Groene Wissel 212: Mantgum

Twee eenzame torens

Groene Wissel Mantgum
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Mantgum

 • Startadres:

  station Mantgum
  S. v. Galemawei
  9022 ZL Mantgum

 • Coördinaten:

  53°7’46” N   5°42’48” E

Daar staan ze dan, eenzaam en verlaten en als markante punten in het weidse Fries landschap: de overgebleven torens van de voormalige terpkerkjes van de buurtschappen Tsjerkebuorren en Skillaerd. Over rustige asfaltwegjes, een oud kerkepad en fietspaadjes (beiden dwars door de weilanden) maakt u een leuke rondwandeling langs die twee torens en de kerkjes van de karakteristieke Friese dorpjes Mantgum, Easterwierrum en Wiuwert. Van de laatste ligt de oude kern op een opvallend hoge en grote terp. Vanwege de beperkte wandelmogelijkheden wandelt u na Wiuwert even langs een drukke weg en daarna over een rustige asfaltweg van drie kilometer (met onderweg de buurtschappen Jeth en Skillaerd) weer naar het station van Mantgum. Deze wandeling gaat grotendeels over verharde paden en wegen en de hond mag echt niet mee!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Friese weiden en greiden

Ellen, 16-07-2017

Gister, 15 juli 2017, op mijn fiets van Leeuwarden naar Mantgum en vervolgens onder het motto 'in de zomer is het overal mooi' vanuit Mantgum deze wandeling gemaakt. Het begin was verrassend via enkele bruggetjes door het weiland en later langs het mooie betonfietspaadje. Verderop vond ik het iets saaier. Een aanrader voor wie van de Friese weidsheid houdt. Horeca liet m.i. te wensen over, gelukkig had ik zelf voldoende proviand mee. Beschrijving weer prima.

Grijze dag

Peter leus, 17-12-2016

Half december op een grijzige dag is deze wandeling geen cadeautje. Het is voornamelijk functioneel lopen, dwz: kilometers maken langs wegen waar net te veel auto´s vaak net te hard rijden. Het doorkruizen van het weiland tussen Tsjerkebuorren en Easterwierrum maakt deze wandeling een beetje de moeite waard. Ga in het voorjaar met mooi weer!

Mantgum op zondag

Esther, 30-12-2013

Op zondag deze tocht gelopen. Vooral in het begin mooie afwisseling tussen drassig grasland en aparte paden. Later neemt dat af. Mooi hoe het Fries lege land toch heel veel te zien te bieden heeft. Het is nog leuker om deze tocht te lopen als de horeca geopend is.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info