Bedevaartswandeling Alkmaar-Bergen

Bloederige taferelen

Versiedatum: 21-08-2023

De Waag, AlkmaarSt. Laurentiuskerk, AlkmaarVerdronkenoord, AlkmaarGrote of Laurenskerk, AlkmaarH. Petrus en Pauluskerk, BergenHet Huis met de Pilaren, BergenRussisch Kruis, Bergen
19 KM
590 M
Bron:

Voetstappers

Start:

station Alkmaar

Details

Deze bedevaartswandeling combineert twee plekken waar in de late Middeleeuwen Heilig Bloedwonderen hebben plaatsgevonden. In Alkmaar morste een jonge priester tijdens zijn eerste Heilige Mis met de miswijn, waarna de druppels op zijn gewaad veranderden in bloeddruppels. In Bergen werd het zeewater rood nadat het in aanraking was gekomen met doorweekte hosties.
De route doorkruist allereerst het centrum van Alkmaar en legt onderweg aan bij de katholieke St. Laurentiuskerk en de Grote of Laurenskerk. Daarna gaan we op weg naar Bergen, waar de resten te zien zijn van de kerk die tijdens de Reformatie grotendeels is verwoest. Via het buurtschap Zanegeest, waar het Bergense bloedwonder heeft plaatsgevonden, wandelen we weer terug naar Alkmaar. Onderweg komen we nog enkele andere markante plekken tegen, zoals resten van een vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog, het café waar de Belgische zanger Jacques Brel ooit heeft opgetreden en de herinnering aan de inval van de Russen in 1799.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info