Groene Wissel 365: Pernis

Containerterminals en Petrochemische industrie

Groene Wissel Pernis
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Pernis

 • Startadres:

  metrostation Pernis
  Schalekampplein
  Pernis

 • Coördinaten:

  51°53’7” N   4°22’57” E

Met deze 365e wandelroute wil ik u wat anders laten zien: het dorp Pernis, eens een boerendorp omgeven door de Maas en landelijke polders, nu een “eiland”. Een eiland letterlijk omgeven door de Maashavens, containerterminals, olie- en chemicaliënopslagtanks, de petrochemische industrie van Shell en ExxonMobile en een ware kluwen van autosnelwegen en druk bereden havenspoorlijnen. Tussendoor is er geen grassprietje meer te bekennen... Maar er is ook groen. Pernis is aan de zuidkant voorzien van een parkengordel en een hertenkamp waar menig stad jaloers op kan zijn, zo groot. Wie durft deze bizarre wandeling aan? Wie schrijft een reactie op Wandelzoekpagina? Dit is een wandeling met 99% asfaltgarantie. Lees voor meer bijzonderheden de inleiding van de routebeschrijving!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Groene Wissel Pernis

Klaske, 28-06-2019

Vandaag hebben we onze 12e Rotterdamse wandeling gelopen. Dit keer was het Pernis. Heel bijzonder om de petrochemische industrie van zo dichtbij te zien. En eerlijk is eerlijk, als je Rotterdam wilt leren kennen dan horen de havens daar natuurlijk ook bij. Het contrast tussen al die drukte en bedrijvigheid en de stilte van de Maas en al die imposante schepen die voorbij varen, maakt de wandeling heel bijzonder. Als afsluiter voor ?5,50 pp de watertaxi naar Delfshaven genomen en daar weer op de metro gestapt.

Pernis

Pieter Westendorp, 20-07-2015

Afgelopen zaterdag (18-7-15) de wandeling rond Pernis gelopen en die viel niet bepaald mee. De twee kilometer langs de drukke weg was zelfs op zaterdag (en in de vakantie!) verschrikkelijk en werd begeleid door een penetrante oliegeur, die trouwens ook te ruiken was bij het stuk langs de Maas. Misschien had het warme weer er mee te maken. Het uitzicht was daar weer wel aardig. Pernis op zich was ook wel pittoresk, hoewel sommige straten wel erg armoedig aandeden. Al met al geen aanrader dus. Pieter

Lelijkste groene wissel

FB, 16-03-2014

Ik heb het vandaag 'aangedurfd' één van de lelijkste groene wissels te lopen, nl. die rondom Pernis. Viel nog wel mee, het gedeelte langs de Maas (met schitterend uitzicht op de skyline van Rotterdam) en door de Parkenstrook is zelfs aardig. Alleen het stuk langs de snelweg is bizar, maar, eerlijk is eerlijk, daarvoor is gewaarschuwd. Zoals altijd is de routebeschrijving weer perfect, en klopt tot op ieder bochtje.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info