Groene Wissel 393: Loon op Zand

Bossen en Duinen

Groene Wissel Loon op Zand
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Loon op Zand

 • Startadres:

  bushalte Kerkstraat, Loon op Zand
  Kerkstraat
  Loon op Zand

 • Coördinaten:

  51°37’35” N   5°4’10” E

Na het gezellige centrum haakt u aan op het Wandelnetwerk van Noord-Brabant. Door de vele bossen die rondom het uitgestrekte zandverstuivingsgebied de Loonse en Drunense Duinen liggen maakt u een flinke, bijna onverharde wandeling. Regelmatig kuiert u over hoge stuifzandruggen en af en toe steekt u brede zandslenken over. Voor de nodige rustpauze's komt u langs twee horecagelegenheden. En dat is maar goed ook, want het regelmatig lopen over rul zand kan best wel vermoeiend zijn. In de zomer kan tijdens een warme dag de temperatuur tot ver over de dertig graden oplopen en is de zonnestraling, mede door de weerkaatsing op het zand, zeer intensief. Bescherm u daar afdoende tegen, neem een ruime hoeveelheid (2 liter) drinken mee en trek stevige wandelschoenen aan.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Wat een prachtig gebied

DvdM, 26-10-2015

Wij willen even laten weten dat wij gisteren zo hebben genoten van de door u uitgezette wandeling, groene netwerk wissels loon op zand: bossen en duinen. De route is prima beschreven, ik had het bijbehorende kaartje ook nog besteld. Wat een prachtig gebied. Wij lopen nu een paar jaar met ons gezin in het najaar en in het voorjaar een wandeling van rond de 20 km. Wij zijn dus heel blij met uw wandelingen en hopen en in de toekomst nog meer te vinden.

GW 393: een pittige topper

René van Doorn, 13-12-2013

Gisteren deze vijfsterrenwandeling gelopen. Zeer aangenaam (fris, zonnig) wandelweer. Een lange en door de forse - meer dan de inkleuring van het routekaartje doet vermoeden - stukken over de zandverstuivingen best pittige tocht. Een van de toppers uit de GW-collectie! De stuifzanden zijn - samen met de kronkelige paadjes door de duinranden - de charme van deze zeer afwisselende wandeling. Het zand is overigens minder rul dan in de warme zomermaanden, toen wij de andere GW-wandeling, die dit natuurreservaat vanuit het noorden (Drunen) aansnijdt, liepen. De overvloed aan paaltjes met groen-gele pijlen komt aanvankelijk wat 'overdone' over. Maar komt het eerste uur in het bos toch wel van pas, aangezien in dit jaargetijde de paden hier en daar aan het oog worden onttrokken door een egale, bruine bladerdeken. Op de stuifzanden zijn ze erg handig om goed op koers te blijven. De uitspanning Bosch en Duin komt na ruim drie uur stevig doorstappen wel wat laat maar niet minder welkom. Ondanks het uitgelezen weer waren de mede-wandelaars (en bikers), die wij in ruim vier uur tegenkwamen, op twee handen te tellen. Onze beide honden hadden de aanlijnplicht in dit natuurreservaat er wederom graag voor over. De routebeschrijving klopte als vanouds als een bus. Van harte aanbevolen!

Schitterende wandeling, aanrader!

Marc Geurtsen, 24-05-2013

De Loonse en Drunense Duinen is een erg mooi en groot gebied en deze wandeling laat de schoonheid en afwisseling van dit landschap goed zien. Ik woon in de buurt, dus ik ben hier al veel geweest, deze wandeling was toch ook voor mij verrassend mooi! De stukken door het duinzand zijn wat vermoeiender (zeker in de zon), maar voegen tegelijk iets speciaals toe. Doordat deze wandeling een netwerk wandeling is, is de wandeling heel goed te volgen. Kleine opmerkingen: bij punt 1 kp 19 2e pad LA zou ik zelf 1e pad LA noemen (het is het eerste pad na het knooppunt, dat is al een paar meter na dat knooppunt). En ik kwam niet uit de beschrijving verderop in punt 1 bij het bosgat, maar je kunt gewoon de gele pijltjes volgen naar kp 17, geen probleem!

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info