Groene Wissel 136: Dordrecht

Oude havens en Groene parken

Groene Wissel Dordrecht
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  7 km

 • Startplaats:

  Dordrecht

 • Startadres:

  station Dordrecht
  Stationsplein 1
  3311 JV Dordrecht

 • Coördinaten:

  51°48’28” N   4°40’7” E

Met deze korte wandeling maakt u op een leuke manier kennis met het oude centrum van Dordrecht en de daaromheen liggende stadsparken. U wandelt eerst door het centrum en langs de imposante Onze Lieve Vrouwekerk naar het oude havengedeelte langs de Oude Maas. Vandaar door authentieke straten en stegen, over het Hof, door de Kloostertuin en langs de markt op het Statenplein naar het Dordrechts Museum met daarbij een heel groot hof en de Regentenkamer. Het tweede deel wandelt u door het prachtige Merwesteinpark, Oranjepark en Weizigtpark, vanwaar u bijna letterlijk de trein in wandelt.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Een wandeling met veel bezienswaardigheden in de oude havenstad Dordrecht.

Henk Jsz ES, 09-08-2020

Zondag 02-augustus 2020 hebben wij de Groene Stadswissel 136 = Dordrecht gelopen. Het is zonnig zomerweer en heerlijk rustig op deze zondagochtend. Dordrecht is vooral een stad met imposante oude gebouwen, die goed worden onderhouden. In de verschillende havens liggen verscheidene jachten zowel klein als groot. We kijken even door het poortje van de Begijnenhof. Om enigszins privacy te hebben wil men geen hordes toeristen langs de ramen zien kuieren, vandaar het bordje verboden voor onbevoegden. Bij de Visbrug staat een groot monument ter nagedachtenis aan de raadpensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis de Witt. Even later passeren we het grote gebouw van het Stadhuis. Deze had bij zijn bouw in 1383 de functie als markthal, gebouwd door Vlaamse kooplieden. Pas in 1544 nam het stadsbestuur zijn intrek in het gebouw en in de 19e eeuw verkreeg het zijn neoclassicistische gevel. Oude gedeeltes zijn nog bewaard gebleven en te bezoeken zoals: de jachtkamer, de 18e-eeuwse gevangeniscellen op zolder en de trouwzaal met wandschilderingen. Dan loop je richting Onze Lieve Vrouwenkerk met zijn 65 meter hoge toren. Tijdens zijn bouw begon de toren door verzakkingen over te hellen en besloot men er maar geen spits meer op te zetten. De toren staat zo'n 2 meter uit het lood waardoor hij nog schever staat dan onze bekende Toren van Pisa. De Engelenburgerbrug wordt gerenoveerd en zal pas in 2021 weer gereed zijn. En vlak daarnaast is en ophaalbrug gerealiseerd. Omdat de doorvaart smaller is geworden en de schepen op elkaar moeten wachten staan we hier geruime tijd bij de geopende brug te wachten. Na de Oude Maas en een paar binnenhavens bereiken we de Groothofspoort waar we op het terras met het uitzicht op het drie-rivierenpunt van de Oude Maas, de Beneden Merwede en de Noord, de lunch hadden gepland. We zijn de enigen op het terras; we zien tijdens de lunch de waterbus heen en weer pendelen op het water en een enkel containerschip voorbij varen. We vervolgen de wandeling en lopen de super smalle Zakkendragersstraat in. Dit is meer een steeg waarvan de muren van de huizen boven ons ter weerszijde steeds dichter naar elkaar toekomen. Op het grote marktplein is het al gezellig druk en de vele banken nodigen uit om even te pauzeren. Uiteraard nemen we even later een kijkje in het Arend Maartenshof. Een oase van rust in deze uitgestrekte stad voorzien van grote abelen met daaromheen woonhuisjes met kleurige bloemperkjes ervoor. Het Merwesteinpark en aan de andere kant van het spoor het Weizigtpark zijn de groene longen in deze oude stad. Voorzien van mooie wandelpaden, vijverpartijen en speelplekken is er voor elk wat wils. Dan wordt de achterkant van het station Dordrecht al weer bereikt. Wandelgroet uit Appingedam, Henk

Nauwkeurige routebeschrijving

Remco, 19-05-2019

Heel hartelijk bedankt voor de fantastische routebeschrijving nr 136 die wij in Dordrecht hebben gebruikt. Zelden zo'n nauwkeurige routebeschrijving gevolgd die werkelijk foutloos was.

Reactie op Sjan

Bart van der Schagt, 31-03-2018

Wat jammer nou van die boom, was zo'n mooie! Ik pas de routebeschrijving aan. Bedankt voor het hier melden.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Buddingh

Stationsweg

3311 JW Dordrecht

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info