Groene Wissel 456: Maastricht

Jeker, Hoge Fronten en Sint Servaasbasiliek

Groene Wissel Maastricht
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  9 km

 • Startplaats:

  Maastricht

 • Startadres:

  station Maastricht
  Stationsplein 27
  6221 BT Maastricht

 • Coördinaten:

  50°50’59” N   5°42’18” E

Grenzend aan het historische centrum van Maastricht ligt het Frontenpark (bestaande uit restanten van oude vestingwerken) als een vergeten en voor veel mensen onbekend gebied met een grote diversiteit aan landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden. Kuierend over de hoge verdedigingswallen heeft u een prachtig uitzicht over dat gebied en de stad. Voordat u daar bent maakt u een leuke wandeling over de Onze Lieve Vrouwewal, door de Helpoort, langs de stadsmuur, over prachtige wandelpaden langs de Jeker (een beek) en door het Stads-, Aldenhof- en Waldeckpark. Langs de monumentale Sint Servaasbasiliek (welke u kunt bezoeken), over het Vrijthof, het Marktplein met Stadhuis en de Maasboulevard wandelt u weer naar het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Maastricht, maar dan anders

Petra Otten, 03-01-2019

We waren twee dagen in Maastricht. De eerste dag hebben we lekker door de binnenstad geslenterd en deze verkend. De tweede dag hebben we deze Groene Wissel gedaan. Het sloot mooi aan op wat we dag 1 al gezien hadden, doordat deze route grotendeels de contouren van de binnenstad volgde. Zo hebben we Maastricht nog wat beter leren kennen. Het Frontenpark was de grote verrassing van deze wandeling, daar was ik nog nooit geweest. Ik heb wel last van enige hoogtevrees, dus ik vond de paadjes die hoog bovenlangs de vestingwerken gingen wat eng, maar het was nog wel te doen.

Leuke wandeling

Yolanda, 23-04-2017

Op een mooie zonnige dag deze wandeling gedaan. Het is een route vol verrassingen zoals de Hoge Fronten. Leuk is ook het stukje langs de Jeker. Wel een hoop geslinger door de stad hoewel het geen geeikte stadswandeling is. We hebben weer genoten!

Aan te raden deze groene stadswissel!

Loes, 12-10-2016

Vandaag 12 oktober 2016 deze wandeling gelopen. De routebeschrijving is nog helemaal correct. Geen moeilijke route maar wel vol afwisseling. Je loopt langs de meanderende Jeker door het oude stadspark langs de stadswallen. Verrassende rust. Hier en daar ontkom je niet aan een oversteek over een druk kruispunt. En dan opeens na een klaphekje en een klimmetje: Sta je daar! Boven op de vestingwerken De Fronten, waarvan de bouw al plaatsvond in de eerste helft 16e eeuw. Hier verdedigde Maastricht zich tegen de oprukkende vijand uit de omringende landen. Een vriendelijke Maastrichtenaar vertelde ons dat een van de beroemde 3 Muskettiers 'monsieur D' Artagnan' bij de Tongersepoort sneuvelde in 1673. Het is een meerwaarde om voor deze wandeling even internet te raadplegen bij 'Stichting Maastricht Vestingstad'. Daar wordt haarfijn uitgelegd over de fortificaties en kazematten. Je kijkt dan met nog meer ontzag. Meteen na de Fronten sta je weer midden in het stadscentrum waar het goed toeven is op een terrasje alvorens de route de vervolgen. Aan te raden deze groene stadswissel!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café de Tribunal

Tongersestraat 1

6211 LL Maastricht

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info