis met de duinen van de Maas. Wandelzoekpagina biedt je kortere en langere wandelingen door dit bijzondere landschap.

Lees meer

Maasheggen

De Maasheggen is een oud cultuurlandschap dat verdeeld is in een groot aantal kleine percelen die van elkaar zijn gescheiden door - in mei bloeiende - meidoornheggen.

Je kunt hier heerlijk wandelen tussen lage en hoge heggen met uitzicht op akkers, weilanden en de rivier.

Lees meer

Noord-Limburg

Noord-Limburg biedt een ruime keuze aan gevarieerde wandelgebieden. Je kunt er heerlijk wandelen door bossen en landgoederen, over heidevelden en stuifduinen, langs beken en vennen.

Bekende wandelgebieden zijn: de Maasduinen, landgoed de Hamert en landgoed Geijsteren.

Lees meer

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een voor Nederland uniek nat gebied met bos en ruige graslanden. Hier lopen volop edelherten, reeën, vossen, hazen en runderen. En heel veel vogels. Je kunt ze bekijken vanuit een van de kijkhutten. Er zijn niet veel wandelpaden door het natte gebied. Toch kun je er een heerlijk ruige wandeling maken. Wandel door de Nieuwe Wildernis.

Lees meer

Reestdal

Rondom de rivier de Reest, op de grens van Drenthe en Overijssel, ligt een prachtig gebied: Het Reestdal, een voor Nederland uniek beekdal.

Het bijzonder fraaie landschap van het Reestdal bestaat uit de afwisseling van de lage oeverlanden en hoge randen met daartussen de fraai kronkelende rivier.

Je kunt er heerlijk wandelen over onverharde paden met uitzicht over het brede, groene dal.

Lees meer

Reusel

De Reusel is een prachtige beek die heftig meanderend door het uitgestrekte landgoed De Utrecht kronkelt. Je kunt heerlijk kilometerslange wandelen over struin- en slingerpaden langs de beek.

Lees meer

Rijk van Nijmegen

Houd je van lekker klimmen en dalen? Ga dan wandelen in het Rijk van Nijmegen.

Je vindt hier een sterk glooiend landschap met hoge heuvels en diepe dalen. Je kunt er heerlijk klimmen door het Filosofendal en over de Duivelsberg met het vermaarde pannenkoekenrestaurant. Wandel door de Heerlijkheid Beek en kijk uit over de Ooijpolder.

Lees meer

Rivierenlandschap

Wandel door kruiden- en bloemrijke uiterwaarden, over grasrijke paden en dijken, rivierduinen en zandstranden. Beleef de ruimte van de rivieren.

Wandelzoekpagina heeft mooie wandelingen langs de grote rivieren Maas, Rijn, Waal en IJssel voor je geselecteerd.

Lees meer

Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug ligt op de grens van Salland en Twente. Het is een prachtig natuurgebied, vooral bekend door de weidse en onnederlandse vergezichten die te danken zijn aan de Sallandse 'bergen'.De stuwwal ligt zo'n 70 meter boven NAP. Vanaf de Holterberg heb je prachtige uitzichten over de heuvelachtige heidevelden.

Lees meer

Schoorlse duinen

Beklim de breedste en hoogste duinen van het land. Maak een wandeling door de gevarieerde Schoorlse duinen met naaldbossen, duinstruwelen, natte valleien en zelf een heidegebiedje. En natuurlijk De Kerf, de open verbinding met zee.

Lees meer

Tiengemeten

Natuurmonumenten heeft het eiland Tiengemeten op de schop genomen en heeft nieuwe natuur gemaakt. De boeren zijn verdwenen, een dijk is doorgestoken en grote delen akkerland zijn ondergelopen. Je kunt zwerven over een groot deel van het eiland met wijdse luchten en veel watervogels.Tiengemeten ligt in het Haringvliet ten zuiden van Rotterdam. Vanaf het plaatsje Nieuwendijk kun je met de (voet)veer oversteken naar het eiland. De overtocht duurt ongeveer 15 minuten. Let wel op dat de oversteek niet regelmatig gemaakt wordt (zondags soms met twee uur tussenpauze).

Bereikbaarheid Tiengemeten

Tiengemeten bereik je met de auto vanaf de A29 Rotterdam-Zierikzee, afslag Numansdorp/Zuid-Beijerland, na de afslag richting Zuid-Beijerland aanhouden en vervolgens de bebording richting Tiengemeten (veerdienst) volgen.

Veerpont Tiengemeten

De veerpont vaart dagelijks van 10.00 tot 19.00 elk uur, Zondag niet om 11.00,13.00, 15.00 en 18.00. tel.0653243129.

Lees meer

Twente

Twente biedt een afwisselend coulisselandschap met stromende beken en groene weilanden in een licht glooiend landschap. Je loopt er langs de vele fraaie en verzorgde kapelletjes en landgoederen. Je kunt er de bergen van de stuwwal op de grens met Salland beklimmen.

Kortom: Ga lekker op stap en geniet van het Twentse landschap.

Lees meer

Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug strekt zich als een hoge zandrug van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Huizen. Je kunt er heerlijk wandelen door afwisselende bossen, over heidevelden, buitenplaatsen en heuvels.

Beklim de Laarsenberg. Bekijk de Utrechtse Heuvelrug van boven vanaf uitkijktoren De Kaap of vanaf de Pyramide van Austerlitz. Struin door de Kaapse Bossen. Wandel over het rustieke Landgoed Sandenburg of door het prachtige park van Huis Doorn.

