Bodegraven

Door het Groene Hart bij Bodegraven

Bodegraven
 • Bron:

  Cock Hazeu en Peter Kuiper

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Bodegraven

 • Startadres:

  station Bodegraven
  Stationsplein 1
  2411 CK Bodegraven

 • Coördinaten:

  52°4’54” N   4°44’47” E

Bodegraven ligt midden in het Groene Hart en dat is wat je in de eerste plaats ondergaat tijdens deze wandeling: de steden van de Randstad zijn niet ver weg en ook de infrastructuur is dichtbij, de wegen soms hoorbaar. En toch wandel je door het veenweidelandschap als een groene oase. Zwammerdam is een dorpje gebleven, en Bodegraven iets meer uit de kluiten gewassen - maar beiden zijn het franjes van dit o zo Hollandse landschap. De streek heeft bovendien een rijke historie: in het Rampjaar 1672 hielden de Franse troepen hier huis. En nog veel langer geleden, in de Romeinse tijd, waren hier al eerste handelsnederzettingen.

Reacties op wandelingen

Prachtige wandeling

Wim Alsemgeest, 05-10-2020

Ondanks dat er flink regen was voorspeld, en dat klopte ook wel, ben ik er toch op uit getrokken en heb afgelopen zaterdagmiddag deze route gelopen. Het weer deerde me niet, het deed niets af aan mijn fantastische beleving. Ik begrijp wat Yvonne op 14-08-20 schrijft maar het is maar net waar je van houdt. Je kunt mij niet gelukkiger maken dan met wandelingen door polders. Ben gek op de weidsheid, de vergezichten, de blik op een verre horizon en de prachtige Hollandse luchten. (Die dag een beetje grijs maar óók dat hoort erbij.) Voeg daar aan toe de koeien en schapen in de wei, prachtige brede en begroeide poldersloten met lage oevers. Doe er dan nog een paar molens bij en dan is het voor mij hélemaal compleet. Genieten geblazen. Deze wandeling heeft dat alles en dat je dwars door de weilanden mag lopen - en dan niet zomaar een klein stukje - is redelijk uniek te noemen, zeker in het westen waar ik zelf woon. Dus polderliefhebbers, ga er op uit, een aanrader.

Lekker gewandeld

Yvonne, 14-08-2020

Aardige wandeling door het Groene Hart. De routemaker heeft knap de leukste paadjes aan elkaar geknoopt in een moeilijk gebied. Het Groene Hart telt helaas veel grootschalig levenloos weiland, ook wel 'grasfalt' genoemd, en het Veldzichtpad loopt daar dwars doorheen. De bordjes 'gesloten tijdens broedseizoen' kunnen ze wel weghalen, denk ik, want erg weidevogelvriendelijk zag het er allemaal niet uit. Wel een ooievaar gezien, maar die weidevogels waren nergens te bekennen. Enfin, ter vermindering van de zuurgraad: toch lekker gewandeld en een fijne middag gehad. Voor ons hoeft het niet altijd topnatuur te zijn, het is ook gewoon leuk om Nederland op deze manier te ontdekken. Ik waardeer bovendien dat de boer zijn land openstelt voor wandelaars, dat doen de meesten immers niet. En de route is knap samengesteld, met grotendeels onverhard graspad en rustige asfaltweggetjes. Dank aan Cock Hazeu voor de route.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info