Groene Wissel 17: Abcoude

Gein, Gaasperplas en Broekzijdse polder

Groene Wissel Abcoude
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Abcoude

 • Startadres:

  station Abcoude
  Stationsplein 4
  1391 GS Abcoude

 • Coördinaten:

  52°16’21” N   4°58’55” E

Al na een minuut of tien wandelt u over een autoluw lommerrijk asfaltwegje langs het Gein met daarlangs enkele molens en vele prachtige boerderijen. Daarna gaat uw toch langs de Gaasperplas en door natuurgebied Gaasperzoom; u ziet daarbij ook de weidse Broekzijdse polder. Terug via recreatiegebied De Hoge Dijk, over vlonderpaden en wilgenlaantjes door een openbaar golfterrein en door het mooie, vooral gezellige dorpje Abcoude, waar het in de horeca goed toeven is...

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Abcoude: runder-, honden- en mensenvreugd

René van Doorn, 03-11-2017

Gisteren liep ik met onze twee honden het laatste deel van deze afwisselende route op de grens van Noord-Holland en Utrecht. In verband met de beperkte belastbaarheid van één van de viervoeters had ik de route in drie etappes opgeknipt. De eerste etappe voert de wandelaar kilometers lang langs het schilderachtige riviertje de Gein. Het smalle asfaltweggetje blijft aanvankelijk op enige afstand maar alras volgt het hondstrouw de oever van het niet of nauwelijks bevaren en met waterlelies behangen stroompje. Fraaie boerderijen (met welluidende namen als Rundervreugd) en windmolens komen voorbij met een permanente doorkijk over de daarachter liggende eindeloze graslanden. Doe daar het wat grauwe weer van die dag bij, een stevige wind met echt Hollandse wolkenluchten. Vervang het asfaltweggetje door een hobbelig zandpad met af en toe een paard met wagen en je hebt het ultieme decor voor de landschapsschilders van weleer! Zo weinig regels als de routemaker nodig heeft voor de beschrijving van dit traject (3), zoveel moois heeft deze etappe van zo'n anderhalf uur in petto. Bij Driemond, waar Gein en Gaasp samenkomen, komt aan al dit fraais een eind. Een halfuurs-busdienst brengt de wandelaar keurig naar NS-station Bijlmer/Arena. Tijdens etappe twee doorkruisen we de groene zoom om het zuidelijke deel van Amsterdam Zuidoost. In de ruige Gaasperzoom laat men zo te zien de natuur zijn gang gaan en blijft de bebouwing vrijwel buiten beeld. Verderop, in het begrazingsgebied, huist een flinke kudde grijze runderen. Die dag heeft men een heuveltje als graasgebied bezet en laat de route daar nu net overheen lopen. Gelukkig hebben de dames en heren geen enkele belangstelling voor mens en hond en grazen onverstoorbaar verder. De aanbevolen afstand van 25 meter blijkt niet haalbaar maar we passeren in pais en vree. Deze echte rundervreugd heeft de paadjes verderop stevig onder handen (of liever: onder de poten) genomen, wat zeer ten koste van de begaanbaarheid is gegaan. Na een flink stuk recht toe recht aan fiets/wandelpad over de Hollandse Kade wacht gelukkig weer wat ruiger, waterrijk groen. Na de spoorwegonderdoorgang is het voor de wandelaar voor wie 1,5 uur de max is rechts uit de flank, zo'n 20 minuten gaans naar NS-station Amsterdam Holendrecht. Van de gisteren gelopen laatste kilometers blijven met name het alleraardigste wilgenpaadje, dat door het golfterrein De Hoge Dijk slingert en de gezellige (beschermde) dorpskern van Abcoude bij. De website geeft aan dat op deze route honden niet zijn toegestaan. Met hulp van een tevoren uitgeprinte gedetailleerde wandelkaart is doorgaans een alternatief voor voor honden niet toegankelijke stukken van de route te vinden. Of ik heb met mijn neus gekeken of de route is in zijn geheel hond-vriendelijk. Hoe het ook zij: een keurig beschreven, aardige wandelroute met verspreid over de route een handvol hoogtepunten!

Reactie op Adri Timp

Bart van der Schagt, 02-09-2017

Jammer dat Adri enkele paden niet heeft kunnen vinden, kan persoonlijk zijn. Ik heb de routebeschrijving n.a.v. zijn opmerkingen wat aangepast en hier en daar 'scherper' geschreven. Volgens mij moet het nu goed gaan. En als dat niet zo is, dan hoor ik dat hier graag! Alvast bedankt!

Extra rondje Gaasperplas

Adri Timp, 01-09-2017

Afwisselende wandeling. Jammer dat de route maar een heel kort stukje langs de Gaasperplas loopt. Maar dit is eenvoudig op te lossen: ik heb zelf het rondje Gaasperplas gemaakt, mooi, maar dan komt er wel circa 5 km bij. Over de beschrijving. In het begin van de route loop je ca. 5 km langs het riviertje Gein, dat is prettig, dan hoef je heel lang dus niet in de beschrijving te kijken. Aan het eind van blok 1 van de beschrijving ging het bij mij mis: 'volg het onverharde pad tussen de vaart en de parkeerplaats': dit pad is door gras overwoekerd en niet meer te zien. En dan 'Volg bij het bosje de rechterbocht en loop dit pad...'; ik kon dit bosje en rechterbocht niet vinden. Ook 'met onderweg nog enkele flauwe bochten en door een stukje bos' kon ik niet thuisbrengen. Dekkender zou zijn: '2 x LA en houd de vaart aan de linkerhand. Bijna aan het eind van het grasveld naar het pad rechts en dan direct op de splitsing links. Na een flink ... enz'. Ik ben een paar keer teruggelopen, maar kon het beschrevene in de beschrijving niet vinden. Wellicht dat er dus zaken veranderd zijn. Iets verderop wordt het ANWB-wandelroutebordje 'Gaasper Zoom' genoemd. Dit staat er niet meer. De beschrijving blijft even duidelijk door dit gewoon weg te laten: 'Na 500m LA: schelpenpaadje... enz'. En nog een detail: 'onverharde' ipv 'onvereharde'. In een poging het bedoelde pad te vinden was ik al zoveel met mijn telefoon GPS in de weer geweest, dat ik de rest van de route via de GPS heb uitgelopen. Ik heb dus geen mening over de beschrijving van de rest van de route.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info