Groene Wissel 560: Leeuwarden Camminghaburen

Lytse Wielen

Groene Wissel Leeuwarden Camminghaburen
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Leeuwarden

 • Startadres:

  station Leeuwarden Camminghaburen
  Rooswinkelstate 5
  8925 LC Leeuwarden

 • Coördinaten:

  53°12’9” N   5°50’26” E

Oostelijk van Leeuwarden ligt recreatie/natuurgebied Lytse Wielen (ook bekend als De Groene Ster) waar u een prachtige rondwandeling doorheen maakt. Na de groenstroken van de wijk Camminghaburen wandelt u de eerste helft door het recreatiedeel met onderweg strandjes (met kiosk, alleen open op zomerse dagen) en ligweiden (ook voor naaktrecreatie). Spoedig na Aqua Zoo Friesland begint het deel door het schitterende natuurgebied. Daarin kuiert u kilometerslang over prachtige bosrandpaadjes langs menig groot en klein meer en over een grasdijkje tussendoor waterpartijen. Het laatste stuk gaat over een schelpenpad langs een meer en een fietspad buitenom de wijk naar het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Reactie op Rients

Stefan Horn, 13-07-2020

De routecontroleur kan met de tekst de route goed volgen. Kan het zijn dat je een aanwijzing gemist of verkeerd begrepen hebt? Ik hoor het graag de ervaring van een volgende wandelaar.

Reactie op route

Rients Turkstra, 11-07-2020

De tekst mbt de aanwijzingen in de wijk Camminhaburen klopte niet met de praktijk, we verdwaalden en hebben de weg gevraagd zodat we later weer op de route kwamen. Graag in de wijk kijken of de aanwijzingen nog kloppen!

Heerlijk rustig gebied ver van de bewoonde wereld vandaan

Henk, 20-11-2017

Afgelopen zondag de Groene Wissel Leeuwarden Camminghaburen gelopen. De voorspelling van het weer was ongunstig. Zon afgewisseld met een paar flinke buien zorgden voor zware luchten, regenbogen en bijzondere lichtvallen. Na het verlaten van het station wandel je langs een diversiteit aan huizen verbonden door de bomenrijke singels en waterpartijen. Hierdoor heb je meer het idee dat je door een parklandschap loopt dan door een woonwijk. Zodra je de brug gepasseerd bent bij de rand van Leeuwarden kom je in een heel andere wereld, waarbij grote en kleine meren worden verbonden met grasstroken en bossages. Na al de regen van de afgelopen tijd is het zaak om goede waterdichte schoenen aan te hebben, want de grasstroken waarover we lopen in dit gebied zijn verzadigd van water. Je loopt hier dus op zompachtig terrein. Nu in de herfst is het hier prachtig met nog redelijk veel blad aan de bomen. Het recreatiegebied is op een enkele wandelaar na, al dan niet voorzien van een hond, een heerlijk rustig gebied ver van de bewoonde wereld vandaan. De diversiteit van de bomen en de weerspiegelingen van de luchten op het water zorgen voor prachtige plaatjes, die vastgelegd met de digitale camera, bij thuiskomst weer voor een herbeleving van deze bijzondere wandeling zorgt. Het Aqua Zoo is een heel aardige onderbreking op de helft van de wandeling. Een soort openlucht museum met vele soorten dieren die met het water verbonden zijn. Vogels, vissen en zoogdieren zijn hier in hun element. Sinds kort zijn er enkele Nijlkrokodillen aam toegevoegd. Na dit eventuele bezoek loop je al gauw weer tussen bosranden en grote waterplassen. De kleine molen die je passeert was vandaag in aktie. Er wordt door de wieken een vijzel aangedreven, waarmee men de waterstand in het gebied kan regelen. Spectaculair is het smalle grasdijkje tussen 2 meren door. Je hebt het gevoel dat je op het water loopt in plaats van er tussendoor. Het paadje is smal en behoorlijk modderig en zompig, zodat je hier flinke hoge waterdichte schoenen moet dragen. Via de randen van de woonwijk bereik je dan weer het station. Een goed bestede zondag. Veel indrukken opgedaan in een voor mij onbekend gebied.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info