Groene Wissel 237: Appingedam

Vijf Groninger kerkjes

Groene Wissel Appingedam
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Appingedam

 • Startadres:

  station Appingedam
  Stationsweg 25
  9901 CP Appingedam

 • Coördinaten:

  53°19’32” N   6°51’46” E

Na de leuke rondwandeling door Appingedam (met het schitterende Raadhuisje uit 1630, de fraaie Nicolaikerk en romantische brugjes) wandelt u langs het Damsterdiep en door een bosstrook naar het kerkje van Tjamsweer. Daarna maakt u over een enkel graspad, rustige asfaltweggetjes, stille fietspaden en een kerkenpad een prachtige rondwandeling door het weidse Groninger akkerland. Onderweg komt u door de dorpjes en buurtschappen Awerd, Krewerd en Jukwerd met in de laatste twee een prachtige oud kerkje. Na Appingedam komt u onderweg geen horeca tegen.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Zo heerlijk Groningen

Gerrit-Jan van den Berg, 22-06-2020

Als onderdeel van een weekendje Groningen / Drenthe hebben we deze GW gelopen. De beschrijving klopt nog steeds als een bus. De kerkjes onderweg zijn leuk (en sommige zelfs te bezichtigen zonder sleutel). Appingedam is een verrassing voor mensen uit andere delen van het land. En de rust tijdens de wandeling is in deze tijd absoluut te waarderen. Wij hebben er erg van genoten en bij deze dank aan Bart. De basiliek is niet alleen een aanrader voor de lunch maar zeker ook om even binnen te kijken. Prachtig restaurant met sfeervolle details. Er is een rustpunt onderweg bij het kerkje in Krewerd. We hebben het niet bezocht. Zal gezien de drukte ook geen eeuwig leven hebben. Dus horeca onderweg misschien. :-0

Een hele interessante wandeling met aandacht voor de historie van Appingedam en omgeving

Henk, 05-03-2018

Deze Groene wissel liep ik zaterdag 03-maart-2018. Vanaf het stationsplein steken we over naar de Wilhelminaweg. Hieraan staan bijzonder fraaie huizen gebouwd in de Amsterdamse stijl. Aan de linkerkant nr. 22-24 en vooral nr. 20 zijn daar fraaie voorbeelden van. Het grote gebouw waar nu het Stadskantoor is gevestigd was de vroegere RHBS. De Solwerderstraat herbergde in het verleden winkels zoals foeragehandel, dierenwinkel, slager en banketbakker. Naderhand zijn ze verbouwd tot woonhuizen. Aan het eind van deze straat een fraai pand in de Amsterdamse School stijl - bijzonder is hier dat dakpannen de gevel bekleden. Na de brug loop je langs de Geref. kerk in dezelfde stijl. Bij de bouw kwam men goedkoop aan de stenen. Door een verkeerd bakproces zijn ze kromgetrokken en variëren in kleur van donkerblauw tot donkerrood Via het winkelstraatje en het bruggetje kom je langs de Nicolaaskerk die nu 'De Baseliek' heet en een restaurant herbergt. Daarna kom je over de Vrouwenbrug met uitzicht op de hangende keukens, waar Appingedam bekend door is. Op het einde van de Oude Kerkstraat loop je langs de VVV, waar je o.a. een stadswandeling met uitgebreide beschrijving kunt verkrijgen. Het fraaie Raadhuis aan de overkant van de straat laat in de gevel o.a. boven het poortje het stadswapen zien 'De Pelikaan die zijn jongen voedt met haar bloed, door zich zelf in de borst te pikken'. Na de Corn. Albertstraat loop je langs het Damsterdiep. Overstekend bij woonark nr. 22 zie je rechts een groot wit gebouw, voorheen Willem Lodewijk van Nassau kazerne. Hierin was de afd. Lichte Luchtdoelartillerie gelegerd. Zij bemanden tijdens de koude oorlog een bunkercomplex ten n.o. van Appingedam. Met de antenne- en radarapparatuur kon men het luchtruim tot aan Berlijn in de gaten houden. In 2002 is het witte gebouw verbouwd tot appartementen. Na de oversteek van de snelweg lopen we langs de Hervormde kerk van Tjamsweer. Halverwege het betonnen fietspad heeft men een schuilhutje geplaatst, geschonken in het kader van de ruilverkaveling. Na Wierhuizen kom je bij boerderij Nijenklooster, met erachter een echte kloosterdobbe, een natuurlijke wel. Ook bij droge zomers blijft het water op hetzelfde peil staan. De Mariakerk in Krewerd was open, een sfeervolle ruimte met oude geglazuurde plavuizen op de grond. Om er even te verpozen. Na het kerkenpad door de weilanden kom je bij het gehuchtje Jukwerd. Daar zie je links over het veld een ingekorte pijp van een voormalige steenfabriek staan die met behulp van een industriespoorlijntje zijn benodigde klei uit de omringende landerijen haalde. Het kerkje van Jukwerd is bewoond door een kunstenaar. Ongeveer een 50 jaar terug bevond zich hierin een pijporgel, die alleen bespeeld kon worden als er een 2e persoon de blaasbalg bediende. Een hele interessante wandeling met aandacht voor de historie van Appingedam en omgeving.

Horeca kerkje van Nicolaas

Bart van der Schagt, 01-02-2018

En ondertussen is er in dit schattige kerkje weer horeca!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Theetuin De Kosterij

Kerkpad 1

9904 PE Krewerd

Restaurant De Basiliek

Solwerderstraat 45-47

9901 BB Appingedam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info