Groene Wissel 429: Chaam

Chaamse Bossen en Chaamse Beek

Groene Wissel Chaam
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Chaam

 • Startadres:

  bushalte Dorpsstraat, Chaam
  Brouwerij
  Chaam

 • Coördinaten:

  51°30’20” N   4°51’41” E

Velen mogen de Achterhoek en Twente dan wel de wandelwalhalla's vinden, vlak de dunbevolkte en verstilde grenssteek van Noord-Brabant niet uit. Door het uitblijven van grootschalige ruilverkavelingen is het kleinschalige landschap vaak nog volledig intact, zeer afwisselend en kent een flinke hoeveelheid landwegen en houtwallen. Het is hier fantastisch wandelen! Het eerste deel van de wandeling voert u door de stille Chaamse Bossen en het middendeel over de rand van bos en boerenland naar het beekdal van de Chaamse Beek. Met het laatste deel zullen de vele graspaden door de florarijke beemden (vochtige beekdalgraslanden) u zeker bekoren. Op die van Chaam na komt u onderweg geen horeca tegen. Op de bebouwing na gaat deze route merendeels over onverharde paden en wegen. In het beekdal moet u na een flinke regenperiode rekening houden met kleddernat gras; dus dan hoge, waterdicht schoenen aan!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

18 km vogel-concert!

Annette van Erkel, 24-06-2020

De wandeling op 'n warme zomers dag gelopen. Behalve 't start_en eindpunt inChaam loop je alleen maar in de natuur. Prachtige afwisselende de route. We kwamen zelfs langs'n wijngaarde. Op paarden en koeien na, zagen we geen dieren; de vogels roerden zich des temeer. Heerlijke wandeldag.. De afstand leek wel minder dan 18 km. De routebeschrijving was weer prima. Waar we de tekst soms verkeerd interpreteerden of 't was inmiddels anders zoals b.v 'n viersprong is dichtgegroeid Of de bank niet gezien, konden we toch snel weer bij de route aanhaken. Dat de kp van 't wandelnet aangegeven worden is heel handig. Routemaker veel dank!!!

Niet tijdens natte periode lopen!

Bart van der Schagt, 15-08-2016

N.a.v. onderstaande reacties: ook in de inleiding waarschuw ik daarvoor. Dus loop deze schitterende wandeling alleen in de drogere periodes, dan is het heel goed te doen.

Chaamse beek

Alita van der Sluijs-Gelling, 15-08-2016

In navolging van de reactie van Pieter Westendorp: Afgelopen vrijdag heb ik deze route gelopen nadat het de dagen ervoor redelijk geregend had. Het graspad naast de chaamse beek was eigenlijk niet begaanbaar. Heel veel water in combinatie met lang gras zodat de ondergrond niet altijd even goed zichtbaar was. Het is een echte survivaltocht geworden. Op een zeker moment wist ik niet goed hoe ik verder moest en toen bleek ik zelfs volledig van de route afgeweken te zijn; zo slecht was het pad herkenbaar. Via een moerassig weiland, prikkeldraad en een nét iets te brede sloot (maar ik was eerder toch al tot ver over mijn enkels in het water beland) gelukkig de route weer terug gevonden. Dit dankzij eerdere wandelaars die blijkbaar dezelfde problemen hadden en waarvan ik de sporen kon volgen via platgetrapt riet e.d. Mijn advies: dit laatste stuk van de route een andere weg kiezen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info