Bedevaartswandeling Zwolle-Hasselt

Met Thomas à Kempis naar de Heilige Stede

Versiedatum: 22-06-2023

Onze Lieve VrouwebasiliekReliekschrijn Thomas à KempisHaersterveerHasseltSt. Stephanuskerk, HasseltProcessie bij de Heilige Stede
19 KM
115 M
Bron:

Voetstappers

Start:

station Zwolle

Details

'Zij die veel op bedevaart gaan, worden maar zelden heilig,' schreef de middeleeuwse mysticus Thomas à Kempis (1380-1471). Toch gaan we in navolging van deze beroemde Zwollenaar op bedevaart: langs de plek waar zijn klooster heeft gestaan en naar de Heilige Stede in Hasselt. We beginnen onze wandeling bij de Onze Lieve Vrouwebasiliek (de 'Peperbus') in Zwolle, waar zich de schrijn bevindt met de beenderen van Thomas à Kempis.
De middeleeuwers hadden hun eigen motieven om op bedevaart te gaan. Voor de een was het pure devotie of boetedoening, voor een ander een middel om vergiffenis te verkrijgen of een aflaat (kwijtschelding) van zonden. Bij de Heilige Stede in Hasselt konden gelovigen eenmaal per jaar een aflaat verkrijgen, in de volksmond bekend als de Hasselter Aflaat. In 1355 bepaalde de Utrechtse bisschop Jan van Arkel dat de bedevaart voortaan zou plaatsvinden op de tweede zondag na Pinksteren. Na de reformatie werd de bedevaart verboden en werd de kapel op de Heilige Stede afgebroken. Ondanks dat de plek veranderde in een vuilstort bleven mensen deze plek bezoeken. In 1891 slaagde pastoor Van Groeningen er in om de voormalige cultusplaats te kopen en zette alles in het werk om de Hasselter Aflaat in ere te herstellen. Tot 1965 vond jaarlijks een bedevaart plaats. Vanaf 1987 wordt op de tweede zondag na Pinksteren in de tuin achter de St. Stephanuskerk weer een Heilige Mis en een processie gehouden.

Let op: Het Haersterveer vaart van 1 mei t/m 31 september. Buiten die tijd moet u de wintervariant volgen.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info