Groene Wissel 551: Dalen

Dwalen in en rond Dalen

Groene Wissel Dalen
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  8 km

 • Startplaats:

  Dalen

 • Startadres:

  station Dalen
  Stationsstraat 1
  7751 GE Dalen

 • Coördinaten:

  52°41’44” N   6°45’21” E

Met deze leuke, korte wandeling maakt u uitgebreid kennis met het gezellige Drentse dorp Dalen en zijn mooie wandelomgeving. U maakt een slinger door het horecarijke centrum met fraai kerkje, door een groenstrook langs een begraafplaats en over een bospaadje tussendoor woonwijken. Bij museummolen Jan Pol raakt u het centrum nog even aan en gaat dan op weg naar het buitengebied. Daar kuiert u over rustige binnendoorwegen en door een sport-wandelpark naar de Kymmelsstukken. Dat is een kleinschalig boerenlandschap met een paar prachtige, vogelrijke bomenwallen waar u over een fietspad langs loopt. Na een rondje door De Daoler Tuun stapt u weer vrij vlot in de trein.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Dalen: Drents ommetje

René van Doorn, 10-08-2016

Met een korte maar behoorlijk pittige wandelvakantie in Zuid-Limburg nog in de benen zochten wij gisteren een bescheiden ommetje op voor de wekelijkse wandeldag met onze honden. En voor die hersteltraining spoorden wij met onze viervoeters naar Dalen, een vriendelijk plaatsje ten Noorden van Coevorden. Met het weer kon het volgens de verwachtingen alle kanten op en inderdaad: het eerste wandeluur lichte (mot)regen, het tweede een schuchter zonnetje. In de goede volgorde, gelukkig. Vanuit het station - nou ja, veel meer dan een langgerekt perron is het niet - beland je bijna meteen in de oude dorpskern van Dalen. Met meerdere mooie, oudere huizen. In makelaarstaal: woonhuizen in ambachtelijk-traditionele stijl. Verder naar beproefd Drents recept: een dorpshart met een zeer aanwezig 14e-eeuws kerkje, met een al even nadrukkelijk aanwezige, fraaie molen en met nogal wat horeca. Op de oude esgronden daaromheen zijn nogal wat nieuwbouwwijken verrezen. De routemaker loodst de wandelaar grotendeels door een corridor van groenstroken, dorpsbosjes en ruige bosstroken het plaatsje uit. Daarmee deze vaak oninteressante nieuwbouw kunstig aan het oog van de wandelaar onttrekkend. Wat volgt is een puur agrarisch landschap met veel fraaie, karakteristieke woon- dan wel werkboerderijen met veelal grote, smaakvol ingerichte en fleurige tuinpartijen. Panden, die - alweer in makelaarstaal - zichzelf verkopen. Maar dan in de Randstad, in de Zuidoosthoek van Drenthe zal dat vast wat anders liggen. We wandelen over rustige (asfalt)weggetjes, die door prettig boerenland slingeren. Hoogtepunt is het smalle fiets/wandelpaadje langs prachtige bomenwallen in de Kymmelsstukken. Langs dit parcours stellen de aldaar woonachtige vogels zich op kleine paneeltjes netjes aan de wandelaar voor. Jammer dat de gevederde dames en heren zich vandaag niet laten zien of horen! De route eindigt met een slinger door de Daoler Tuun, een jong, fors dorpspark met arboretum, vijverpartijen en bijenstal. Even verderop wandel je het perron weer op, dat éénmaal per uur wordt aangedaan door de stoptrein richting Zwolle. De beschrijving van deze korte route is gedetailleerd en geheel op orde, voor twijfel is geen plaats. Het klinker/asfaltgehalte is aan de hoge kant, maar het leuke plaatsje en het vriendelijke boerenlandschap compenseren dat afdoende!

Leuke korte wandeling

Dick Duineveld, 29-12-2015

Op 27-12-2015 deze wandeling gelopen. De routebeschrijving klopt als een bus. Vooral het gedeelte van de route door de 'Kymmelsstukken' vonden wij erg fraai.

Reactie op John Staneke

Bart van der Schagt, 16-03-2015

Wat jammer nou dat jullie door bosonderhoudswerkzaamheden niet de goede paden konden volgen. Gelukkig is dit vaak maar van tijdelijke aard, meestal een paar dagen tot een enkele week. Kijk in zo'n geval op het kaartje, dan kun je vaak de route elders weer oppikken.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Boerderij restaurant 't Oelnbret

Hoofdstraat 36

7751 GC Dalen

Café restaurant Cornelis

Hoofdstraat 29

7751 GA Dalen

Restaurant De Baander

Hoofdstraat 23

7751 GA Dalen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info