De Lutte Hakenberg

Met 't Kruisselt, Erve Middelkamp, Egheria, Elfterheurne, Belvedere, Paasberg

De Lutte Hakenberg
 • Bron:

  Truus Wijnen

 • Afstand:

  9 km

 • Startplaats:

  De Lutte

 • Startadres:

  hotel 't Kruisselt
  Kruisseltlaan 3
  7587 NM De Lutte

 • Coördinaten:

  52°19’8” N   6°58’0” E

Ga je op pad in Twente dan mag een wandeling in de omgeving van De Lutte natuurlijk niet ontbreken. De Lutte is een van de landschappelijke pareltjes in Twente. De prachtige, glooiende omgeving heeft wandelaars dan ook veel te bieden: van bos tot landgoederen en van rustieke plattelandsweggetjes tot struinpaden door weilanden en langs beekjes. Op deze wandeling rond De Lutte is goed het coulisselandschap te zien waar Noordoost Twente zo bekend om is: een halfopen landschap dat door de beplanting en bebouwing het karakter van een toneel met coulissen heeft. Het maakt dat wandelen hier telkens weer verrassende elementen heeft. Typerend voor Noordoost Twente is de Oldenzaalse stuwwal die dwars door de gemeente Losser - waar De Lutte toebehoort - loopt en het hoogste deel van Oost Nederland is. Je loopt over een van de toppers van die stuwwal; de Paasberg (80 meter) en hebt vanaf daar een mooi uitzicht richting het grensgebied. Vervolgens daal je af naar het bosrijke landgoed Egheria waarna je richting het landgoed Hakenberg koerst, met op z'n 54,4 meter hoge top de monumentale villa met dezelfde naam.
Niet onvermeld mag blijven het zeer fraaie, achter eeuwenoude eiken gelegen startpunt van deze route: Hotel 't Kruisselt. Gehuisvest in een voormalige textielvilla van de familie van Wulfften-Pahlte. De villa is na verkoop jarenlang in bezit geweest van een kloosterorde die er een seminarie en priesterschool had. Vanaf eind jaren 70 is Hotel 't Kruisselt er gehuisvest.

Let op: Gebruikt u een navigatiesysteem? Navigeer naar: Kruisseltlaan 3, De Lutte. Maar opletten, vervolgens de Kruisseltlaan niet inrijden Hier is alleen een leveranciers ingang en geen parkeerplaats. Aan de Bentheimerstraat (N735), circa 50 meter voor of na de afslag naar de Kruisseltlaan, vindt u de oprit naar de parkeerplaats van Hotel 't Kruisselt.).

Reacties op deze wandeling

Dank

Truus Wijnen, 09-08-2021

Dank je.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in Twente

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in Twente

Horeca

Hotel 't Kruisselt

Kruisseltlaan 3

7587 NM De Lutte

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend

Deel deze wandeling

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info