Buiten de binnenstad van Amsterdam: etappe 5

Van park naar ruigte: Leidseplein - Ruigoord

Buiten de binnenstad van Amsterdam: etappe 5
 • Bron:

  Weg van de Buis

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Amsterdam

 • Startadres:

  Leidseplein, Amsterdam
  Leidseplein 26
  1017 PT Amsterdam

 • Coördinaten:

  52°21’50” N   4°52’55” E

In etappe 5 verlaat u het verstedelijkte gebied van Amsterdam weer, om uiteindelijk uit te komen in het kunstenaarsdorp Ruigoord in het Westelijk Havengebied. U heeft het aan de groenstructuur van het Algemeen Uitbreidingsplan te danken dat deze etappe een groene wandeling kon worden, met nog wat kronkels de Baarsjes in, om het Mercatorplein en twee fraaie kerken te bewonderen. U begint in het romantische Vondelpark, gaat met het Rembrandtpark het meer functionele groen van het Algemeen Uitbreidingsplan in, om dan te eindigen bij de ruige natuur van De Lange Bretten en het Geuzenbos, waar u tussen de konikpaarden en Schotse hooglanders loopt.Deze wandeling is de eerste etappe van een zigzagroute van 260 km door Amsterdam.Het halve Pieterpad als een spaghettisliert binnen de gemeente Amsterdam gepropt, metaf en toe een uitstapje daarbuiten. Een route voor wie de stad wil verkennen of voor wiedichter bij huis toch het Lange-Afstands-Gevoel wil beleven als hij niet op weg is naar dePietersberg of Santiago. Medio september 2015 verschijnt het grootste gedeelte van dezewandeling in de gids 'Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam' van Alex Buis(uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig).

Reacties op wandelingen

Geuzenbos

Alex Buis, 15-03-2018

Hartelijk dank voor de melding. Gisteren even een kijkje genomen in het Geuzenbos. Om het holle pad te vermijden is het het beste om direct na de overstap bovenlangs te gaan, daar is de helling nog niet zo steil en kan je je vasthouden aan het hek. Het water staat inderdaad uitzonderlijk hoog. Het bruggetje reikt aan de overkant net niet tot het weiland, maar met een flinke stap kom je wel over het water heen. Zompig is dat weiland wel. Hoge wandelschoenen zijn hier wel erg fijn. Alternatief is om via het fietspad en later een saaie asfaltweg langs het natuurgebied te lopen. Na zo'n 500 m die asfaltweg te hebben gevolgd is er aan je rechterhand een klaphekje. Hier door, LA en direct weer RA. Je zit hier op het 'pad met meerdere poeltjes'.

Geuzenbos bijna onbegaanbaar

Anjo Smit, 21-02-2018

Vandaag deze wandeling gelopen vanaf Slotermeer. Het stuk vanaf het gemaal Halfweg door het Geuzenbos was eigenlijk onbegaanbaar. Met heel veel moeite is het gelukkig wel gelukt. Het holle pad is door de grazers een grote moddermassa geworden. Ook bovenlangs lopen was onmogelijk. Het stuk met de wilde paarden (na de loopbrug) was heel erg modderig door de hoge waterstand. Doordat de moddermassa licht bevroren was lukte het om de weg te bereiken. Als alles ontdooid zal zijn is dat eerst onmogelijk denk ik. Het gebied is wel erg mooi! En het boek is goed beschreven !

Routecontrole

Alex Buis, 27-08-2017

De routebeschrijving is na controle aangepast. Vooral in de Bretten was dat nodig waar veel struinpaadjes inmiddels zijn verdwenen. Gelukkig liep de wandelroute over het hoofdstruinpad dat inmiddels iets meer op een officieel wandelpad lijkt. Maar het blijft ruim een kilometer wandelen door een uniek stukje Amsterdamse wildernis. In het Geuzenbos kan je ook bovenlangs het holle pad om modder te vermijden, maar goede schoenen zijn toch aan te raden.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info