Groene Wissel 348: Gieten

Gletsjerkuilen van de Hondsrug

Groene Wissel Gieten
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Gieten

 • Startadres:

  bushalte Brink, Gieten
  Brink
  Gieten

 • Coördinaten:

  53°0’17” N   6°45’49” E

In het begin en aan het einde is het stuk door de buitenkant van Gieten niet echt een pretje: een paar drukke wegen, drie rotondes en een snelwegoversteek, u moet er tegen kunnen. Vele malen prettiger is de fantastische, zeer afwisselende wandeling die u daarna door bossen van de Hondsrug gaat maken. U wandelt daar niet alleen over prachtige, stille boswegen en beukenlanen maar ook over menig slingerpaadje door de beboste Gasselterduinen en de bossen van het Gietenerveld. Onderweg kuiert u langs het stroomdal van een beek en langs en door enkele Gletsjerkuilen, restanten van de laatste IJstijd. Automobilisten die dat onaangename stuk door de rand van Gieten willen overslaan kunnen hun auto kwijt in de grasberm langs het begin van de Nijslootsweg (bij de afslag Gieten van de N34), zoek dat even op in Google-Maps of op uw Tom-Tom o.i.d.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Geen pad met Verboden Toegang

Bart van der Schagt, 12-02-2018

N.a.v. de reactie van Henk hieronder, heb ik de route aangepast en komt nu niet meer over een pad met bordje Verboden Toegang. Henk, bedankt voor het melden!

Prachtig mooi stukje natuur

Henk, 08-02-2018

Dinsdag- 06 februari 2018 heb ik de groene wissel Gieten gelopen. In het van oorsprong dorpse Gieten, heeft de tijd ook niet stilgestaan, gezien de modern uitziende huizen, strak architectonisch Politiebureau en Gemeentehuis. Na enige tijd loop je over de drukke snelweg de natuur in. Het bosrand-pad is door de vorst wel te belopen, maar gemotoriseerd geweld heeft hier diepe sporen in achtergelaten. Niets aantrekken van het bordje op de slagboom (verboden toegang). Alleen als er motorlawaai is, is het hier uitkijken, want dit blijkt een 'Off the road' circuit te zijn - voor cross motoren of ouwe auto's die hier voor geschikt zijn gemaakt. In het lawaai en in de stofwolken zal je dan als wandelaar niet zo zichtbaar zijn. De bossen waar we doorlopen Gasselter- en Gietenerveld zijn echte productiebossen, met voornamelijk naaldbomen. Ze zijn aangelegd om het stuifzand in bedwang te houden. Regelmatig kom je grote stapels houtstammen tegen, keurig op lengte gezaagd en klaar om afgevoerd te worden. Een aantal bomen zijn gemarkeerd met oranje verfstippen, deze staan op nominatie om gekapt te worden. Tussen de strakke lanen die door dit gebied lopen, zijn er verscheidene kronkelpaadjes, vennen en gletsjerkuilen te vinden. De soms hevige stormen hebben hier ook enkele bomen geveld en deze liggen horizontaal inclusief hun wortelstelsel. Onderweg kwam ik nog een termietenheuvel tegen - een mooi bouwwerkje van dennennaalden. In de bosrand hoorde ik het miauwen van de rondcirkelende buizerd, op zoek naar prooi. Het was niet druk in het bos op een aantal mensen na, die de honden uitlieten. Met de zon erbij was het goed wandelen, ondanks de temperatuur zo rond het vriespunt. De genoemde Gletsjer (De Kuil) is een indrukwekkende uitgestrekte laagte in het bos. Het pad dat hier loopt slingert in allerlei bochten erdoorheen. Dit is een prachtig mooi stukje natuur. Verderop nog een paar kleinere gletsjerkuilen en met het traject over de dam, die het meertje in tweeën deelt is dit een mooi slot van een afwisselende wandeling in een ruig productiebos.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info