Aan de bovenloop van de Kleine Beerze

Hart van Brabant

Aan de bovenloop van de Kleine Beerze
 • Bron:

  Charles Aerssens

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Hoogeloon

 • Startadres:

  kerk St. Pancratius, Hoogeloon
  Hoofdstraat 52
  5528 AK Hoogeloon

 • Coördinaten:

  51°23’48” N   5°16’5” E

Het beekdal van de Kleine Beerze stroomt aan haar bovenloop door een verrassend coulisselandschap met kleine natuurgebieden die hun natuurlijk karakter behouden hebben. Je bent als wandelaar onderweg in de driehoek Hoogeloon, Westelbeers en Vessem door bossen en langs de Landschotsche Heide en Kuikseindsche Heide. Maar de route verloopt ook op grote trajecten direct langs de Kleine Beerze. Opvallend is hier het beeklandschap tussen Vessem en Hoogeloon, waar de loop van de Kleine Beerze, stroomt, zoals dat er vroeger voor 1850 ongeveer moet hebben uitgezien. Tijdens de wandeling kom je bovendien voorbij aan grafheuvels uit de bronstijd en relicten die verwijzen naar de tijd dat de Romeinen zich in dit gebied gevestigd hadden.

Deze rondwandeling voert ons vanuit Hoogeloon in noordelijke richting voorbij aan een grafheuvel en het monument voor Amerikaanse onderduikers. Via het natuurgebied Heieinden gaat de route naar de Landschotsche Heide, waar we aan de oostkant van het moerassige vennengebied de Kuikseindsche Heide bereiken. Hier steken we door naar het beekdal van de Kleine Beerze, dat we een stuk stroomopwaarts volgen. Langs enkele kleine bossen bereiken we Vessem. Door Vessem komen we nu opnieuw in het meanderende stroomgebied van de Kleine Beerze met archeologische vindplaatsen en in het gebied Koebosch de gereconstrueerde Kabouterberg, een verdwenen grafheuvel uit de Romeinse tijd. Het eindpunt van deze dagwandeling in Hoogeloon is dan niet ver meer.

Reacties op wandelingen

Aan de bovenloop van de Kleine Beerze

Charles Aerssens, 10-07-2018

Fijn te lezen dat je zo enthousiast bent over deze wandeling! Heb je opmerkingen bijna allemaal verwerkt. Kunstwerk ligt wellicht verscholen in een poel!

Aan de bovenloop van de Kleine Beerze

Piet, 10-07-2018

Wij gebruikten de routebeschrijving versiedatum 8-5-2018. Wat een fantastisch mooie wandeling om te lopen. Vol afwisseling en voor elk wat wils, en afgezien van af en toe een vliegtuig een oase van weldadige rust. Wel lange mouwen en een lange broek aantrekken (hoge begroeiing langs de Kleine Beerze). Een paar opmerkingen m.b.t. de routebeschrijving. Punt 2, 2e regel: voor een beter begrip zou je achter de woorden "kilometer" en "4A" een komma moeten lezen. (Anders zou je kunnen denken dat je na nummer 4A nog een kilometer moet!). Onder punt 3: op de T-splitsing met de Jan Smuldersstraat moet je links-rechtdoor de Servatiusstraat in. Onder punt 4: naar nummer 10 hoef je niet te zoeken, want het paaltje met nummer 12 komt al heel snel opdoemen. Bij de lantaarnpaal met nummer 2 moet je schuin links rechtdoor om bij het speeltuintje te komen. Verderop hebben wij het kunstwerk "De bemiddelaars" niet aangetroffen (overwoekerd of niet goed gekeken?), maar het is zonneklaar waar je de beek moet oversteken en hoe je naar het uitzichtplatform moet lopen. Maar verder is de beschrijving bijzonder duidelijk en wij willen graag de auteur complimenteren met zijn/haar prestatie. Datzelfde geldt voor de samensteller van deze wandeling. Heel erg bedankt, we hebben genoten. Nogmaals: van harte aanbevolen!

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in het hart van Brabant

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in het hart van Brabant

Horeca

Brouwerij De Gouden Leeuw

Jan Smuldersstraat 24

5512 AZ Vessem

Café D'n Bakker

Hoofdstraat 10

5528 AJ Hoogeloon

Cafetaria eethuis Route 34

Hoofdstraat 64

5528 AK Hoogeloon

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info