De Moerenburg Route

Hart van Brabant

De Moerenburg Route
 • Bron:

  Charles Aerssens

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Tilburg

 • Startadres:

  café Zomerlust
  Oisterwijksebaan 15
  5018 TG Tilburg

 • Coördinaten:

  51°33’35” N   5°6’51” E

De route van deze rondwandeling voert ons door het stroomgebied van de Voorste Stroom tussen Tilburg en Oisterwijk. De route ontleent haar naam aan het voormalige Huis Moerenburg, dat aan het begin van de wandeling ligt. Het Huis Moerenburg is rond 1310 een van de eerste drie stenen huizen in Tilburg en maakt daarmee een belangrijk onderdeel uit van de Tilburgse geschiedenis. De wandelroute verloopt door het westelijk deel van het Groene woud, een gebied in de stedendriehoek Tilburg, 's Hertogenbosch en Eindhoven, dat in 2005 is uitgeroepen tot Nationaal Landschap vanwege zijn unieke kwaliteiten. Het is een natuurontwikkelingsgebied geworden waar natuurbehoud van het historisch erfgoed en natuurontwikkeling op verantwoorde wijze wordt nagestreefd.Vanaf Café Zomerlust wandelen we langs het voormalige Huis Moerenburg en onder de A65 door om dan na oversteek van de Voorste Stroom via het buitengebied Laag Heukelom en de Oisterwijkse Hoeven het Landgoed Ter Braakloop te betreden. Dan gaat het terug naar de Voorste Stroom en de buitenwijk van Oisterwijk. Door het beekdal van de Voorste Stroom gaat de route nu westwaarts richting Laag Heukelom en vandaar over de spoorlijn van Tilburg naar Oisterwijk door de Enschotse Akkers. Over het oude pelgrimspad keren we terug naar het vertrekpunt bij Café Zomerlust.

Reacties op wandelingen

Verrassend en afwisselend

Deborah Eikelenboom, 27-01-2020

Verrassend leuke wandeling. Erg afwisselend. Er lopen enkele drukke wegen door dit gebied maar die heb ik niet als storend ervaren. Het hoeft niet altijd stil te zijn om te genieten van een wandeling, als er maar genoeg te zien is. En deze route door de groene achtertuin van Tilburg is nimmer saai. Heel fijn om zo dichtbij de stad zoveel groen te ontdekken. En dat in de winter ! Wat een feestje zal het zijn in de lente of de zomer met bloemen in de berm en dieren op de wei . Stad, natuur en landbouw zijn hier prettig gecombineerd. Ik heb genoten. Prima beschreven route en zeker voor herhaling vatbaar.

Verstopt gebied

Jos de Ridder, 21-10-2019

Weer een mooie wandeling uit de gids wandelen in het Hart van Brabant. De route gaat door een gebied, dat wat verstopt ligt tussen Tilburg en Oisterwijk. Mooie afwisseling van bos en beekdal-landschap. Dicht bij Tilburg is het drukker en zijn de snelwegen te horen, maar het grootste deel van de tocht voert je door een stil gebied.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in het hart van Brabant

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in het hart van Brabant

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info