Groene Wissel 613: Meerkerk

Vijfheerenlanden, route 4

Groene Wissel Meerkerk
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Meerkerk

 • Startadres:

  bushalte Postkantoor, Meerkerk
  Tolstraat
  Meerkerk

 • Coördinaten:

  51°55’16” N   4°59’56” E

De Vijfheerenlanden ligt in het zuidwesten van Utrecht. In de middeleeuwen maakten vijf heren hier de dienst uit. Het landschap uit die tijd is nog goed herkenbaar: binnen hoge dijken ligt een mozaïek van uiterwaarden, boomgaarden, griendpercelen en eindeloze weilanden. Met deze serie routes door deze streek gaat u daar allemaal mee kennismaken. Kenmerkend voor deze route zijn de talrijke landwegen, graspaden en graskaden. Het eerste deel loopt u 3 kilometer over een doorgaans rustig fietspad langs het Merwedekanaal. Daarna volgen (bijna uitsluitend) de meest prachtige paden die er in deze streek te vinden zijn. Daarover kuiert u langs Reservaat Scharperswijk, dwars door Polder Achthoven en langs de Zouweboezem. Over een vlonderpad kunt u een vogelkijkpunt bezoeken. Opvallend op deze route zijn de fraai gelegen (picknick)banken. Onderweg-horeca is er slechts in de vorm van een tankstation met wat mogelijkheden.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Mooi maar modderig in de winter

M. Doorn, 20-12-2020

Het is een zeer mooie wandeling, ook in de winter. Als aanvulling op mijn voorganger wil ik echter melden dat het stuk tussen punt 3 en de Vlietmolen feitelijk onbegaanbaar is door de modder momenteel.

Mooi maar modderig

Gerard, 19-12-2020

Mooie en leuke wandeling, ik zou hem graag nog eens in de zomer lopen dan komt hij meer tot zijn recht, maar ook nu de moeite waard. Op dit moment (december) wel een uitdaging die er om vraagt stevig op de benen te staan en hoge schoenen aan te doen, vooral vanwege het tweede deel Rijskade, Molenkade en het deel daarna (Zouwendijk?). Dat brugje bij de Molenkade is echt niet wit trouwens (vorige reactie), het zijn meer betonplaten.

Reactie op Ans Geboers

Bart van der Schagt, 23-05-2020

Wat je schrijft klopt niet: dat brugje (een brede) is nog steeds wit, je kunt daar niet rechtsaf en er staat daar ook geen knooppuntpaaltje 87. Pas 100m daarna moet je rechtsaf een leuningloos brugje over, en die is nooit wit geweest.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Bakkerij van Dijk

Dorpstraat 56

4128 BZ Lexmond

Eeterij Het Kleine Brughuis

Dorpsplein 2

4231 BA Meerkerk

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info