D'n blikken emmer

Beestenveld, de Klotterpeel en landgoed de Stippelberg

D'n blikken emmer
 • Bron:

  Adrie Raaijmakers

 • Afstand:

  20 km

 • Startplaats:

  De Rips

 • Startadres:

  kerk, De Rips
  Meester Hertsigstraat 1
  5764 PR De Rips

 • Coördinaten:

  51°33’1” N   5°48’35” E

Deze wandeltocht gaat door de natuurgebieden het Beestenveld, de Klotterpeel en het landgoed de Stippelberg. Deze gebieden vormen samen met de Nederheide, het grootste aaneengesloten natuurgebied in Oost-Brabant. Het Beestenveld is van oorsprong voor de mijnbouw aangelegd ontginningsbos, dat zich hoe langer hoe meer ontwikkeld tot een afwisselend bos. De Klotterpeel is het restant van een uitgestrekt veengebied dat thans bestaat uit wat vochtige heide met een ven, waarin resten liggen van een oud peelvaartje. Het landgoed Stippelberg bestaat uit twee delen. Het oostelijk deel biedt fraaie lanen behorend bij het landhuis. Het westelijke deel bestaat uit dennenbos met stippels in het landschap. De stippels zijn stuifduinen die ontstonden door zandverstuivingen. Het landgoed de Stippelberg dankt haar naam aan deze heuveltjes.

Reacties op wandelingen

Werkzaamheden

Adrie, 25-08-2015

In september 2015 voert Natuurmonumenten werkzaamheden uit op de Stippelberg. Op de Stippelberg worden bomen verwijderd, zodat de andere bomen en lagere struiken meer ruimte krijgen. Hiervoor worden werkpaden aangelegd voor de machines. Daarnaast worden er 2 hectare aan de Amerikaanse eiken verwijderd en vervangen door inlandse eiken en beuken. In de periode van de werkzaamheden kunnen enkele wandelpaden deels tijdelijk worden verlegd. Zou men de wandelroute lopen tijdens de werkzaamheden dan doet men er verstandig aan ook het kaartje mee te nemen.

D'n blikken emmer

Karla, 15-07-2013

Het wordt vandaag, maandag 15 juli, een zonnige warme zomerdag. We gaan naar de Rips om in de Stippelbergsebossen te wandelen. Het is een mooie wandeling, bijna helemaal over onverharde paden. Helemaal groen door alleen maar bos. Heel goed beschreven maar er ging iets fout. Door een totaal overwoekerd pad konden we niet bij de waterloop komen, die onderin blokje 1 wordt vermeld. We hebben altijd voor dit soort situaties een topografische kaart bij ons en zo konden we via een andere route de wandeling weer oppakken. De schaduw in de bossen viel tegen, de paden waren prachtig en zonovergoten, maar Natuurmonumenten heeft enkele bankjes op de route staan waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt. Al met al een fraaie wandeling in een fraai gebied. We danken Adrie die deze route heeft uitgezet voor een mooie dag in het Brabantse.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Cafetaria-restaurant de Viersprong

Ripsestraat 6

5764 PG De Rips

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info