Egmond

Wandelen in en rond kunstenaarskolonies

Versiedatum: 25-03-2024

Slotkapel en ruineSchuilenburgIn Museum van Egmond
12 KM
Bron:

Naar de natuur

Start:

Slotweg 46, Egmond aan den Hoef , Egmond

Details

Egmond speelde een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis. Het huis Egmont/Egmond is een oud, adellijk geslacht. Een deel van de Europese koningshuizen vindt zijn afstamming in de graven van Egmond. Egmond was ook een belangrijke plaats voor denkers, wetenschappers en schilders. De voorname familie Six woonde er en de filosoof en wiskundige René Descartes verbleef er een tijdje.
Vanaf de Middeleeuwen trokken er al schilders naar Egmond, onder meer voor het duinlandschap, het vissersleven en het Slot op den Hoef (of Kasteel Egmond). Vroege schilders, zoals Van Goyen, Roghman en Rademaker laten ons het begin 19e eeuw definitief gesloopte kasteel in verschillende fasen van opbouw en verwoesting zien.
Rond 1883 vestigden zich drie Amerikaanse kunstenaars, George Hitchcock, Gari Melchers en Walter MacEwen, in Egmond. Zij trokken andere kunstschilders naar Egmond en stichtten er de Art Summer School. Het werk van de schilders uit deze tijd staat bekend als de Egmondse School.
De wandeling start bij de ruïne van het Slot op den Hoef, waar drie beelden vlak bij elkaar herinneren aan het verleden: die van Graaf Lamoraal van Egmond, van René Descartes en van George Hitchcock. De wandeling voert langs belangrijke plekken uit de historie van de kunstenaarskolonie, waartoe ook het duingebied en Egmond aan Zee behoren.

Historisch beeldmateriaal, vooral schilderijen, staan in de wandelgids Naar de natuur. Wandelen in en rond kunstenaarskolonies

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteer
functionele cookies

Meer info