Groene Wissel 151: Lelystad: Zuigerplas

Het Zuigerplaspark

Groene Wissel Lelystad: Zuigerplas
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Lelystad

 • Startadres:

  station Lelystad Centrum
  Stationsplein 9
  8232 DL Lelystad

 • Coördinaten:

  52°30’27” N   5°28’24” E

Maak eens kennis met deze bruisende moderne stad in de Flevopolder! Na de gezellige winkelstraten (en eventueel de zaterdagmarkt) geniet u van de modern vormgegeven Stadschouwburg Agora en wandelt langs groene stroken en ruim opgezette woonwijken naar het Zuigerplaspark, een groot bosgebied op de vette klei van de voormalige Zuiderzee. U maakt daar een flink rondje om de grote Zuigerplas en wandelt door de landelijke stadsrand en moderne woonwijken (met onderweg een prachtig park) weer naar het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Een mooie wandeling en nauwkeurig beschreven

Henk, 09-04-2018

Zondag- 08-04-2018 heb ik de Groene Wissel Lelystad nr. 151 gewandeld. Zodra je uit het NS station komt en terugkijkt zie je pas wat een gigantisch constructief en met veel glas voorzien gebouw dit is. Lelystad houdt van grote gebouwen en veel glas, ook al weer te zien in de Bibliotheek en de winkelstraat erlangs. Dan de grote blikvanger een groot-geel-oranje gevaarte, dat blijkt de Stadsschouwburg te zijn. Wel een heel bijzonder ontwerp, waar je wel even aan moet wennen. Lelystad is echt een woonstad met ruim opgezette wijken, voorzien van open groene plekken, die onderling verbonden zijn met grote bruggen, zodat men veilig de drukke doorgaande weg kan passeren. Via groene singels bereiken je de rand van Lelystad. Er zijn veel mogelijkheden aangelegd voor diverse sporten, zowel als velden en clubhuizen daarvoor. Een leuk effect heeft men in de spijlen van de Rotondebrug ( en op het laatste stuk van de route ook op de Kempenaarbrug) gecreëerd door de naam in wit te verven. Bij het overlopen van de brug verdwijnt deze naam geleidelijk en achteromkijkend zie je dezelfde naam in blauw verschijnen. Dan komen we bij de zeer grote Zuigerplas, ontstaan door zandwinning ten behoeve van de dijk langs het IJsselmeer, wel bijzonder dat hier een grote hoeveelheid zand kon worden gewonnen in een verder kleiachtige bodem. Vandaag is het zonnig en je ziet de natuur daar op reageren. Jong groen ontwikkelt zich aan de struiken en aan de bomen. Het zal in de loop van de tijd hier steeds mooier worden. Het is een aantrekkelijk ruim gebied, waar veel mensen de zondag gebruiken om hun hond uit te laten, fietsen, joggen en wandelen. Na de ronding van deze plas gaat de route over dijkjes, singels en graspaden weer richting de woonwijken en al gauw doemt het groot-geel-oranje gevaarte weer op aan de horizon. Een teken dat we het einde van de wandeling naderen en het NS station dicht bij is. Een mooie wandeling die per seizoen afwisseling van kleuren zal laten zien en daardoor niet gauw zal vervelen. De route heb ik zonder problemen kunnen volgen en was dus nauwkeurig beschreven.

Groene Wissel Lelystad

Yvonne Bouwmeester, 02-03-2017

Gisteren met mijn man deze route voorgelopen voor mijn wandelclub. Goed te volgen volgens de omschrijving. De bossen rondom Lelystad worden al echt volwassen. Het was iets drassig maar zeker te doen met waterdichte schoenen ;-) Beter niet lopen als het de dagen ervoor flink geregend heeft inderdaad. Ga hem nog een keer lopen wanneer alles weer groen wordt; heb er nu al zin in!

Verrassend mooi!

Judith friso, 24-09-2016

Een onverwacht mooie wandeling rondom Lelystad, zeer afwisselend, wij waren hier begin september. Als je van bramen houdt.....bakje meenemen!! Hele duidelijke routebeschrijving.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info