Berkelpad etappe 1: Zutphen - Almen

Zutphen - Almen

Berkelpad etappe 1: Zutphen - Almen
 • Bron:

  Berkelpad

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Zutphen

 • Startadres:

  station Zutphen
  Stationsplein 12
  7201 ML Zutphen

 • Coördinaten:

  52°8’39” N   6°11’40” E

Het Berkelpad brengt u vooral stroomopwaarts, maar deze eerste etappe volgt de Berkel eerst naar de monding langs een in de 13de eeuw gegraven molengracht. De uitstroom zelf is niet meer dan een roestige klep, maar het uitzicht op de IJssel vergoedt veel. Daarna volgen we het tracé van de oorspronkelijke loop van de Berkel langs het oude centrum van Zutphen. De beek staat hier nu vrijwel overal droog, maar is nog wel herkenbaar. U heeft ondertussen een schitterend uitzicht op de stadsmuur van het middeleeuwse Zutphen. Via de beroemde Berkelruïne, een waterpoort uit de hoge middeleeuwen, volgt u de Berkel stroomopwaarts. Eerst langs de singels en stadswallen van de oude vestingwerken, daarna richting de randen van de stad. Al snel wandelt u langs agrarisch gebied en landgoederen als De Baank, De Voorst en ' t Velde. Na dit laatste landgoed loopt u door het weidse Berkeldal naar Almen. Het beekdal is hier door het waterschap recent opnieuw ingericht. Waar de Berkel tot voor kort als een recht kanaal door het landschap stroomde, wandelt u nu langs brede natuurvriendelijke oevers en fraaie meanders. De etappe eindigt bij de oude dorpskerk van Almen. Mocht u willen kamperen bij camping De Baankreis of overnachten bij Hotel Ehzerwold, dan loopt u nog even verder via de volgende etappe. Ook in Almen zelf is op diverse plekken overnachting mogelijk.

Reacties op wandelingen

Mooie route!

Anne-Marie Steentjes, 15-10-2020

Eind september hebben we met z'n viertjes deze 1e etappe van het Berkelpad gelopen. Enorm genoten, verrassend mooi. Sommige delen kenden we al van eerdere wandelingen. Dit was de eerste keer dat we zólang langs de Berkel bleven lopen, dat verveelde geen minuut! We kijken uit naar de 2e etappe die we, als corona het toelaat, weer met z'n vieren gaan doen.

Huizen De Voorst en 't Velde

Dolf Logemann, 10-10-2020

Dag Joeke, goed te lezen dat jullie de eerste etappe van deze nieuwe route met veel plezier hebben gelopen. Ik denk dat jullie de rest ook mooi gaan vinden. Ik ben met een nieuwe serie (dag)wandelingen bezig, 'Rondom Zutphen', waarbij één van de routes uitvoerig over de landgoederen De Voorst en 't Velde loopt. Dolf Logemann (auteur Berkelpad)

Huize De Voorst en Huis 't Velde

Joeke Pieters, 08-10-2020

Eind augustus hebben wij deze wandeling gelopen en vonden wij het een mooie route langs de nu meanderende Berkel. In Zutphen zijn we bij de basisschool De Bongerd verkeerd gelopen, in plaats van achterlangs de school hebben we per abuis om de Groote Gracht heengelopen, maar dankzij de handige detailkaartjes konden we de route bij de Coehoornsingel weer oppikken. In de achtergrondinformatie word uitvoerig gesproken over Huize De Voorst en Huis't Velde, maar wat ik jammer vind voor de wandelaars die daar dan ook een kijkje willen gaan nemen, is dat er in de routebeschrijving nergens een verwijzing staat hoe je daar dan moet komen. Voor Huize De Voorst moet je niet de stuw oversteken (tussen punt 21 en 22 in de routeomschrijving), maar daar even rechtdoor en linksaanhouden langs het water en bij de zichtas linksaf en die blijven volgen, ik denk dat er dan toch heen en weer zo'n drie kilometer bij de route bijkomen. Voor Huis 't Velde bij punt 23 voorbij de bosrand niet LA maar RA en dan moet je uiteindelijk bij Huis 't Velde uitkomen. We hebben hebben beide Huizen via een andere route al eerder bezocht, dus deze keer overgeslagen en mijn route suggesties moeten dus wel gecheckt worden of even goed op de kaart kijken...

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info