Groene Wissel 480: Den Helder

Parken, Linie en Marinemuseum

Groene Wissel Den Helder
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Den Helder

 • Startadres:

  station Den Helder
  Middenweg 176
  1782 BL Den Helder

 • Coördinaten:

  52°57’26” N   4°45’37” E

Na een rustige woonwijk (met daarin brede groenstroken) en het prachtige park Quelderduyn wandelt u kilometerslang over, langs en in de buurt van de Stelling van Den Helder. Over de liniewallen kuiert u door bosschages over spannende slingerpaadjes en langs die wallen door smalle bosstroken langs stille waterpartijen. Onderweg maakt u even een uitstapje door het romantische Timorpark. De tocht gaat daarna over graskaden naar de zeedijk welke u ruim anderhalve kilometer gaat volgen, onderweg geniet u van het uitzicht op het Marsdiep met aan de overkant het Waddeneiland Texel. De terugweg naar het station gaat over de oude, vrij toegankelijke Marinewerf. Maak daar voldoende tijd vrij om het Marinemuseum te bezoeken, dat is echt de moeite waard. U kunt o.a. het interieur van onderzeeboot de Tonijn bezichtigen en u even kapitein voelen op de brug van Hr. Ms. De Ruyter. Zoals u van een Groene Wissel-stadswandeling gewend bent wandelt u voordat u de trein instapt eerst nog door het gezellige winkelcentrum, komt daar langs vele gezellige terrasjes en zaterdags over de markt. Deze stadswandeling bevat relatief veel onverharde paden, enkele graskaden en de graskruin van de zeedijk, dus trek toch maar stevige wandelschoenen aan.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Helders groen

René van Doorn, 11-03-2019

Een tijdje terug liep ik met onze twee honden deze korte stadse wandeling. Eerlijk gezegd: deze route moet het niet hebben van dit als zonnigste plaats van Nederland bekend staande stadje. Van die zon heb ik overigens die dag bitter weinig gezien (geheel bewolkt maar droog) en dat stadsschoon is wel erg schaars. Daar heeft de routemaker echter wat op gevonden: ter compensatie gaat twee derde van de route door Helders groen. Na een slinger door het aan de rand van de binnenstad gelegen park Quelderduyn volgt de route lange tijd de Liniedijk via een alleraardigst kronkelpaadje over de begroeide kruin van deze hoge dijk. De restanten van de Stelling van Den Helder komen voorbij. Je verwacht een aantrekkelijk vergezicht over de Kop van Noord-Holland, maar dat valt tegen: Nieuw Den Helder ligt aan je voeten. Via een parkje en graslanden bereik je de hoge imposante zeedijk langs het Marsdiep, die je lange tijd volgt. Met zicht op Texel dat er jaloersmakend zonovergoten aan de andere kant van het water bijligt. Leuk is ook de kronkel over de (voormalige) marinewerf met als blikvanger de onderzeeër die voor altijd het water voor het land heeft verruild. Verrast door het onverwacht groene karakter van deze wandeling kan ik tevreden zuidwaarts reizen. Een leuke - duidelijk beschreven - korte ommegang!

Wandeling

Evitha van der Plas, 04-12-2018

Vandaag de wandeling Den Helder gewandeld. Dit gedaan met de uitgeprinte route van deze site. De beschrijving was nauwkeurig! Erg leuk om met de kaart de wandeling te wandelen. Ook de manier waarop de route is geschreven is erg leuk! Bedankt voor het uitzetten van deze mooie route!!

Reactie op L van Klaveren

Bart van der Schagt, 20-07-2018

Bedankt voor de aanvullingen, ga ik in de routebeschrijving verwerken.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info