Groene Wissel 392: Nijverdal

Sallandse Heuvelrug

Groene Wissel Nijverdal
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Nijverdal

 • Startadres:

  station Nijverdal
  Parkeerterrein Grotestraat Noord 2
  7442 AJ Nijverdal

 • Coördinaten:

  52°21’57” N   6°27’45” E

Welke wandelaar kent de NS-wandelklassieker 'Holterberg' van Nijverdal naar Holten niet. Met deze rondwandeling maakt u kennis met een wat minder bekend deel van dit prachtige natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van de uitgestrekte Sallandse Heuvelrug. U wandelt eerst even door het gezellige moderne centrum. Eenmaal in het bos komt u langs het bezoekerscentrum en een fraaie schaapskooi. Na de doorgaans stille bossen doorklieft u over zandpaden en een enkel fietspad (met zandweg) enorme glooiende heidevelden vanwaar u zult genieten van de schitterende vergezichten. Over een kronkelpaadje door een jeneverbessenbos, stille bospaden en een landweg door het landelijke Esdal kuiert u op uw gemak naar het horecarijke centrum van Nijverdal (onderweg komt u geen horeca tegen).

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Zomerse dag.

Heleen en Jos, 29-05-2020

Op de laatste dag van ons midweekje Salland en met spierpijn in de benen van het vele wandelen, maar vooral van een middagje kick-biken, gingen wij op pad voor deze Groene Wissel. Parkeren was makkelijk op de P&R bij het station. In het centrum van Nijverdal was het al gezellig druk. Vrij snel liepen we al door bos en heide. De natuur snakt naar regen, dat was goed te zien. De heide en de grond waren kurkdroog. Daar waar ook bomen staan zag het er beter uit. Veel hagedisjes over en langs het pad. Roofvogels zweefden boven ons hoofd. De koekoek, die wij normaal alleen horen, liet zich vandaag zelfs goed zien! Mooie vergezichten, leuke smalle paadjes. Op de bredere paden en fietspaden was het nog vrij druk met wandelaars. Het viel daarbij op, dat velen niet (meer) de moeite nemen om even achter elkaar te gaan lopen om zo anderhalve meter afstand te garanderen. Jammer. Terug in het gezellige centrum, waar terrassen op last van de overheid nog gesloten waren, moesten wij ons koude biertje missen. Daarvoor in de plaats aten wij een super groot en lekker softijs! De routebeschrijving was weer tip-top in orde! Bedankt.

Nijverdal

Josephine, 07-07-2019

Een mooie wandeling in de prachtige omgeving; routebeschrijving is -zoals ik bij andere wandelingen gewend ben- perfect, chapeau!

Een welbestede zondag in de natuur

Henk, 13-08-2018

Vandaag 12-augustus 2018 hebben we de Groene Wissel nr. 392 Nijverdal gelopen. De temperatuur is gelukkig wat aangenamer dan de weken hiervoor. De zon laat zich de eerste paar uur niet zien, maar dat vinden we geen probleem. Na 25 jaar weer eens in Nijverdal, dan zie je hoe alles is veranderd. Het station modern ogend inclusief voetgangersbrug. De hoge toren van de Rooms-Katholieke kerk is een imposante blikvanger met een indrukwekkende naam : St Antonius van Padua kerk. De winkels inclusief een forse Rabobank daarna lijken qua grote en uitstraling bijna stads. Aan de bosrandweg zijn afgezaagde boomstammetjes veranderd in Eekhoorns en Uilen zogenaamde Woodcarving-kunst. Het bezoekerscentrum is in de loop van de tijd een centrum van voorlichting m.b.t. onder ander geologie, planten en dieren geworden. Een fijne plek om even een koffiestop in te lassen. Ook in het bos en langs de heidevelden treffen we regelmatig info-borden aan, die over het landschap verhalen. Bij de schaapskooi is het rustig en de schapen zullen onder hoede van de herder de hei wel op zijn. De heide zou op dit moment een zee van paarse kleur moeten uitstralen, maar de droogte heeft hier hard toegeslagen, want het is meer roestbruin verdroogd met hier en daar plukken paars. Door Staatsbosbeheer is nog veel werk te doen, want in het eerste perceel heide schieten al veel bomen en struiken op. Dat wordt als er niets aan gedaan wordt een bos. In het volgende bosperceel zijn er verscheidene bomen gemarkeerd met oranje stippen. Deze zullen worden gekapt met het doel dat hier de heide zich zal ontwikkelen. We wandelen hier in een echt heuvellandschap, waarbij de sterk stijgende paden bijna buitenlands aandoen. Buiten de fietspaden is het bijzonder rustig en er zijn bijna geen wandelaars te zien. De zon is er onderhand bijgekomen en de temperatuur wordt bij tijden als drukkend ervaren. Een overweldigend uitgestrekt natuurgebied waar deze Groene Wissel ons kennis mee wil laten maken. Via een aantal buitenwijkjes loop je zo via de winkelstraten weer naar het station. Een welbestede zondag in de natuur.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Buitengewoon Lekker

Grotestraat 281

7441 GS Nijverdal

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info