Groene Wissel 627: Ameide

Alblasserwaard, route 12

Groene Wissel Ameide
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Ameide

 • Startadres:

  bushalte Cafe op de Lekdijk, Ameide
  Lekdijk
  Ameide

 • Coördinaten:

  51°57’28” N   4°57’52” E

De Alblasserwaard ligt in het zuidoosten van de provincie Zuid-Holland (sinds 01-01-2019 ook deels in Utrecht) en vormt het zuidelijk deel van het Groene Hart. Het is een uitgestrekt veenweidegebied met oneindige polders, grote en kleine rivieren, kanalen en afwateringsboezems. Karakteristiek zijn de vele (vaak onverharde) kaden en tiendwegen langs en tussendoor watergangen en sloten.Na de slinger door het leuke stadje Ameide geniet u vanaf de Lekdijk van het uitzicht over de Lek. Spoedig volgt een oud kerkepad dwars door boomgaarden naar een tiendweg die u kilometers lang gaat volgen, het grootste deel daarvan is een fietspad. Na een minder aangenaam stuk langs een drukke binnenweg begint u aan het ruim vijf kilometer lange traject over de fantastische Noordelose kade. Deze bomenrijke kade slingert tussen de polders Langerak, Ameide en Noordeloos en is hier en daar zo breed dat u daarover de keuze heeft uit twee wandelpaden. Deze kade is een waar wandelparadijs, rijk aan natuurschoon en enorm stil. Daarna wandelt u ruim vier kilometer lang over wegen die u helaas met ander verkeer moet delen naar Ameide, waar ook de enige horeca (de dorpskroeg) langs deze route is.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Weidsheid en stilte

Annette van Erkel, 28-05-2020

Deze wandeling op 'n zonnige dag in 't voorjaar is 't voor al rust, stilte en weidsheid. Mooie paadjes, tussendoor Zo nu en dan 'n stuk weg waar nauwelijks verkeer is. Leuk zoveel verschillende dieren te zien; 'n kudde pony's met veulentjes, ook 'n groepje ezels, kuddes paarden & koeien Vanzelf de weidevogels : Eenden, ganzen, waterhoentjes en meerkoeten met jongen. En dan de ooievaar, reiger, koekoek en zelfs 'n paar hazen hupten in de weide rond. Wat even 'n tegenvaller was, is 'n waarschuwingsposter voor eikenprocessierups op'n kade. Gelukkig geen rupsen gezien of gevoeld. Aan 't einde van de route, bleek de Broekseweg -wegens 't vernieuwen van 't asfalt- ook voor wandelaars afgesloten. We moesten 'n uur omlopen. Dat kon er nog wel bij... Mooie wandeling!

60km-weg

Titia_k, 02-12-2018

De Broekseweg, de laatste 1,5 km, waar het verkeer 60km/u mag rijden, is niet (meer) zo rustig. Ik merkte dat tegenmoetkomende automobilisten na de bochten schrokken van een wandelaar, al liep ik links en in de berm. Let dus goed op! Vooral het middelste deel van de route, over de onverharde houtwallen en tiendweg is prachtig

Fijne wandeling!

Mark van der Kroft, 13-06-2017

Mooie, groene en verrassend stille tocht, over een aantal prachtige paden. De stukken verhard daartussen zijn rustig en daarom prima te doen.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info