Groene Wissel 365: Pernis

Containerterminals en Petrochemische industrie

Groene Wissel Pernis
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Pernis

 • Startadres:

  metrostation Pernis
  Schalekampplein
  Pernis

 • Coördinaten:

  51°53’7” N   4°22’57” E

Met deze wandelroute wil ik u wat anders laten zien: het dorp Pernis, eens een boerendorp omgeven door de Nieuwe Maas en landelijke polders, nu een 'eiland'. Een eiland letterlijk omgeven door de Maashavens, containerterminals, olie- en chemicaliënopslagtanks, de petrochemische industrie van Shell en ExxonMobile en een ware kluwen van autosnelwegen en druk bereden havenspoorlijnen. Tussendoor is er geen grassprietje meer te bekennen... Maar er is ook groen. Pernis is aan de zuidkant voorzien van een parkengordel en een hertenkamp waar menig stad jaloers op kan zijn, zo groot. Dit is een wandeling met 99% asfaltgarantie.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Groene Wissel Pernis

Hans Nederpel, 18-11-2019

Een afwisselende en interessante route rond het van oorsprong oude boerendorp Pernis. Hier geen last van het alom oprukkend massatoerisme, wel nog wat schilderachtige plekjes in het dorp. Dan lopend langs de Maas de skyline van Rotterdam in de verte in zicht en verder imposante uitzichten op havens, containerterminals en raffinaderijen. Samen met de Groene Wissel Rozenburg een boeiende kennismaking met het Rijnmondgebied, tevens hier gegarandeerd geen modder aan je schoenen.

Bijzondere schoonheid

Wan de Laar, 23-08-2019

Je moet er van houden, maar dat doe ik, en dan zijn ook de twee kilometer tussen snelweg en petrochemische industrie van een bijzondere schoonheid. ter linkerzijde produceren ze de brandstof en smeerolie die rechts in grote haast weer verstookt worden. Er is overigens ook voldoende groen en rivier op deze route.

Groene Wissel Pernis

Klaske, 28-06-2019

Vandaag hebben we onze 12e Rotterdamse wandeling gelopen. Dit keer was het Pernis. Heel bijzonder om de petrochemische industrie van zo dichtbij te zien. En eerlijk is eerlijk, als je Rotterdam wilt leren kennen dan horen de havens daar natuurlijk ook bij. Het contrast tussen al die drukte en bedrijvigheid en de stilte van de Maas en al die imposante schepen die voorbij varen, maakt de wandeling heel bijzonder. Als afsluiter voor ?5,50 pp de watertaxi naar Delfshaven genomen en daar weer op de metro gestapt.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info