Groene Wissel 656: Oirschot

Dorp, Bos en Boerenland

Groene Wissel Oirschot
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Oirschot

 • Startadres:

  bushalte Sint Jorisstraat, Oirschot
  Kempenweg
  Oirschot

 • Coördinaten:

  51°30’22” N   5°18’51” E

Eerst maakt u uitgebreid kennis met het Noord-Brabantse dorp Oirschot, één van de schilderachtigste plaatsen van de Kempen en rijk aan historische gebouwen. U wandelt door smalle straatjes naar de horecarijke Markt, daar geniet u van het oude Raadhuis, het Kantongerecht en de imposante Sint Petrusbasiliek. Door het Vrijthof, prachtige wandelpaden langs het Wilhelminakanaal en door een groene wijk gaat u op pad naar het buitengebied. Daar kuiert u over fraaie landwegen op de rand van bos en boerenland en maakt een prachtige, afwisselende boswandeling. Door een oud cultuurgebied, met leuke paadjes langs en door bosranden, en een stuk langs het Wilhelminakanaal wandelt u weer naar de bushalte. Deze route is voor ruim de helft onverhard. In Oirschot is er voldoende horeca, onderweg niets.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Historische dorpskern, landgoed, bossen en heide

Lara Loopt, 18-12-2019

Groene Wissel Oirschot, 14 km. Hele mooie tocht, ook in de winter, alleen na het verlaten van de dorpskern is het even wat minder interessant tot na viaduct A58. Over militair oefenterrein Oirschotse Heide, bossen, landgoed Heeren Vijvers, langs kanaal en historische dorpskern Oirschot. Veel afwisseling en her en der wat geweersalvo's (niet altijd maar vandaag wel) Is niet hinderlijk. De kogel geluiden kwamen op gegeven moment wel erg dichtbij en ik was bijna een omweg aan het verzinnen toen een groep militairen aangaf dat ik door kon kuieren. Ze schieten denk ik met losse flodders. Het is gewoon vrij toegankelijk gebied. 2 tips: wie met de auto komt start het beste bij punt 2. Aan het begin van de Wintelresedijk is een veldje met picknicktafel en parkeerplaatsen. Dat scheelt de parkeerkosten en je hebt de horeca op driekwart van de route, anders zit alle horeca aan de start. En loop bij wandelknooppunt 55 even rechtdoor (route gaat rechtsaf ) en dan rechtsaf om een blik te krijgen op de boerderij van landgoed Heeren Vijvers.

Indian summer in Oirschot

Rene van Doorn, 12-11-2018

Vorige week liep ik met twee honden deze bosrijke wandelroute vanuit het Brabantse Oirschot. Op de naar het zich laat aanzien laatste nazomerse dag van dit jaar. Het was aangenaam wandelen op deze indian summer-dag: jas uit, mouwen opgestroopt en aan de wandel! Het op slechts tien bus-minuten van station Best gelegen Oirschot verrast de wandelaar met zijn schilderachtige centrum, rijkelijk bedeeld met monumentale panden. De routemaker maakt terecht een ruime slinger door al dit moois. De statige Sint Petrus Basiliek, het fraaie Marktplein met het voormalige Raadhuis, de smalle straatjes en steegjes er omheen, het Boterkerkje aan het intieme Vrijthof, blijkbaar het vroegere centrale plein van het dorp: het kan allemaal niet op. Na oversteek van het Wilhelminakanaal is het even doorbijten, maar ten zuiden van de luidruchtige A58 maakt het bos zijn opwachting. Gemengd, dichtbegroeid bos met kleine heidevelden, voor wat betreft het loof-deel in prachtige, stemmige herfstkleuren. Met een netwerk van paden en paadjes en ook met een paar zeer smalle slingerpaadjes door loof- en naaldbospercelen, die mens en hond altijd weer vrolijk stemmen. In de verte klinken voortdurend geweerschoten; de salvo's zijn zo'n beetje het enige geluid in dit verder superstille boslandschap. Om klokslag een is men uitgeschoten en keert de absolute rust weer. Verderop schuurt de route twee keer langs de Oirschotse Heide, een behoorlijk vergrast heidegebied, dat in gebruik is als militair oefenterrein. In het aanpalende bos komen we diverse legervoertuigen, tentenkampjes en wat verdwaalde militairen tegen. De diepe sporen van militaire voertuigen op de aan de hei grenzende zandwegen maken het de wandelaar lastig. Maar wie maalt daarom bij dit fantastische weer? De route loopt weer weg van de heide en volgt fraaie bosrandpaden door een landschap, dat langzaamaan een wat meer agrarisch karakter krijgt. Sluitstuk van de wandeling is een leuk traject langs het weinig bevaren Wilhelminakanaal. Te snel komt de stompe toren van de Sint Petrus Basiliek weer in zicht. Al met al een leuke, afwisselende, goed beschreven wandelroute: van harte aanbevolen!

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Bistro de Oude Smidse

Rijkesluisstraat 3

5688 EC Oirschot

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info