Groene Wissel 661: Doesburg

Stad van Mosterd en Wallen

Groene Wissel Doesburg
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  6 km

 • Startplaats:

  Doesburg

 • Startadres:

  bushalte Koepoortwal, Doesburg
  Contre Escarpe 8
  6981 BV Doesburg

 • Coördinaten:

  52°0’57” N   6°7’52” E

Na de fraaie wandeling over de groene oude vestingwallen maakt u een leuke slinger door Hanzestad Doesburg. Wat zult u genieten van de talrijke fraaie historische panden: in de middeleeuwse straten gaat u uw ogen uitkijken! Enkele hoogtepunten: de vijftiende-eeuwse Martinikerk met honderd meter hoge toren, het schitterende oude Stadhuis en Stadsbierhuys De Waag. Dit is het oudste (1478) café van Nederland, een geliefde plek voor een hapje of drankje en een mooi voorbeeld van Nederrijnse baksteengotiek. Al in de Hanzetijd stond Doesburg bekend om zijn mosterd, de ambachtelijke fabriek is nog steeds in bedrijf. Alles over mosterd leert u in het Mosterdmuseum van de fabriek. Tot rust van alle indrukken komt u in de serene Stadskruidentuin aan de rand van het oude centrum.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Leuke wandeling

Afrim Besten, 25-03-2019

Wandeling gisteren gedaan met mijn moeder, Omdat het hoog water was konden we niet op de kade langs de IJssel komen en moesten we via de Contre Escarpe op de IJsselkade komen, maar daar zagen we wel een restaurant met toilet dat niet op de kaart stond. Het ligt net voor de standbeelden als je de trap op moet komen vanaf de kade. Dus misschien mis je dit dan als je deze route niet hebt gevolgd, Helaas was het mosterdmuseum dicht, altijd op zondag en maandag, maar we hebben wel een heerlijk gebakje gegeten bij Duo.

Eind november

Gerrit-Jan, 30-11-2018

Na een korte stop in Hummelo bij het standbeeld van de heren van Normaal een leuke groene stads wissel gelopen in Doesburg. Een Hanzestadje aan de oevers van de IJssel. De routebeschrijving is zoals gewoonlijk weer foutloos door Bart van de Schagt op papier gezet. Het mosterdmuseum is een aanrader voor de entree van 2,50 euro hoef je het niet te laten. (het is wel verleidelijk om een potje mee te nemen) het verhaal is leuk, de recepten prima. Voor de autorijders onder ons, bij de bushalte is ook een grote gratis parkeerplaats. Na de wandeling langs de oevers van de IJssel met een zeer lage waterstand (30-11-2018) ga je verder over de stadswallen en aan het einde slinger je leuk door het stadje. Prachtige panden die veelal erg goed onderhouden zijn. Je verwacht het niet maar de mosterdsoep is een hardloper in deze plaats. Er zijn jaarlijkse kampioenschappen. Wij hebben hem geproefd bij Grand Cafe Duo en het was een aanrader! Het is een lekker rondje en nu alle knotwilgen geknot zijn is het uitzicht ook prima. Op YouTube staan wat foto's voor een indruk: youtu.be/FlY_1lnYNcw

Doesburg: alles erop en eraan

René van Doorn, 28-06-2018

Onlangs liepen wij op een doordeweekse dag met onze twee honden deze leuke wandeling om en door het Gelderse vestingstadje Doesburg. Het was die ochtend geheel bewolkt maar het weer was wel degelijk geschikt voor deze korte stadse wandeling met meerdere gezichten. Het begint met de wat steriele kade langs de snel stromende IJssel. Na de aftakking van de Oude IJssel volgt een lange, aardige passage over smalle paadjes, die de uitbundig groene vestingwallen volgen. Aanvankelijk langs waterpartijen en moerassige rietvelden, later wordt het wat boomrijker. Het hanzestadje lijkt hier ver weg, maar de opvallend hoge toren van de Martinikerk , die boven de laag gehouden bouw van de stadskern uitsteekt, blijft overal pontificaal in beeld. Na het zigzaggen over de voormalige verdedigingswerken duiken we de bebouwing in en lopen verderop tegen een groen omzoomd eiland aan, midden in het stadje en geheel omringd door de stadsgrachten. Het blijkt de algemene begraafplaats te zijn. Daarna is het slingeren geblazen door de opvallend goed bewaard gebleven historische kern van Doesburg. Het is deze (doordeweekse) ochtend heerlijk stil als we het eeuwenoude patroon van straatjes en steegjes volgen langs een overvloed aan monumentale panden: het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan! Wanneer eindelijk de zon doorbreekt ploffen we tegenover het markante, laatgotische stadhuis neer op het terras van Stadsbierhuys De Waag: het 'oudste café van Nederland", maar met de hapjes en drankjes is helemaal niets mis. De strak door bebouwing omsloten kerk, de hofjes, de stadskruidentuin, de steegjes, de smakelijke winkelstraatjes: alles erop en eraan in dit verrassend aardige stadje: een aanrader! En o ja, ook de beschrijving laat niets te wensen over.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info