Groene Wissel 242: Helmond-Brouwhuis

Langs Brabantse Beken

Groene Wissel Helmond-Brouwhuis
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Helmond

 • Startadres:

  station Helmond Brouwhuis
  Deltaweg 6
  5909 AC Helmond

 • Coördinaten:

  51°28’14” N   5°42’5” E

Met de tweede helft van deze afwisselende route wandelt u drie kilometer lang over de graspaden van maar liefst drie beken: De Vlier, de Kaweische Loop en de Bakelse Aa. Onderweg is er daar genoeg afwisseling: het landschap varieert, u gaat een paar keer een brug en bij een bekensplitsing een stuwtje over. Voordat u hier bent maakt u na de bebouwing van Helmond eerst een prachtige wandeling door het stille bos van de Brouwhuissche Heide en een rondwandeling langs het mooie Buntven. Na de bekentocht wandelt u door een stukje bos en de fraaie groenstroken van Helmond weer naar het station. Vanwege de graspaden zijn hoge en stevige wandelschoenen een must, met nat weer het liefst waterdicht. Na de stationsomgeving is er onderweg geen horeca meer. Waarschuwing: vanaf halverwege de zomer tot aan het begin van de herfst kan op sommige delen langs de beken het gras en andere planten op de graspaden en -wegen aardig hoog staan. De sportieve wandelaar weet zich er altijd wel een weg doorheen te banen. Vaak kun je ook even over de naastliggende akker- of graslandrand lopen. Draag onder deze omstandigheden nooit een korte broek, je komt dan niet ongehavend uit de strijd.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Beekroute

Van der Meer, 27-07-2014

Prachtige wandeling, het eerste gedeelte langs de beek was 'goed' begaanbaar met een lange broek. Het tweede gedeelte - na zo'n 500 meter over een keuring gemaaide akker met gras langs de beek - was echter volledig overgroeid met brandnetels en andere stekelige flora. Op zich niet zo'n groot probleem als je niet al te bloot bent. Het schrikdraad dat rijkelijk gespannen was over de stuw bij 'Na weer 1km, bij de bekensplitsing RA de stuw over en LA aan de rechterkant van de beek (Kaweische Loop )verder gaan.' leverde wel een probleem op - we moesten teruggaan en omlopen via de weg langs het Molenhof.

Graspaden

Bart van der Schagt, 21-08-2013

In deze tijd van het jaar staan op veel graspaden en -wegen (vooral langs watergangen) het gras en andere planten soms erg hoog. Het is dan niet prettig een korte broek te dragen, dus doe dat dan liever niet. Controle op de voor de boeren verplichte maaisessie is er weinig, slechts eenmaal per jaar aan het einde van de zomer of begin van de herfst. Sommige boeren of gemeentes (en ook waterschappen) slaan weleens een maaibeurt over en dan heb je als wandelaar deze pech.

Wandelroute deels niet goed begaanbaar

Hans Bregman, 21-08-2013

Heb afgelopen zaterdag, 17 augustus de Groene Wissel Helmond-Brouwhuis wandeling gelopen. Het is een mooie route met veel afwisseling. Echter, het wandelpad langs De Vlier is voor een deel zeer slecht begaanbaar. We liepen daar door veel hoge distels en talloze brandnetels van een meter lang, en langer, een dichte wildernis. Zeer onplezierig, de brandnetels kon je met geen mogelijkheid ontwijken dus onze blote benen hadden veel te lijden. Is er geen toezicht op het onderhoud? Vanaf de eerste bekensplitsing, dus vanaf het moment dat we langs de beek de Kaweische Loop gingen wandelen, was het wandelpad weer goed te lopen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info