Bedevaartswandeling Cuijk-Boxmeer

De 'Vaart' naar het Heilig Bloed

Versiedatum: 01-08-2023

CuijkKloosterpoort St. AgathaSan Salvatorkerk, OeffeltDe Vilt, BeugenGildekapel, BeugenKerk Maria ter Hemelopneming, BeugenNepomukkapel, BoxmeerReliek Heilig Bloed, Boxmeer
19 KM
105 M
Bron:

Voetstappers

Start:

station Cuijk

Details

In 1400 vond in Boxmeer een wonder plaats. Een priester twijfelde aan het feit dat de wijn in zijn kelk het bloed van Christus was. Daarop veranderde de wijn in bloed en begon op te borrelen en kwam een deel ervan op het altaardoek terecht. De geschrokken priester kwam direct tot inkeer, waarna het bloed in de kelk weer veranderde in wijn, maar het gemorste bloed veranderde in een rode klomp. Het werd het begin van de verering van het Heilig Bloed in Boxmeer, waaraan diverse wonderen worden toegeschreven. Sinds enkele eeuwen wordt op de tweede zondag na Pinksteren de Heilig Bloedprocessie gehouden, de Vaart.
De wandeling begint in Cuijk en voert allereerst langs de Maas naar het klooster van de Kruisheren in St. Agatha. Na een rondwandeling door de kloostertuin gaan we naar Oeffelt om daar Moeder Gods, Toevlucht der Zondaren te bezoeken. Vervolgens komen we via Beugen terecht in Boxmeer, alwaar we beelden van processiegangers zien, de Heilige Bloedkapel bezoeken en onze wandeling afsluiten na een bezoek aan de St. Rochuskapel.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info