Groene Wissel 154: Houthem - St. Gerlach

Geul en Grotten

Groene Wissel Houthem - St. Gerlach
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  St Gerlach

 • Startadres:

  station Houthem-St. Gerlach
  Caldenborghsweg 4
  6301 JK St. Gerlach

 • Coördinaten:

  50°52’24” N   5°47’44” E

Zowel aan het begin als aan het einde wandelt u mooie stukken door het Geuldal en langs de Geul. Na een flinke klim door een hellingbos wandelt u via Berg over prachtige land- en holle wegen en langs hoog gelegen akkers naar Terblijt, waar u een oude mergelgroeve kunt bekijken. Daarna volgt de afdaling naar het Geuldal waar u ook nog door het park van- en langs het prachtige kasteel St. Gerlach wandelt. Tijdens deze mooie wandeltocht passeert u zo’n tien grotingangen; één daarvan is open en daar kunt u een meter of dertig inlopen...

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Kudde Konikspaarden

Tika, 09-02-2020

Helemaal eens met de vorige wandelaar: mooie en afwisselende wandeling. De lunch bij Het Vöske in Berg was heerlijk. Achter het kasteel stond een hele kudde Konikspaarden op het pad en die weigerden weg te gaan. Wij zijn daarom teruggekeerd naar de Geul en via de weg naar het station gelopen. Een opmerking over de routebeschrijving: onder punt 1 staat in de Onderstestraat geen beeldje meer, maar op die plek wel een groot bord van zorggroep Adelante.

Reactie op Deborah Eikelenboom

Bart van der Schagt, 15-10-2018

Wat een leuk verslag, Deborah! Bedankt!

Mooie wandeling

Deborah Eikelenboom, 15-10-2018

Vanaf het perron heb je meteen mooi uitzicht over St Gerlach en zie je de toren van het kasteel tussen het groen. Pas aan het eind van de wandeling zul je hier dichtbij komen en loop je een stukje door de beeldentuin. En mooie beelden staan er. De rozen stonden nog in bloei. Het leek hartje zomer, toch was het al half oktober. Je zou verwachten dat het druk is op zo?n warme zondag in de herfst, maar niets was minder waar. De wandeling gaat over stille landweggetjes en prachtige holle wegen door stille bossen. Kleine klimmetjes hier en daar. Mijn kuiten kwamen meteen in opstand. Ik was blij met de horeca in het dorp Berg. Bij de start in St. Gerlach heb ik leukere terrasjes gezien maar die liep ik voorbij want een stuk Limburgse vlaai moet je eerst verdienen, niet waar ? Na Berg was er alleen nog horeca aan het eind van de wandeling. Over het algemeen gaat de wandeling door licht glooiend landschap, soms bijna vlak. Ik was erg onder de indruk van het akkerlandschap rond Terblijt. Wat een eindeloze ruimte hier. Ongekend, zonder horizonvervuiling. En laat dat alsjeblieft zo blijven. In de zomer stonden de akkers waarschijnlijk vol met gewassen, wie weet mais 2 meter hoog. Maar nu in de herfst waren de akkers nagenoeg kaal en dat versterkt het gevoel van ruimte. Een bijna surrealistisch landschap. Schitterend. Na het gehucht Terblijt, ga je door een prachtig bos en langs de Geul naar het kasteel. Als je langs het kasteel loopt krijg je gezelschap van loslopende runderen en Konikpaarden. Een stukje ongerepte natuur met als groot contrast het statige chateau van St Gerlach. De tuin van het kasteel is zeker een kijkje waard en een leuke plek om even te vertoeven. Daarna ben je al snel bij het station. Mooie wandeling.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café De Holle Eik

Baron de Selysstraat 4

6301 JZ Houthem

Herberg Houthem

Vroenhof 148

6301 KJ Valkenburg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info