Groene Wissel 637: Middelbeers

Kleine Beerze, Landschotse Heide en Groote Beerze

Groene Wissel Middelbeers
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Middelbeers

 • Startadres:

  bushalte Hertog Janstraat, Middelbeers
  Hoogdijk
  Middelbeers

 • Coördinaten:

  51°28’04” N   5°15’00” E

Na de bebouwing van het Brabantse dorp Middelbeers kuiert u over prachtige paden langs de Kleine Beerze (een beek), door een bos en over een (droog) pad door natte graslanden naar de Landschotse Heide. Daar wacht u een interessante verrassing uit de nabije geschiedenis: een voormalig bombardeeroefenterrein uit WOII, lees vooral het informatiepaneel ter plekke daar eens over. Na de heidewandeling wandelt u weer door bos naar de Groote Beerze. Door het beekbegeleidend bos daarvan volgt u over werkelijk schitterende slingerpaadjes talrijke beekmeanders, puur natuur is het daar! Daarna bent u door het Brabantse boerenlandschap kuierend weer vlot bij de bushalte. De route komt grotendeels over onverharde paden en wegen, alleen in Middelbeers is er horeca.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Middelbeers 637

Peter Arnts, 08-04-2018

Wandeling met erg veel brede saaie paden, vooral de 1e kilometers v/d wandeling is weinig spectaculair. De Landschotse Heide is mooi. Het paadje langs de Beerze is ook mooi, maar ook erg kort. Een wandeling die wij niet nog eens zullen lopen.

Middelbeers: waterrijk wandelen

René van Doorn, 31-01-2018

Kortgeleden liep ik met onze beide honden de meerdere keren uitgestelde openingsdagwandeling van 2018. De beide viervoeters hebben er - wat zal het (Chinese) jaar van de hond voor hen voor (wandel)moois in petto hebben - duidelijk zin in. De reis gaat deze dag naar Brabant, waar voor de vroege middaguren droog, rustig, koud en zonnig weer is voorspeld. Alleen die laatste vlieger gaat niet op: de zon laat zich niet zien. Maar verder is het wandelweer - flink doorstampend - niet verkeerd. Uitvalsbasis is het op 20 bus-minuten van het tegen Eindhoven aangeplakte Best gelegen Middelbeers. Al snel lopen we langs de Kleine Beerze, die dezer dagen een grote broek heeft aangetrokken en als gevolg van de overvloedige watertoevoer weinig onderdoet voor de Groote Beerze, die we verderop tegen zullen komen. Geruime tijd volgen we het aardige pad langs de oevers van dit nogal strak getrokken stroompje. Daarna duiken we de bossen in om uit te komen bij de Landschotse Heide, een fraai natuurgebied met natte, grassige heidevelden en stevig uitgevallen vennen. De route loopt aanvankelijk om dit waterrijke gebied heen, door landbouwgebieden over een zo te zien recentelijk aangelegde ondiepe, kronkelende watergeul, die geacht wordt de waterhuishouding van het gebied te reguleren (en deze natte tijden flink aan de bak kan). Na deze omtrekkende beweging scheert de route langs een (Duits) oefenterrein voor (haven)bombardementen uit WO II. Betonnen oefenbommen markeren deze opmerkelijke locatie. Verderop slingert de route gelukkig lange tijd dwars door het natuurgebied. Na een tweede intermezzo door omringend bos en een stil landweggetje komt het aardigste deel van de route in beeld: over een klein pad volgt de wandelaar 'gelijkvloers' de Groote Beerze. Dit gezwollen stroompje meandert geruime tijd als een dolle door een smalle bosstrook met aan beide zijden uitgestrekte graslanden. Het lijkt wel alsof het water steeds weer uit zijn groene (maar in deze tijd wat kale) corridor wil ontsnappen, maar last minute toch weer terugkeert, ongetwijfeld om de wandelaar te plezieren. Als het bos er opeens mee ophoudt is het gedaan met deze aantrekkelijke passage en volgt het water een strakker en minder spannend parcours door open grasland. Voor de wandelaar volgt nog een stevig stuk graspad langs de beek. Vervolgens stappen we over gammele planken naar de andere oever, nemen afscheid van de Groote Beerze en bereiken over asfaltweggetjes eindpunt Middelbeers. De heldere beschrijving zorgt er mede voor dat de wandelaar zo'n drie uur zorgeloos kan genieten van deze waterrijke en afwisselende route.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café De Doornboom

Doornboomstraat 7

5091 CA Middelbeers

Familierestaurant De 4 linden

Doornboomstraat 8

5091 CB Middelbeers

Gasterij De Kemphaan

Willibrordstraat 12

5091 CD Middelbeers

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info