Groene Wissel 462: Hengelo OV 2

Beken, Kristalbad en Binnenstad

Groene Wissel Hengelo OV 2
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Hengelo (Ov)

 • Startadres:

  station Hengelo
  Stationsplein 1
  7551 CN Hengelo

 • Coördinaten:

  52°15’44” N   6°47’39” E

Door een leuke volkswijk loopt u langs de Berflobeek de stad uit en kuiert dan kilometerslang over de paden en onverharde wegen langs de Omloopleiding en het Twentekanaal naar het Kristalbad: een enorme en vogelrijke waterberging. Over een fraaie bosweg wandelt u door een natuurgebied/golfterrein en over een graspaadje langs de Koppelleiding weer naar de stadsrand. Tijdens het traject daar doorheen vangt u af en toe een glimp op van de Drienerbeek. Een 'glimp', want in het verleden heeft de gemeente Hengelo 'haar best gedaan' deze prachtige beek onder de stad te verkluisen, oftewel middels duikers van honderden meters lang weggemoffeld. Na twee mooie parken kunt u de trein instappen of de wandeling door de gezellige binnenstad afmaken, u komt dan langs de prachtige Sint Lambertusbasiliek, door wat leuke winkelstraten en over de gezellige horecarijke markt.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Verborgen beken

René van Doorn, 29-11-2018

Kortgeleden liep ik op een doordeweekse dag met onze twee honden deze wandeling door Hengelo en haar groene zoom. Het was koud en grijs, maar droog en nagenoeg windstil: prima weer voor een redelijk korte route als deze. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Hengelo - dat ik als enige van het drieluik Almelo/Hengelo/Enschede nog open had staan - maakt niet echt een verpletterende indruk als het op stedelijk schoon aankomt. Maar wat wel heel aardig is is het vele water dat je onderweg ontmoet. Het begint al met de Berflobeek, die als je de volkswijk Berflo Es doorkruist steeds weer opduikt. Je moet wel goed opletten want tussen de dichte bebouwing loop je dit goed verborgen beekje zomaar voorbij. Via een aardig paadje door een groene corridor langs de Omloopleiding (bedoeld om de beek te ontlasten en haar daarmee reducerend tot een wat suffig watertje) kom je bij de sluis in het Twentekanaal uit. Kijk niet teveel naar rechts, want achter het dunne strookje groen huist een groot en bedrijvig industriegebied! De route loopt halfverhard een flink stuk langs het stille kanaal om op de grens met Enschede uit te komen bij het Kristalbad. Een enorm waterbergingsgebied met natuurlijke zuivering, waarlangs wandelpaden en een enkel vlonderpad goed zicht bieden op dit die dag door een indrukwekkende kolonie luidruchtige ganzen in bezit genomen gebied. Verder gaat het door de groene zoom naar de rand van de stad, waar de Drienerbeek in een villawijk destijds wel erg goed werd weggestopt. De veelal overkluisde beek mag zich sporadisch vertonen en doet dat bijzonder charmant. De binnenstad is klein en richt zich toch vooral op de winkelende mens. Met de aanwezige horeca en haar verwarmde terrassen is zo aan het eind van de route niets mis. Dat geldt evenzeer voor de volstrekt heldere beschrijving van deze aangename rondgang.

Groene wissel hengelo

Ger lensen, 29-08-2016

Prachtige, zeer verrassende wandeling met zeer veel afwisseling. Knap bedacht en uitgevoerd. De routebeschrijving klopt perfect. Ger Lensen

Op een winderige maar zonnige zondag

Gerrit-Jan, 16-02-2014

deze wandeling gedaan. we zijn op plekken geweest in Hengelo waar we nooit eerder waren geweest. en we hebben echt jaren in deze stad gewoond. Het Annink was een verrassing terwijl we daar om de hoek woonden. Het Kristalbad is ondanks de recente aanleg een pleisterplaats voor vogels en hun liefhebbers. T was een leuke wandeling en zeker geschikt voor droge voeten.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info