Groene Wissel 240: Daarlerveen

Het stille veen in

Groene Wissel Daarlerveen
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  26 km

 • Startplaats:

  Daarlerveen

 • Startadres:

  station Daarlerveen
  Spoorstraat
  7687 AM Daarlerveen

 • Coördinaten:

  52°26’28” N   6°34’33” E

U maakt een flinke dagmars door het stille en rechte slagenlandschap van de oude Veenkoloniën en door het enorme natuurgebied Nieuwe Hoevenwegs- en Engbertsdijksvenen. Onderweg komt u langs het Veenmuseum Vriezenveenseveld waar u veel te weten kunt komen over hoe vroeger de veenarbeiders leefden en werkten. Deze wandeling gaat regelmatig over (soms wat ruige) graspaden, stevige hoge wandelschoenen zijn dan een voordeel. Vanwege het karakter van dit landschap zijn de paden en wegen naar en van het natuurgebied lang en recht en valt er ook niet aan een stukje drukke weg te ontkomen.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Mooi weer in de venen

Frits Schipper, 27-03-2020

Het zijn vreemde tijden in Nederland. Op weg naar Daarlerveen valt op hoe rustig het is op de weg. Ook tijdens de wandeling kom ik weinig mensen tegen, alleen op de Engbertsdijksvenen zie ik meer wandelaars en vogelspotters. Als je zo op de wandelkaart kijkt dan vallen gelijk de lange rechte wegen op en dat begint eigenlijk gelijk al bij het begin van de wandeling. Vervelend lopen is het in ieder geval niet voor mij, zo langs het kanaal. Sneller dan verwacht ben ik in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Na het Hazenpad gekozen te hebben, loop ik ook nog een keer heen en weer op het Veenschapspad. Zeker de moeite waard, heel iets anders dan de 'normale' vlonderpaden. Heet veenmuseum is helaas dicht, zoals zoveel musea. Daarna begint eigenlijk het mooiste deel van de wandeling: door de Oude- en Nieuwe Hoevenwegsvenen en de Enberstdijkvenen. Hier valt echt te genieten van de natuur, de vele vennen, het grote hoogveenveld. Zo'n 1 ½ jaar geleden liep ik hier ook en er is een wereld van verschil met toen en nu. Door een hete droge zomer was het waterpeil in de venen dramatisch gedaald. Nu ziet het er allemaal weer een stuk fleuriger uit. Door Sibculo en langs een groot natuurbad (?) en dan beginnen de lange rechte wegen weer. Wel met mooie verre uitzichten, echt landelijk is het hier nog. Mede door het mooie weer is dit een zeer geslaagde wandeling geworden door een toch wel uniek stukje hoogveengebied.

Route aangepast

Bart van der Schagt, 25-11-2018

Het erg ruige pad langs een kanaal, waar hieronder over geschreven wordt, zit niet meer in de route.

Reactie op Jan

Bart van der Schagt, 02-08-2013

Wat jammer nou dat de wandeling zo is afgelopen. Dat stukje (ruim 500 m) is inderdaad aan de ruige kant. Voor doorzetters met stevige, hoge wandelschoenen aan toch heel goed te doen, vooral als je even uitkijkt waar je je voeten neerzet. De beloning zijn twee kleine, zeer oude stukjes veen met een rijke flora en superstil. Voor wandelaars die toch liever wat makkelijker lopen: ga in de tekst 'Na een linker- en rechterbocht het 1e pad RA; 't Veenschapspad' niet dat Veenschapspad op maar blijf RD gaan. Bij het Veenmuseum kun je in de tekst de route weer makkelijk oppikken.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info