Groene Wissel 505: Franeker 2

Stadswal, Planetarium en Historische Binnenstad

Groene Wissel Franeker 2
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  5 km

 • Startplaats:

  Franeker

 • Startadres:

  station Franeker
  Anna Maria van Schurmansingel
  8801 JP Franeker

 • Coördinaten:

  53°10’58” N   5°33’1” E

Dit prachtige, historische Friese Elfstedenstadje staat bekend om het Planetarium van Eise Eisinga. U komt er met deze leuke wandelroute twee keer langs, dus breng er zeker een bezoek aan. Voordat u zover bent maakt u eerst over de lommerrijke groene stadswal een half rondje om de oude stadskern. Onderweg komt u langs oude theehuisjes en geniet van het prachtige uitzicht op het weidse Friese landschap. Daarna maakt u een paar flinke slingers door de stadskern met onderweg talrijke lommerrijke romantische grachtjes en enkele intieme steegjes. Onderweg heeft u vaak zicht op de meest fraaie huisjes en prachtige historische gebouwen. Enkelen daarvan zijn het 16e eeuwse Stadhuis, het Korendragershuisje en tweemaal een voormalig Weeshuis. En dat is niet alles: u kuiert aan de achterkant van Museum Martena door de prachtige bloemrijke Martenatuin en gaat een hofje bezichtigen. Uiteraard ontbreekt het in deze route niet aan leuke winkelstraten en gezellige terrasjes.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Kort maar prachtig

Gerrit-Jan van den Berg, 23-06-2019

Wat heeft ons land toch veel te bieden. Ik zal niet weer de loftrompet gebruiken maar we hebben genoten van de wandeling langs stadswallen, door de binnenstad enzovoort. O en al heb je helemaal niks met planeten ga toch naar binnen bij het Planetarium. Wat een kunstwerk zonder computers, rekenmachines en al dat soort attributen zoiets moois maken. Geweldig. En zoals gebruikelijk bij Bart de routebeschrijving was weer een 10 met een griffel.

Franeker: Fries pareltje

René van Doorn, 19-09-2015

Het was gisteren fris en zonnig: typisch weer voor een lekkere stadswissel. De inleiding bij de groene stadswissel door Franeker had mijn nieuwsgierigheid al eerder geprikkeld. Het stadje ligt echter niet echt op steenworpafstand; sterker: dik drie uur per trein (vanuit Kennemerland), waarvan het laatste deel over enkelspoor. Een flink eind reizen voor één van de kortere stadswissels uit de GW-collectie. Kortom: doe 'ns gek! Het onbekende Franeker ontpopte zich evenwel als een charmant stadje met een kleine overzichtelijke historische binnenstad, dat zich voortreffelijk leent om doorheen te struinen. Het begint meteen al met een halve ronde om die binnenstad over de hooggelegen groene stadswallen. Waarna je via stevige, elkaar af en toe aantikkende slingers de oude stadskern doorkruist. Een parcours vol grachtjes, bruggetjes, steegjes, pleintjes, straatjes, doorkijkjes en een enkele tuin. Dat alles gelardeerd met een keur van opvallend goed geconserveerde historische pandjes. Het was op deze mooie (vrij)dag zeer aangenaam slenteren door dit levendige plaatsje. Aangezien ik mij die dag ontfermd had over onze beide honden (die maar geen genoeg konden krijgen van al die heerlijke Friese luchtjes onderweg) geen planetariumbezoek. In plaats van deze 'must' een lunchstop op het zonnige terrasje van het aanpalende planetarium-café, met mooi zicht op het prachtige oude stadhuis. Even later loopt deze smakelijke rondgang, die volgens mij echt alles uit dit kleine plaatsje haalt dat erin zit, op z'n eind: een korte maar zeer aangename kennismaking, de lange reis zeker waard!

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info