Groene Wissel 524: Beltrum

Achterhoekse Kerkpaden 1

Groene Wissel Beltrum
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Beltrum

 • Startadres:

  bushalte Dute, Beltrum
  Meester Nelissenstraat
  Beltrum

 • Coördinaten:

  52°4’1” N   6°33’48” E

Als er geen gewone wegen tussen boerderijen en buurtschappen en de kerk aanwezig waren werd er vroeger dwars door boerenland naar de kerk gelopen. Zo zijn de Kerkpaden (vaak hele smalle paadjes, soms voorzien van klinkers) in het verleden ontstaan. Door ruilverkaveling en het 'rechttrekken' van het landschap zijn vele van die Kerkpaden helaas verloren gegaan. Rond het Achterhoekse Beltrum zijn flink wat van die Kerkpaden in ere hersteld, met één nadeel: ze zijn ook voor fietsers geschikt gemaakt waarvoor ze van een brede harde ondergrond zijn voorzien en daardoor het authentieke karakter wat verloren hebben. Dat neemt niet weg dat het dankzij de originele tracé's over deze paden fantastisch wandelen is, vooral als u hier op een doordeweekse dag wandelt of tijdens de weekenddagen vroeg op pad gaat. U geniet dan in alle stilte volop van het rustieke Achterhoekse coulisselandschap. Een enkele keer wordt onderweg zo'n Kerkpad even voor een graspad verruild. Om de Kerkpaden met elkaar te verbinden wandelt u met enige regelmaat over doorgaans rustige binnendoor asfaltwegjes, slecht eenmaal loopt u ca 1 km langs een wat drukkere verbindingsweg. In Beltrum komt u langs Café Dute en ongeveer halverwege de route langs een RustPunt.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

5 jaar later

Gerrit-Jan van den Berg, 17-04-2020

Hebben we op deze mooie en zeer stille vrijdag de wandeling nog maar eens gedaan. Hij is redelijk C proof , het afstand houden is meestal geen probleem. (Ook al omdat we nagenoeg niemand tegen kwamen. ) In punt 2 het graspad langs de weg is nagenoeg verdwenen. Agrarische activiteiten hebben dat veroorzaakt. Langs de weg is het prima lopen. In deze vreemde tijd was het een wandeling die prima te doen was. Mijn advies is echter wel: doe deze niet in het weekend. Dan zijn er toch wat meer fietsers onderweg en is het niet meer C proof.

Leuke route

Giny maassen, 10-10-2016

Leuke kerkpadenroute. Gelopen op 5 oktober 2016 op een prachtige zonnige dag. Vooral het rustpunt onderweg is geweldig. Waar vindt je nog een huisje met alles erop en eraan. Waar je van alles kunt gebruiken en het geld in het trommeltje doen. Hulde voor diegene die het onderhouden en bevoorraden. Ook het tweede rustpunt was heel erg leuk.

Route

Ingrid enJan, 12-04-2015

Zondagmorgen deze prachtige route gelopen.Alles stond duidelijk op papier.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Dute

Mr. Nelissenstraat 16

7156 MD Beltrum

Café Dute

Mr. Nelissenstraat 16

7156 MD Beltrum

Café-restaurant Spilman

Nelissenstraat 21

7156 MA Beltrum

Rustpunt Tokke Wekke

Meenweg 2

7156 NX Beltrum

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info