Groene Wissel 104: Akkrum

Kromme Knilles en Soarremoarsterpolder

Groene Wissel Akkrum
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Akkrum

 • Startadres:

  station Akkrum
  Galemalaan 1
  8491 BB Akkrum

 • Coördinaten:

  53°2’55” N   5°50’30” E

De twee reuzen Manke Meine en Kromme Knilles zouden omstreeks 1400 een vaart hebben gegraven die de verschillende nederzettingen met elkaar moest verbinden. Tijdens het graven ontdekte Kromme Knilles, ter hoogte van het huidige Akkrum, een enorme bocht in die vaart en riep bulderend tegen reus Manke Meine 'Ach Krom!' De boeren die dit hoorden gaven hun nederzetting daar die naam en dat werd in de loop der tijd dus Akkrum... Na het leuke centrum voert deze wandelroute langs die en meerdere bochten in de Kromme Knilles, een naam die in dit dorp vaak is terug te vinden. Langs het Prinses Margrietkanaal wandelend gaat u na de imposante spoorbrug van Grou het weidse Friese weidelandschap van de Soarremoarsterpolder in. U passeert onderweg een fraai Fries meertje en wandelt langs een stukje autoweg onder de Kromme Knilles door. Deze wandeling gaat geheel over verharde paden en wegen en horeca is er alleen in Akkrum.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Voorjaar 2014

Reinder en Baukje Herder, 09-03-2014

Op de eerste echt mooie voorjaarsdag van 2014 (zo 9 maart) de wandelschoenen aan voor een route vanuit Akkrum. Mooi open landschap met fraaie vergezichten. De route is lekker rustig tot aan de spoorbrug. Dan wordt het, waarschijnlijk vooral vanwege het mooie weer vandaag, voor een wandelaar veel te druk om op de weg te lopen. Allemaal fietsers, motoren en auto's die er op deze zondag ook even op uit trekken. Verder een leuke route. O ja.... naast een bankje bij de spoorbrug is er bij het Bokkumermeertje ook nog een bankje en picknicktafel.

Toch leuk

Heleen en jan, 26-03-2012

omdat het mooi weer zou worden en we de benen wilden strekken met geen lange reis tijd is de keuze op akkrum gevallen.Zondag morgen en alles was nog gesloten betreft horeca. gelukkig ging 'de Cleef'net open dus toch de troost. Akkrum is een aardig plaatsje, in de nabije omgeving mooie boerderijen type kop-hals-romp. onderweg veel dartelende hazen gespot. helaas weinig kievitten en andere weide vogels. wijdse blikken over het polderlandschap en margrietkanaal en lammetjes in de weide. min puntjes: het geluid van rijksweg en trein en heel de route was over verharde weg waar ook auto's voorbijscheuren. maar al met al een aardig tochtje.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info