Groene Wissel 529: Markelo 1

Kerkpaden, Loopgraven en Tichelgaten

Groene Wissel Markelo 1
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Markelo

 • Startadres:

  bushalte Burg. de Beaufortplein, Markelo
  Goorseweg
  Markelo

 • Coördinaten:

  52°14’3” N   6°29’44” E

Na het gezellige dorp Markelo (met Grandcafé 't Wapen van Markelo) beklimt u over graspaden en prachtige bosrandpaden de Markeloseberg en wandelt daarna over rustige binnendoorwegjes, enkele lommerrijke landwegen en een grasweg langs de Schipbeek naar de Kattenberg. Daar kuiert u door voormalige (gerestaureerde) loopgraven uit WOII en komt langs een onderduikershol. De Kattenberg aflopen doet u over een paar prachtige graspaden langs akkerranden en raakt na een tichelgat even de bebouwing van Markelo aan, waar u CR De Haverkamp kunt bezoeken. Over landwegen (met onderweg een Mariakapel), door bossen de Hemmel en Hessenheem, langs Herberg De Pot (met groot tuinterras) en langs een beek aan de rand van Markelo wandelt u weer naar de bus. Om de prachtige wandelpaden (vaak tracés van oude Kerkpaden) met elkaar te verbinden, wandelt u regelmatige over zeer rustige binnendoorwegjes met daarlangs prachtige Twentse boerderijen. Kortom: een zeer afwisselende wandeling door het lichtglooiende Twentse landschap. Heeft u de smaak van dit liefelijke landschap te pakken, loop dan ook eens Groene Wissel nr. 530, ook vanuit Markelo met als thema Drie Markelose Bergen. Deze route licht wat zuidelijker, komt door Stokkum (stokoude boerderijen, beschermd dorpsgezicht) en gaat over enkele paden (in tegenovergestelde richting) van deze route.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Hstorie en cultuur

Frits Schipper, 10-04-2020

Al weer een mooie zonnige dag om te wandelen. Ditmaal rond het middaguur naar Markelo gegaan. Langs de kerk en dan even een klimmetje omhoog en dan de natuur in. Ik kom langs het indrukwekkende oorlogsmonument op de Markeloseberg. Deze wandeling wordt gekenmerkt door de vele oorlogsherinneringen: loopgraven, bomkraters, bomschelf, vliegtuigmotor en zelfs de afdruk van een omgekomen gevechtsvlieger. Als erg geïnteresseerd in geschiedenis is dit natuurlijk een perfecte wandeling. Het blijft indrukwekkend om dit allemaal te zien. Na de wandeling over het graspad naast de Schipbeek loop ik over de Kattenberg. Onderweg ook nog even gekeken bij het onderduikershol. (Eerder deze week stond er nog een artikel in de krant over de Joodse onderduikers die hier gezeten hebben). Bij de Marikapel van 'de Hulpe' neem ik even een rustpauze. Uit het 'gastenboek 'blijkt dat deze Mariakapel nog regelmatig bezocht wordt. Ook regelmatig is er iets te lezen over de kerkpaden van Markelo. En van het Nettenveld (van textielfabrikant Jannink) had ik nog nooit gehoord. Leuk om nog zo'n net te kunnen zien. Vlak voor ik weer in Markelo ben kom ik nog door een 'recent' aangelegd retentiegebied. Mooi plekje om nog even op een bankje te gaan zitten en te genieten van de omgeving en het mooie weer. Een oud tichelgat passerend kom ik weer in Markelo. Een mooie cultuurhistorische wandeling.

Reactie op Margot teunissen

Bart van der Schagt, 22-04-2019

Een beetje flauw om hier te schrijven dat dit meer een route voor fietsers is. Lees voortaan eerst de inleiding goed, dan weet je wat je verwachten kunt. Over veel paden in deze route kun en mag je niet fietsen.

Meer voor fietsers

Margot teunissen, 22-04-2019

We hebben gisteren deze route gelopen omdat we de omgeving wilden verkennen en vanwege de geschikte afstand. We waarderen het zeer dat deze route is uitgezet, tegelijkertijd waren we teleurgesteld in de lange rechte stukken die we (vaak ook asfalt) moesten lopen. Je kan er voor kiezen om alleen het Oostelijk deel te lopen, dat is afwisselender en minder over asfalt. Het is al met al een prima fietsroute! Eergisteren hebben we 'rondje Diepenheim' gelopen, die is echt super, vrijwel niet over asfalt langs veel beekjes en water!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Camping de Kattenberg

Hogedijk 8

7475 PR Markelo

Grand café 't wapen van Markelo

Grotestraat 1

7475 AZ Markelo

Herberg De Pot

Potdijk 9

7475 SL Markelo

Zalencentrum de Haverkamp

Stationsstraat 28

7475 AM Markelo

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info