De Swaelwensterte Route

Baronie van Breda

Versiedatum: 19-12-2022

www.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.eu
18 KM
Start:

restaurant Onze Kerk, Hooge en Lage Zwaluwe

Details

De rondwandeling ontleent zijn naam aan het stroompje de Swaelwensterte of Swalve, een riviertje dat ooit gelegen heeft ten westen van de huidige dorpen Hooge Zwaluwe en Lage Zwaluwe Lage Zwaluwe, maar bij de Sint Elisabethsvloed van 1421 is verdwenen en waardoor de huidige Biesbosch is ontstaan. Hierbij zijn grote stukken land door het water verzwolgen, die in de daaropvolgende eeuwen zijn stukje bij beetje, ook na nieuwe overstromingen, zijn teruggewonnen door inpoldering. Zo vinden we in het gebied de Emiliapolder, Nieuwe Zwaluwe polder, Klaverpolder, de Zonzeelsepolder en nog een groot aantal kleinere polders. De route van voert grotendeels over verharde paden en dijkjes tussen de beide dorpen door een weids polderlandschap, dat dooraderd is met sloten en smalle vaarten.



We wandelen vanuit Hooge Zwaluwe over de oude Zeedijk naar de Amer door het polderlandschap van de Alblaspolder, de Brandpolder, de Ketelpolder en Polder de Volharding. Over de Amerdijk gaat het naar Lage Zwaluwe waar we buitenom langs de buitenhaven via de Nieuwlandsedijk, de Kerkstraat en de Groenendijk de route volgen richting het buurtschap Blauwe Sluis. Hier steken we door naar het Natuurreservaat Zonzeel en wandelen terug naar Hooge Zwaluwe om langs het Drenkelingenkerkhofje en korenmolen Zeldenrust terug te keren naar het vertrekpunt.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info