De Utrechtse Heuvelrug is een schitterend en gevarieerd wandelgebied. Dus trek de wandelschoenen aan en ga er lekker op uit!

Lees meer

Vechtdal Overijssel

Het Vechtdal in Overijssel biedt je een afwisselend landschap met akkers en bosranden, heidevelden met jeneverbessen, stille landwegen, landgoederen, heuvels, rivierduinen en uiteraard de slingerende Vecht.

Je kunt hier heerlijk wandelen door het rustige Overijsselse boerenland, over graspaden langs de fraaie oude armen van de slingerende Vecht en de Bestmenerberg beklimmen.

Lees meer

Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom is gelegen aan de Zuidoost van de Veluwe tussen Arnhem, Apeldoorn en de IJssel. Het gebied bestaat uit glooiende loofbossen afgewisseld met heideveldjes en een enkele zandverstuiving. Hier kun je heerlijk wandelen over de stuwwallen van de Posbank en door de stille Onzalige Bossen. In het zuidelijk deel van de Veluwezoom liggen enkele landgoederen zoals Heuven en Beekhuizen. Even weg van de toeristische hoogtepunten vind je de rust en zie je vast wilde dieren als zwijnen, edelherten en reeën.

Lees meer

Voerstreek

De Voerstreek is een rustig en kleinschalig gebied waar het heerlijk is om te wandelen. Bossen, akkers, holle wegen, dorpjes en weilanden wisselen elkaar af. Het landschap is om elke bocht anders mooi.

Je kunt er lopen over holle wegen tussen weilanden die drie meter hoger liggen. Fraaie uitzichten en doorkijkjes over groene heuvels. Liggen langs een beekje in de zon. Genieten van de bloeiende perenbomen, meidoorns en gele koolzaadvelden. Uitrusten op een gemoedelijk terrasje met een Limburgs biertje. Dat is de Voerstreek.

Lees meer

Voorne

Het Zuid-Hollandse eiland Voorne biedt een schitterend duingebied voor wandelaar. Met smalle struinpaadjes, natte duinvalleien, strand en hoge duinen.

Een gevarieerde vegetatie met verwaaide struiken achter de zeereep tot weelderige bossen in de binnenduinrand, een grote variatie aan wilde planten en in het voorjaar orchideeën op het groene strand. Deze rijke omgeving biedt ruimte voor reeën en veel water- en zangvogels.

Geniet van dit mooie wandelgebied met onderstaande wandelingen.

Lees meer

Wekeromse Zand

Het Wekeromse Zand is een bijzonder rustig wandelgebied. Je treft hier nog een flink stuk open stuifzand met indrukwekkende vergezichten. De kromme dennen op de stuifzandheuvels geven een bijzondere sfeer. In dit gebied kun je moeflons tegenkomen.

Lees meer

Wieden en Weerribben

De Wieden is een uitgestrekt watergebied. Samen met de Weerribben vormt het een groot aaneengesloten laagveenmoerasgebied. Door turfstekers en rietsnijders ontstond een landschap vol meren, vaarten, rietlanden, moerasbossen en trilvenen. Het bekendste plaatsje in dit gebied is Giethoorn, met zijn rieten daken, hoge bruggen en smalle grachten.

Lees meer

Winterswijk

Wandel vanuit Winterswijk door een prachtig hoevenlandschap met afwisseling van boerderijen, akkers, graslanden, bosjes, houtwallen en beken. Loop over zandwegen en graspaden langs boerderijen met rode gevels, sterk meanderende beken, weelderige loofbossen en landgoederen. Ver weg van de hectiek van alle dag vind je hier rust en stilte.Wandel door de negen buurtschappen rond Winterswijk, naar het Burloër Venn, langs de Slinge of over de Borkense Baan. De Borkense Baan was het oude enkelspoor tussen Winterswijk en het Duitse Borken. Nu is de oude spoorbaan een paradijs voor planten, vogels en vlinders.

Lees meer

Zeeland

Bij wandelen denk je niet direct aan Zeeland. Maar deze waterrijke provincie heeft de wandelaar veel moois te meer te bieden naast strand, duinen en dijken. Wandel door de eeuwenoude binnenstad van Middelburg. Bezoek De Braakman, een prachtig natuurgebied met afwisseling van bossen, weiden en open water. Wandel over landgoederen en het strand bij Oostkapelle. Wandel door de duinen bij Renesse.Geniet van de mosselen in Zeeuws-Vlaanderen en van de talrijke boomgaarden op Zuid-Beveland. Maak een prachtige polderwandeling in Zuid-Beveland rond Wolphaartsdijk. Door het oude centrum van Veere en langs de Veerse Wateren. Door de duinen van Westenschouwen. Langs akkers, kasteel en kreken op Walcheren.Kijken hoe je na al deze wandelingen denkt over wandelen in Zeeland.

Lees meer

Zuid-Kennemerland

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland strekt zich uit van Zandvoort tot IJmuiden. Je vindt er een gevarieerde duingebied, landgoederen en uiteraard het Noordzeestrand. Je kunt er heerlijk wandelen door de Kennemerduinen, Duin- en Kruidberg, Koningshof en landgoed Elswout.

Lees meer

Zuid-Limburg

Zuid-Limburg staat bekend om haar lieflijk glooiend heuvellandschap dat doorsneden wordt door riviertjes als Geul en Gulp. Je kunt er heerlijk wandelen door glooiende weilanden, steile hellingbossen, langs stromende riviertjes en fraaie vakwerkhuizen. En er is volop horeca om de dorst te lessen en te genieten van zuidelijke tempo.

Lees meer
Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info