Aan de bovenloop van de Kleine Beerze

Hart van Brabant

Versiedatum: 07-03-2023

www.wandelpaden.comtijdens de hele wandeling staat water centraalwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.com
19 KM
Start:

kerk St. Pancratius, Hoogeloon

Details

Het beekdal van de Kleine Beerze stroomt aan haar bovenloop door een verrassend coulisselandschap met kleine natuurgebieden die hun natuurlijk karakter behouden hebben. Je bent als wandelaar onderweg in de driehoek Hoogeloon, Westelbeers en Vessem door bossen en langs de Landschotsche Heide en Kuikseindsche Heide. Maar de route verloopt ook op grote trajecten direct langs de Kleine Beerze. Opvallend is hier het beeklandschap tussen Vessem en Hoogeloon, waar de loop van de Kleine Beerze, stroomt, zoals dat er vroeger voor 1850 ongeveer moet hebben uitgezien. Tijdens de wandeling kom je bovendien voorbij aan grafheuvels uit de bronstijd en relicten die verwijzen naar de tijd dat de Romeinen zich in dit gebied gevestigd hadden.

Deze rondwandeling voert ons vanuit Hoogeloon in noordelijke richting voorbij aan een grafheuvel en het monument voor Amerikaanse onderduikers. Via het natuurgebied Heieinden gaat de route naar de Landschotsche Heide, waar we aan de oostkant van het moerassige vennengebied de Kuikseindsche Heide bereiken. Hier steken we door naar het beekdal van de Kleine Beerze, dat we een stuk stroomopwaarts volgen. Langs enkele kleine bossen bereiken we Vessem. Door Vessem komen we nu opnieuw in het meanderende stroomgebied van de Kleine Beerze met archeologische vindplaatsen en in het gebied Koebosch de gereconstrueerde Kabouterberg, een verdwenen grafheuvel uit de Romeinse tijd. Het eindpunt van deze dagwandeling in Hoogeloon is dan niet ver meer.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Je vindt deze wandeling ook in:

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info