Groene Wissel 17: Abcoude

Gein, Gaasperplas en Broekzijdse polder

Groene Wissel Abcoude
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Abcoude

 • Startadres:

  station Abcoude
  Stationsplein 4
  1391 GS Abcoude

 • Coördinaten:

  52°16’21” N   4°58’55” E

Al na een minuut of tien wandelt u over een autoluw lommerrijk asfaltwegje langs het Gein met daarlangs enkele molens en vele prachtige boerderijen. Daarna gaat uw toch langs de Gaasperplas en door natuurgebied Gaasperzoom; u ziet daarbij ook de weidse Broekzijdse polder. Terug via recreatiegebied De Hoge Dijk, over vlonderpaden en wilgenlaantjes door een openbaar golfterrein en door het mooie, vooral gezellige dorpje Abcoude, waar het in de horeca goed toeven is...

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Verrassend

Eric Claasen, 14-04-2019

Moet dat nu met een of met twee erren? De wandeling was in ieder geval super. Makkelijk te volgen door de duidelijke beschrijving. Was een mooi landschap en veel groen op een plek waar je dat eigenlijk niet verwacht. De uitzetter heeft het prima gedaan, alle stukken groen mooi aan elkaar geknoopt voor een leuk middagwandelingetje. Hmmm, ben er nog niet achter hoe je sterren kunt geven, ik twijfel tussen 4 en 5.

Abcoude: runder-, honden- en mensenvreugd

René van Doorn, 03-11-2017

Gisteren liep ik met onze twee honden het laatste deel van deze afwisselende route op de grens van Noord-Holland en Utrecht. In verband met de beperkte belastbaarheid van één van de viervoeters had ik de route in drie etappes opgeknipt. De eerste etappe voert de wandelaar kilometers lang langs het schilderachtige riviertje de Gein. Het smalle asfaltweggetje blijft aanvankelijk op enige afstand maar alras volgt het hondstrouw de oever van het niet of nauwelijks bevaren en met waterlelies behangen stroompje. Fraaie boerderijen (met welluidende namen als Rundervreugd) en windmolens komen voorbij met een permanente doorkijk over de daarachter liggende eindeloze graslanden. Doe daar het wat grauwe weer van die dag bij, een stevige wind met echt Hollandse wolkenluchten. Vervang het asfaltweggetje door een hobbelig zandpad met af en toe een paard met wagen en je hebt het ultieme decor voor de landschapsschilders van weleer! Zo weinig regels als de routemaker nodig heeft voor de beschrijving van dit traject (3), zoveel moois heeft deze etappe van zo'n anderhalf uur in petto. Bij Driemond, waar Gein en Gaasp samenkomen, komt aan al dit fraais een eind. Een halfuurs-busdienst brengt de wandelaar keurig naar NS-station Bijlmer/Arena. Tijdens etappe twee doorkruisen we de groene zoom om het zuidelijke deel van Amsterdam Zuidoost. In de ruige Gaasperzoom laat men zo te zien de natuur zijn gang gaan en blijft de bebouwing vrijwel buiten beeld. Verderop, in het begrazingsgebied, huist een flinke kudde grijze runderen. Die dag heeft men een heuveltje als graasgebied bezet en laat de route daar nu net overheen lopen. Gelukkig hebben de dames en heren geen enkele belangstelling voor mens en hond en grazen onverstoorbaar verder. De aanbevolen afstand van 25 meter blijkt niet haalbaar maar we passeren in pais en vree. Deze echte rundervreugd heeft de paadjes verderop stevig onder handen (of liever: onder de poten) genomen, wat zeer ten koste van de begaanbaarheid is gegaan. Na een flink stuk recht toe recht aan fiets/wandelpad over de Hollandse Kade wacht gelukkig weer wat ruiger, waterrijk groen. Na de spoorwegonderdoorgang is het voor de wandelaar voor wie 1,5 uur de max is rechts uit de flank, zo'n 20 minuten gaans naar NS-station Amsterdam Holendrecht. Van de gisteren gelopen laatste kilometers blijven met name het alleraardigste wilgenpaadje, dat door het golfterrein De Hoge Dijk slingert en de gezellige (beschermde) dorpskern van Abcoude bij. De website geeft aan dat op deze route honden niet zijn toegestaan. Met hulp van een tevoren uitgeprinte gedetailleerde wandelkaart is doorgaans een alternatief voor voor honden niet toegankelijke stukken van de route te vinden. Of ik heb met mijn neus gekeken of de route is in zijn geheel hond-vriendelijk. Hoe het ook zij: een keurig beschreven, aardige wandelroute met verspreid over de route een handvol hoogtepunten!

Reactie op Adri Timp

Bart van der Schagt, 02-09-2017

Jammer dat Adri enkele paden niet heeft kunnen vinden, kan persoonlijk zijn. Ik heb de routebeschrijving n.a.v. zijn opmerkingen wat aangepast en hier en daar 'scherper' geschreven. Volgens mij moet het nu goed gaan. En als dat niet zo is, dan hoor ik dat hier graag! Alvast bedankt!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info