Groene Wissel 247: Kropswolde

Woudbloems nieuwe natuur

Groene Wissel Kropswolde
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Kropswolde

 • Startadres:

  station Kropswolde
  Woldweg
  9606 PG Kropswolde

 • Coördinaten:

  53°9’42” N   6°43’21” E

Onder de rook van het Groninger dorpje Woudbloem is in 2002 een prachtig en enorm natuurgebied aangelegd: Duurswold-Westerpolder. Dit gebied bestaat uit verruigde natte graslanden (wetlands), struwelen, plassen en een moeras. Over fraaie graspaden wandelend maakt u met al deze facetten kennis en zult u genieten van de rijke flora en fauna. De wandeling naar dit gebied gaat over rustige plattelandsasfaltwegjes (met karakteristieke Groninger boerderijen) en een fietspad. Onderweg wandelt u ook nog langs en door een donker mysterieus sparrenbos. Hoe fraai de natuur ook is, deze wandeling kent ook een nadeel: zowel op de heen- als de terugweg wandelt u een enkele kilometer langs een drukke weg. Stevige, waterdichte schoenen zijn een must.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Afwisselende wandeling

Remko Varkevisser, 30-09-2018

De eerste en laatste twee kilometer zijn wat minder, want de weg werd vandaag vrij druk bereden. Wel krijg je een aardige indruk van het wonen in een Gronings dorp, met Boeddha naast de voordeur en kunstbloemen voor het raam. Eenmaal buiten het dorp wacht veel afwisseling. Ruig land met waterpartijen -zilverreiger en ijsvogel -, akkers, weiland met ernstig kijkende koeien en het donkere dennenbos. Geen horeca. Mooie wandeling, kortom.

Afwisselende wandeling

Henk, 08-11-2017

Deze wandeling begint in een gebied met nog veel bedrijvigheid, waar men nog kan werken. Machinefabrieken, Transport en Scheepsbouw langs het Winschoterdiep. Langs de Borgweg lopend, kom je hele robuuste boerderijen en goed onderhouden woningen tegen. De lange polderwegen zoals de Goldbergweg zijn rustig wat verkeer betreft. De ganzenpopulatie is daarentegen nu volop aanwezig en zie je regelmatig met honderden tegelijkertijd opvliegen en luid gakkend even verderop weer in het land neerdalen. Veel grauwe ganzen, vluchten spreeuwen en zelfs een zilverreiger kwam ik tegen in dit gebied. De natuur die men hier heeft gecreëerd is voor de vogels ideaal. Er is volop voedsel in de ruige landen en volop water in de uitgegraven plassen. Het sparrenbosgebied is met zijn geurende bomen een afwisseling in de weidse ruimte van de polders. De graspaden door het Westerpoldergebied is door de paaltjes die je af en toe ziet goed te volgen. De koeienpoten en -vlaaien waren vers en dus was de kudde, die verderop aan de ander kant van de sloot stonden te kijken, kort geleden verplaatst. Het laatste stuk langs de drukke weg (in tegenstelling met de stilte en de natuurlijke geluiden van de wijdse polders) naar het station was nog even doorbijten geblazen. Al met al een afwisselende wandeling, die je met flinke waterdichte schoenen kunt bedwingen. Onder redelijke weersomstandigheden kun je genieten van de ruimtelijkheid, natuur en de vogels die je kunt ontmoeten.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info