Groene Wissel 488: Heerlen 2

Landgoed Terworm en Binnenstad

Groene Wissel Heerlen 2
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  8 km

 • Startplaats:

  Heerlen

 • Startadres:

  station Heerlen
  Stationsplein 1
  6411 NE Heerlen

 • Coördinaten:

  50°53’25” N   5°58’32” E

Ook al staat Heerlen niet bekend als een prachtige historische stad, toch is het best de moeite waard er eens kennis mee te maken. Dat doet u tijdens het laatste deel van deze route. De stad uitlopend komt u langs het imposante gebouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek en door een park met heuse Limburgse 'heuvels'. Na een stukje tandenknarsend langs wat industrie volgt het hoogtepunt van deze wandeling: een verukkelijke tocht van enkele kilometers door het prachtige Landgoed Terworm, met een schitterend kasteel terras aan de Geleenbeek. Over prachtige paden langs die Geleenbeek, gevolgd door een paar leuke parkjes, het imposante gebouw van de Technische School en het moderne Stadskantoor kuiert u naar het gezellige, horecarijke Pancratiusplein. Winkelen kunt u in het overdekte, deels ondergrondse Winkelcentrum Corio. Met uw aankopen hoeft u dan niet ver te sjouwen want met een enkele minuut bent u op het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Appels plukken

Tika, 27-07-2020

Leuke en afwisselende kennismaking met Heerlen. Onder punt 3 kun je nu in de boomgaarden verschillende soorten appels plukken. Er is trouwens een nieuw wandelpad Mijnmuseumpad) ten Noorden van het spoor, dus hoef je vanuit het station niet meer langs de verkeerwegen te lopen. Onder punt 1 ga je dan niet bij de roze zuilbogen rechtdoor, maar hou je 2x links aan op het maanplein. Aan het einde trap af en rechtdoor met spoor links en Mijnmuseum rechts. Na het CBS wordt dit een fietspad, dit volgen tot het spoortunneltje onder 2.

Heerlen: zonovergoten stand-in

René van Doorn, 28-10-2015

Gisteren al vroeg per trein op pad voor een veelbelovende stadswissel door Aken. Een aanrijding op het spoor bij Den Bosch gooide roet en een paar uur vertraging en omreizen in het eten. En om er die dag geen nachtwerk van te maken besloot ik om Aken maar op een later tijdstip eer te gaan bewijzen. Met onze beide honden hield ik halt in Heerlen. Een aantal groene wisselwandelingen vanuit of in de buurt van deze stad hadden we al eens gewandeld, waaronder de topper over de Brunssumerheide. Voor de zekerheid had ik gisteren de stadswissel door/rond deze Oostelijke mijnstreekstad bij me gestoken. Ingeval ernstig oponthoud, dikke vertraging of ander klein leed heb ik overigens altijd een (dichterbije) reservewandeling op zak. Als doorgaans zeer tevreden treinreiziger merk ik voor de volledigheid op deze 'noodwissel' de afgelopen jaren nooit nodig gehad te hebben! Het werd gisteren dus Heerlen, dat het moet doen zonder een echt historisch centrum. De routemaker compenseert dat met veel groen: de helft van het parcours gaat door het statige landgoed Terworm met als middelpunt kasteel en tuinen. Een bijzonder aardig traject door een groot en afwisselend natuurgebied. Met (eenmaal lopend door open landschap) mooi zicht op de kern van loofbossen, die er vandaag de dag in alle denkbare herfsttinten fantastisch bijstaat. Eén minpunt: de kasteelhoreca geeft bij de brug al duidelijk te kennen dat huisdieren niet welkom zijn. En dat komt mij voor wat betreft het zeer uitnodigende (buiten)terras aan de om het kasteel stromende Geleenbeek nogal overdreven over. Het sluitstuk van de route is een slinger door het centrum van de stad: via parkjes en langs het fraaie monumentale hoofdgebouw van de voormalige ambachtsschool val je de stadskern binnen. Straten en pleinen met een hoog gehalte aan winkels en horeca. Enig oponthoud op de terrassen van het Pancratiusplein is zeker aan te bevelen. Complimenten voor de ingenieuze route - overigens prima beschreven - rond en door deze toch wat minder tot de verbeelding sprekende stad. Het was gisteren ongekend mooi wandelweer: een strakblauwe lucht en een temperatuur die de 20 graden aantikte. Dat doet uiteraard iedere wandeling (en wandelaar) goed. Heerlen kan - schat ik zo in - niet aan Aken tippen maar toonde zich gisteren een aardige stand-in!

Tijdelijke omleiding landgoed Terworm

Waldo G, 11-10-2014

Graag maak ik wandelaars attent op een tijdelijke omleiding op landgoed Terworm. Precies daar waar je in de lange, licht dalende toegangslaan linksaf wordt gewezen richting de kasteeltuin is een stremming vanwege werkzaamheden in het bos (vermoedelijk de aanleg van een leiding of iets dergelijks). Hier is een omleiding uitgepijld door de aannemer, volg de N naar Nieuw Eijkholt. De omweg is circa 800 meter schat ik zo in en kost een 10 minuten. Einde van de omleiding is precies bij punt 3 in de routebeschrijving.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Kasteel TerWorm

Terworm 5

6411 RV Heerlen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info