Groene Wissel 70: Ermelo

Ermelose Bos en Heide

Groene Wissel Ermelo
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Ermelo

 • Startadres:

  station Ermelo
  Dr. van Dalelaan 9
  3851 JA Ermelo

 • Coördinaten:

  52°18’3” N   5°36’52” E

Vanaf het station wandelt u eerst door het gezellige Veluwse dorpje Ermelo. Daarna gaat u de stille Ermelose bossen in. Daar wandelt u over rustige wandelpaden naar de Ermelose Heide, letterlijk een hoogtepunt want u geniet daar van een fantastisch, spectaculair uitzicht over het Veluwemassief. Over de heidevelden en langs een schaapskooi weer de bossen in en over rustige, mooie (ook hele smalle, superstille) bospaden weer naar het centrum van Ermelo. Vandaar bent u snel bij het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Dick van Voorthuizen

Bart van der Schagt, 15-04-2020

Tekst is aangepast, bedankt voor het melden!

Mooie wandeling door afwisselend gebied

Dick van Voorthuizen, 15-04-2020

We hebben deze wandeling op de eerste warme lentedag van 2020 gemaakt. Hij is wat ons betreft 'coronaproof'. Wel enkele wandelaars en diverse mountainbikers gezien, maar op veilige afstand. De routebeschrijving kan op twee punten wat duidelijker zijn volgens ons: Bij punt 2. Het pad van 350 meter wordt mountainbikepad. Het ligt dan voor de hand om dan echt het mountainbikepad naast het wandelpad te nemen. Dat is echter niet goed. Wij zijn weer teruggelopen en toen wel het wandelpad links naast dat bewuste mountainbikepad genomen. Dat bleek te kloppen met het vervolg van de routebeschrijving. Bij punt 3 staat: 'Blijf pad (20m rechts ziet u brede zandbaan) volgen'. Die brede zandbaan liep links van ons en we liepen niet achteruit... Een verslag met foto's van onze wandeling is te lezen op https://www.grijsopreis.nl/wandeling-bij-ermelo/

Uitgestrekte bos en heide wandeling

Henk, 06-04-2019

Donderdag 4 april 2019 GW 70 Groene wissel Ermelo gelopen. Prima temperatuur en droog weer, maar de zon kon niet helemaal door het wolkendek heenkomen. Ermelo is een plaats met een grote variëteit aan winkels en net als elders staan hier ook nogal wat panden leeg. De Stationsstraat is dus een levendig begin van deze Groene Wissel. Aan kerken met hun verschillende geloofsrichtingen ook geen gebrek. Op onze route passeren we de ' Imanuel' kerk met zijn spitsboogramen voorzien van kleurige glas in lood ramen. De molen die we vanuit de Stationsstraat zien is een achtkantige stellingmolen die in 1990 door blikseminslag werd verwoest. Sinds 2008 is deze molen ondergebracht in de Stichting 'De Koe' . De molen is gedurende een aantal jaren weer opgebouwd en is nu een maalvaardige koren- pel- en schorsmolen. Op de kerkbrink lopen we langs de 'Oude kerk' behorende tot de Hervormde gemeente Ermelo. Opvallend is dat de robuuste toren is opgebouwd uit tufsteen en het kerkje zelf door allerlei zichtbare verbouwingen en restauraties uit verschillende soorten baksteen is opgebouwd. Bij het betreden van de Haspelberg merk je gelijk al dat je je in een heuvelachtig terrein bevindt. Door de grote hoeveelheid paden is het zaak om de routebeschrijving zeer scherp te volgen en het overzicht in de natuur te houden. Alle paden zijn goed te volgen, maar af en toe wil er nog wel es een boom over ons traject liggen, zelfs een reusachtige beuk ligt hier ontworteld langs de beukenlaan. In het gebied van de Haspeler berg zie ik een aantal peilbuizen boven de grond staan. Ik neem aan dat men hiermee de grondwaterstand controleert, want het is niet als waterwingebied zodanig aangekondigd met borden. De 'Ermelose Heide' beslaat een behoorlijke oppervlakte heuvelachtig terrein, waar in het begin van de route nogal veel pijpenstrootje en graspollen tussen de heideplanten groeit. Nu zie je een grote bruine vlakte, nog versterkt doordat de zon nauwelijks schijnt. Wat zal het hier in juli-augustus een prachtig paars gebied zijn, als de heide bloeit. Bij de schaapskooi drommen talrijke schapen en hun lammeren samen achter de omheining. Als de lammeren straks iets zelfstandiger worden kan deze kudde volop op de heide grazen en daarmee voorkomen dat deze dreigt te vergrassen. Even later kom je langs een mooi gelegen bosven met bankjes om even te verpozen. Na de drukke weg loopt de route langs Bungalowpark 'De Toverberg'. In het daarop volgende bosgebied 'Het Ruigeveld' loop je langs een aantal grafheuvels. Dan volgt via een buitenwijk met scholen nog een stevige wandeling, voordat je via de bekende gezellige winkelstraat 'De Stationsstraat' richting het station Ermelo deze uitgestrekte bos en heide wandeling af kunt ronden.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Biercafé de Hazeburg

Putterweg 43

3851 GA Ermelo

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info