Groene Wissel 504: Bolsward 2

Stadsgrachten en Historische Binnenstad

Groene Wissel Bolsward 2
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  5 km

 • Startplaats:

  Bolsward

 • Startadres:

  bushalte Laag Bolwerk, Bolsward
  Laag Bolwerk
  Bolsward

 • Coördinaten:

  53°3’49” N   5°31’15” E

Voordat u de kern van dit prachtige Friese Elfstedenstadje gaat verkennen wandelt u eerst langs de Stadsgracht over de Stoomboot- en Turfkade en een bomenrijk groen wandelpad bijna driekwart rond het oude stadsdeel. Onderweg geniet u van prachtige doorkijkjes op oude wijkjes en de fraaie Martinikerk. Daarna trekt u zig-zaggend door de historische binnenstad waarin u het volgende krijgt te zien: de Martinikerk, het Hendrik Nanneshof, het Broereplein met de (recente) ruïne van de Broerekerk, het werkelijk schitterende historische Stadhuis, het Titus Brandsmamuseum, het Antony Gasthuis met de daarachter liggende tuin en het lommerrijke Martinushof. U kuiert regelmatig langs grachten en komt af en toe ook door leuke steegjes. Op het gezellige Marktplein en de Appelmarkt zijn winkels en talrijke horecagelegenheden te vinden. Bij echte bakker Posthuma (aan de Appelmarkt, met achter de winkel een leuke theetuin) krijgt u op vertoon van de routebeschrijving bij de koffie of de thee met koek/gebak of belegd broodje het tweede kopje koffie of thee gratis!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Genoten van stadswandeling

Aad, 01-10-2017

Afgelopen donderdag hebben we genoten van de stadswandeling door Bolsward. Veel afwisseling en fraaie gebouwen. Het extraatje bij Echte Bakker Posthuma was erg leuk: een sfeervolle bakkerswinkel met theetuin en een zeer vriendelijke medewerkster.

Bolsward: één van de elf

René van Doorn, 19-03-2017

Eind van de week weer een pareltje aan mijn Friese Elfstedenketting geregen. Een stevige reis per trein en bus bracht mij (met twee honden) via Leeuwarden naar Bolsward. Het was mooi, zacht (bijna)lenteweer: de laatste krokussen schieten razendsnel de grond uit en het prille groen barst overal uit de kale takken van bomen en struiken. Veel Friese stadjes kennen een overzichtelijke, oude binnenstad, die omgeven wordt door bolwerken en water. Zo ook Bolsward, waarvan we de binnenstad eerst ronden via smallere straatjes langs het water. Dan volgt één van de aardigste passages: een hooggelegen, bomenrijk bolwerk met fraai zicht op de zeer aanwezige Martinikerk. Kort daarna duik je - na langs een fraai gelegen rijtje goed geconserveerde arbeiderswoningen (luisterend naar de welluidende naam: Werkmansbloei) te zijn getrokken - de historische binnenstad in. Met zijn kleine grachten, smalle straatjes, nauwe steegjes en vele (rijks)monumenten, veelal oudere panden met aantrekkelijke gevels. Midden in dit beschermde stadsgezicht lopen we langs de grote blikvanger van het stadje: het uit de 17e eeuw stammende en in late renaissancestijl opgetrokken stadhuis. Later verfraaid met rococo-bordes en naar Friese begrippen uiterst uitbundig gedecoreerd. Qua kerken komen we ook aan onze trekken: de genoemde, stevig uit de kluiten gewassen Martinikerk domineert samen met zijn toren onmiskenbaar het silhouet van de stad en verderop is daar de Broerekerk, een door brand verwoeste voormalige kloosterkerk; van een glazen dak voorzien en tegenwoordig te huur voor allerhande evenementen. Bolsward, ooit een belangrijke en welvarende handelsstad en lid van het verbond van (op Noord- en Oostzee gerichte) Hanzesteden komt mede door zijn fraaie woonhofjes en tuinen uiterst vriendelijk over. Maar voor je er erg in hebt ben je al weer terug bij af en zit deze korte, aangename en goed beschreven rondgang er op. Op naar het volgende stadje!

Leuke stadswandelingen

Bas en vrouw, 22-07-2014

Vanwege de afstand hebben we Bolsward en Franeker kunnen combineren. Goed te doen, stukje met de bus naar Harlingen en dan nog een paar minuten met de trein. We vonden dit heel leuke routes en heel afwisselend.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info