Groene Wissel 125: Holten 1

Lokerenk en Zuurberg

Groene Wissel Holten 1
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Holten

 • Startadres:

  station Holten
  Stationsstraat 12
  7451 BH Holten

 • Coördinaten:

  52°17’1” N   6°25’17” E

U zult vast weleens de fraaie NS-wandeling Nijverdal-Holten (Holterberg) gelopen hebben, dan bent u aan de rand van Holten op de trein gestapt en heeft niets van dat leuke dorpje gezien. Deze wandelroute gaat daarom verder dan waar de NS-wandeling stopt: door het gezellige dorpje met het pittoreske kerkje wandelt u naar en over de hoog gelegen akkers van de Lokerenk en door de bossen van de Zuurberg. Over een bonte aaneenschakeling van rustige asfaltwegjes, landwegen en bospaden wandelt u door een rustiek en afwisselend landschap naar de voet van de Holterberg, daar bezoekt u de Canadese Begraafplaats en wandelt langs de Holterberghoreca over de Holterenk naar het station (waar ook een gezellige kroeg is te vinden...).

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Bijzondere Groene Wissel

Henk uit Appingedam, 18-06-2018

Vandaag liepen we Groene Wissel 125 Holten: Lokerenk en Zuurberg. Nu eens een zuidelijke lus en door het dorp zelf heen. De weersomstandigheden waren ideaal, bewolkt met een klein beetje wind. Je waant je op sommige plekken in het buitenland, zo glooiend is het landschap. Gelukkig zijn we net op tijd, want we kunnen nu nog over het mais heen kijken naar verder weg gelegen akkers en bosranden, dat zal een paar maanden later niet meer mogelijk zijn want dan kijk je tegen een groene muur aan. In de buurt van het Lokerend ligt het akkerlandschap omtrent boven je en je loopt als het ware door een holte in de akkers. Het is erg droog doordat het al lange tijd niet heeft geregend. Als er dan ook auto's je tegemoet komen op de zandweg zie je in de verte al een stofwolk aankomen. Gelukkig is dit incidenteel. Enkele bewoners zijn al aan het sproeien geslagen. De drukte op de snelweg is maar een poosje duidelijk aanwezig, maar verder is het op deze zondag bijzonder rustig in de bossen en over de landwegen. We kwamen amper mensen tegen. De vele groene kubussen die langs het pad stonden hebben we maar een enkele keer bestudeerd. Allerlei onderwerpen uit de geschiedenis, daar heb je wel een paar dagen voor nodig om dit allemaal te lezen en dan kun je nog alles niet onthouden. De route is met de aanwijzingen goed te volgen, zelfs de vage paadjes door het bos eindigden weer bij de herkenningspunten. In de omgeving van de Canadese begraafplaats kwamen we nu voor het eerst enkele mensen tegen. Net als wij wilden die de oorlogsbegraafplaats bezoeken. Dit is een indrukwekkend aangelegd geheel. met de erbij geplante rode rozen steken de witte monumentjes bijzonder scherp af. De graven zijn geheel symmetrisch aangelegd, in horizontale, verticale en diagonale lijnen. Een welverdiend rust hebben we bij de Woody's genomen. Daar was het gezellig druk en de soep en pannenkoeken waren prima. Nog een kwartiertje lopen richting het station en met goede herinneringen aan deze bijzondere Groene Wissel.

Holten versus Rijssen

Hans Wagenaar, 08-05-2017

Wat een verschil is deze GW met die van Rijssen (zie mijn reactie aldaar)! Veel variatie, nergens saai,steeds andere zichtpunten en wat een rust: zelfs op zondagmiddag kwamen we nauwelijks andere wandelaars tegen (alleen wel even bij de Holterberg zelf). Veel vogels gehoord. Indrukwekkende Canadese Begraafplaats. Wel kwamen ook hier langs de route die wat kinderachtige geschiedeniskubusjes voorbij. Volgende keer neem ik een bijl mee.... (grapje!).

Heerlijk Holten

Bert Van Bommel, 02-05-2017

Wij hebben op 2 mei deze heerlijke wandeling gemaakt. Heel afwisselend: dorp, akkerlanden, bossen en holterberg. De Groene Wissels halen het beste uit de streek. De beschrijving was weer superduidelijk en precies. Bedankt.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Grand café De Biester

Stationsstraat 10

7451 BH Holten

Woody's pancakes en steaks

Holterbergweg 11

7451 JL Holten

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info