Groene Wissel 603: Nijmegen Lent

Rondje Spiegelwaal

Groene Wissel Nijmegen Lent
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  9 km

 • Startplaats:

  Lent

 • Startadres:

  station Nijmegen Lent
  Griftdijk Noord 42
  6663 AC Lent

 • Coördinaten:

  51°51’45” N   5°51’43” E

Nederland is sinds eind 2015 een eiland rijker: het Nijmeegse stadseiland Veur-Lent, ontstaan na het vergraven van een uiterwaard tot een nevengeul van de Waal met als doel de rivier bij hoge waterstanden meer ruimte te geven. Na wat leuke groene stukjes door de bebouwing van Lent en wat graspaden langs bosjes gaat u daar uitgebreid kennis mee maken. Onderweg komt u over een flinke lage inlaatdam en geniet van menig architectonisch interessante brug. Ongeveer halverwege de route is er op het eiland horeca. Bent u hier met hoge waterstanden (meestal de eerste maanden van het jaar), dan volgt u hoge en droge alternatieven. Leuk om ook die alternatieven te lopen: u kuiert dan over de Lentse Warande en over een bijzondere brug, de Lentloper, met verdiepingen en tunneltjes. Het tweede deel van het eiland is onbewoond en daar kuiert u over het Ossenwaardpad langs menig zandstrandje. Over de bijzondere Zaligebrug (waar u met extreem hoog water deels over betonpalen loopt) en een stil asfaltweggetje gaat u weer op weg naar het station. Verwacht niet dat u met deze wandeling in stilte en veel over onverharde paden loopt, in tegendeel: met mooi weer is het (vooral in het weekend) gezellig druk op dit toeristisch aantrekkelijke eiland en het merendeel van de route is verhard. Kortom: een leuke kennismaking met de Spiegelwaal, een waterhuishoudkundig hoogstandje.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Genieten langs de Waal

Deborah Eikelenboom, 07-10-2018

Deze wandeling heb ik gisteren gelopen bij een stralend zonnetje en 24 graden. Geen klagen over het het weer van oktober en omdat het al lange tijd droog is kon deze wandeling in zijn geheel gelopen worden. In een natte periode kan een deel van de route onder water staan. Dat zal ongetwijfeld indrukwekkend zijn maar ik denk dat het voor de wandelaar leuker is deze route te lopen bij laagwater. De strandjes langs de Waal zijn namelijk uitnodigend en als je dan toch van het pad gaat is het verleidelijk een stukje de uiterwaarden heen en weer te lopen, zo beleef je het gebied nog meer. Deze wandeling leent zich prima voor dergelijke improvisaties tussendoor waardoor je al gauw meer dan 9 km wandelt. Een wandeling van 9 km loop ik normaal binnen 2 uur. Ik deed er nu 4 uur over, niet alleen door de extra meters maar ook omdat ik af en toe ben gaan zitten om te genieten van het uitzicht over de rivier en de vele schepen die langs varen. Dit is een wandeling waar je gewoon lekker de tijd voor moet nemen. Het is een leuke afwisselende wandeling ook als je wel precies de aanwijzingen volgt. Het rivierenlandschap vind ik fascinerend en wat de mens hier met het water heeft gedaan is indrukwekkend. De route is prima beschreven en er is voldoende horeca onderweg. Vaak wandel ik samen met een vriendin maar deze wandeling deed ik alleen, en dan loop ik liever niet in een stil gebied ver van de bewoonde wereld. Het fijne van deze route is dat je van de natuur kunt genieten zonder je kwetsbaar te voelen. De route blijft in de buurt van de bewoonde wereld en zeker bij mooi weer zijn er veel wandelaars en fietsers op de route zonder dat dat storend is. Het is gewoon een heerlijke wandeling voor een mooie zonnige dag. Ik heb genoten.

Heel hoog water

Yolanda, 21-01-2018

verleden week een weekendje Nijmegen gedaan, mede om naar het hoge water te kijken. deze wandeling kwam dus goed van pas! Imposant om te zien hoe breed een rivier kan worden. Deze moeten we natuurlijk ook eens geaan doen bij laag water. het hoogwateralternatief konden we nog niet helemaal lopen maar met het kaartje kom je er vanzelf uit.

Complimenten voor de mooie en verrassende wandeling

Lea, 30-05-2017

De route is minutieus uitgeschreven. Lijkt wat veel, maar is precies goed. Complimenten voor een mooie en verrassende wandeling met prachtige brugarchitectuur over de Spiegelwaal.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Waalzicht

Oosterhoutsedijk 21

6663 KS Lent

Historisch kookatelier Eet!verleden

Franseplaats 1

6511 VS Nijmegen

Restaurant Sprok

Waaldijk 9

6681 KJ Bemmel / Lent

Restaurant Zijdewinde

Waaldijk 28

6681 KJ Bemmel

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info