Buiten de binnenstad van Amsterdam: etappe 5

Van park naar ruigte: Leidseplein - Ruigoord

Buiten de binnenstad van Amsterdam: etappe 5
 • Bron:

  Weg van de Buis

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Amsterdam

 • Startadres:

  Leidseplein, Amsterdam
  Leidseplein 26
  1017 PT Amsterdam

 • Coördinaten:

  52°21’50” N   4°52’55” E

In etappe 5 verlaat u het verstedelijkte gebied van Amsterdam weer, om uiteindelijk uit te komen in het kunstenaarsdorp Ruigoord in het Westelijk Havengebied. U heeft het aan de groenstructuur van het Algemeen Uitbreidingsplan te danken dat deze etappe een groene wandeling kon worden, met nog wat kronkels de Baarsjes in, om het Mercatorplein en twee fraaie kerken te bewonderen. U begint in het romantische Vondelpark, gaat met het Rembrandtpark het meer functionele groen van het Algemeen Uitbreidingsplan in, om dan te eindigen bij de ruige natuur van De Lange Bretten en het Geuzenbos, waar u tussen de konikpaarden en Schotse hooglanders loopt.Deze wandeling is de eerste etappe van een zigzagroute van 260 km door Amsterdam.Het halve Pieterpad als een spaghettisliert binnen de gemeente Amsterdam gepropt, metaf en toe een uitstapje daarbuiten. Een route voor wie de stad wil verkennen of voor wiedichter bij huis toch het Lange-Afstands-Gevoel wil beleven als hij niet op weg is naar dePietersberg of Santiago. Medio september 2015 verschijnt het grootste gedeelte van dezewandeling in de gids 'Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam' van Alex Buis(uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig).

Reacties op wandelingen

Omlegging etappe 5/6

Alex Buis, 24-10-2020

Helaas is het Geuzenbos inmiddels zo ontoegankelijk dat ik in de laatste druk van de wandelgids de route flink heb omgelegd. Ook het begin van etappe 6 is daardoor wat gewijzigd. Bij de banpaal gaat de route nu verder rechtdoor over de dijk. De nieuwe routebeschrijving staat hier op wandelzoekpagina al online.

Geuzenbos slecht begaanbaar / vanaf Ruigoord heel lastig

Jochem, 24-10-2020

Zojuist heb ik de etappe gelopen vanaf de stad naar Ruigoord. Het is inmiddels de 3e keer in enkele jaren tijd, maar dit keer was echt een enorm avontuur. Het holle pad is na enkele meters helemaal volgegroeid met braam. De enige route is bovenlangs, waar je tussen de bramen door moet wringen. Het pad is zeer modderig. Hier lopen zonder hoge, waterdichte wandelschoenen is absoluut niet aan te raden. Verderop, na de uitkijktoren, is het hek op dit moment op slot, al klim je er gemakkelijk overheen. Na het hek moet je je weer door bramenstruiken en riet wurmen. Toen ik er eindelijk uit was, kon ik vanaf het (overigens prachtige) stalen beeld het pad nauwelijks zien. Voor iemand die de route begint bij Ruigoord zal het een hele uitdaging zijn om het pad te vinden. Wel absoluut de moeite waard, het is een prachtig stukje natuur.

Geuzenbos

Alex Buis, 15-03-2018

Hartelijk dank voor de melding. Gisteren even een kijkje genomen in het Geuzenbos. Om het holle pad te vermijden is het het beste om direct na de overstap bovenlangs te gaan, daar is de helling nog niet zo steil en kan je je vasthouden aan het hek. Het water staat inderdaad uitzonderlijk hoog. Het bruggetje reikt aan de overkant net niet tot het weiland, maar met een flinke stap kom je wel over het water heen. Zompig is dat weiland wel. Hoge wandelschoenen zijn hier wel erg fijn. Alternatief is om via het fietspad en later een saaie asfaltweg langs het natuurgebied te lopen. Na zo'n 500 m die asfaltweg te hebben gevolgd is er aan je rechterhand een klaphekje. Hier door, LA en direct weer RA. Je zit hier op het 'pad met meerdere poeltjes'.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant Groot Melkhuis

Vondelpark 2A

1071 AA Amsterdam

Eetwinkel Buurman & Buurman

Mercatorstraat 171

1056 RE Amsterdam

Florya

Bos en Lommerplantsoen 10

1055 SC Amsterdam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info