Groene Wissel 610: Lexmond

Vijfheerenlanden, route 1

Groene Wissel Lexmond
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Lexmond

 • Startadres:

  bushalte NH-Kerk, Lexmond
  Kortenhoevenseweg
  Lexmond

 • Coördinaten:

  51°57’47” N   5°2’18” E

De Vijfheerenlanden ligt in het zuidwesten van Utrecht. In de middeleeuwen maakten vijf heren hier de dienst uit. Het landschap uit die tijd is nog goed herkenbaar: binnen hoge dijken ligt een mozaïek van uiterwaarden, boomgaarden, griendpercelen en eindeloze weilanden. Met deze serie routes door deze streek gaat u daar allemaal mee kennismaken. Deze route gaat een stuk over de Lekdijk met prachtig uitzicht op de uiterwaarden. Daarna volgen een paar graskaden en rustige asfaltweggetjes naar de flora- en faunarijke Bolgerijse griendbossen, het grootste griendboscomplex van Europa! Hierin maakt u een superavontuurlijk tochtje, hét hoogtepunt in deze route. Over graslandranden en veepaden gaat u op weg naar het drie kilometer lange boerenlintdorp Hei- en Boeicop. Daar wandelt u dwars doorheen en hier treft u ook de enige onderweg-horeca. Na de talloze prachtige boerderijen van dit streng gelovige dorp kuiert u over een landweg door polders en langs natuurreservaatje Scharperswijk weer naar Lexmond. De route gaat voor ruim de helft over verharde paden en wegen, de meeste daarvan zijn doorgaans rustig.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Heel erg mooi en stil

Jose Maan, 30-04-2020

Een wandeling in Coronatijd. Beginstuk geweldig uitzicht over de uiterwaarden. Nu op z'n mooist door de gele bermen. Heel afwisselend en duidelijk. Mooie dag, we hebben enorm genoten!

Leuke wandeling

Yolanda, 26-03-2017

Op een mooie zonnige dag deze wandeling gedaan. We waren getuige van een boer die zijn koeien losliet in de uiterwaarden. Een grappig gezicht, die blije koeien. Daar word je zelf ook blij van. De wandeling is leuk, vooral de grienden waar we doorheen liepen, heel apart. Mooi was het uitzicht op de uiterwaarden. Hei en boeicop heeft prachtige boerderijen, ook de moeite waard. Je moet hem wel met mooi weer lopen vanwege het open karakter van de tocht.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Bakkerij van Dijk

Dorpstraat 56

4128 BZ Lexmond

Eetcafé 't Trefpunt

Hei- en Boeicopseweg 88

4126 RL Hei- en Boeicop

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info