Groene Wissel 643: Roggel 1

Bossen, beken en heide in Leudal

Groene Wissel Roggel 1
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Roggel

 • Startadres:

  bushalte Koppelstraat, Roggel
  Koppelstraat
  Roggel

 • Coördinaten:

  51°15’56” N   5°55’19” E

Door Roggel volgt u de straten en leuke wandelpaadjes langs de Roggelse Beek en komt langs de horeca aan de Markt. In het Leudal maakt u een praktisch onverharde, schitterende wandeling door bossen, over heide en kilometerslang over de leukste paadjes langs de volgende drie beken: Tungelroyse Beek, Leubeek en Zelsterbeek. Hier meanderen die beken er lustig op los en zult u genieten van de rijke flora en fauna. Halverwege komt u langs de Sint Elisabeths(water)molen, daar is ook horeca. Na de Leumolen is de kers op de wandeltaart het bijna twee kilometer lange stijgende en dalende kronkelpad langs de diepliggende Zelsterbeek, met spectaculaire uitzichten over de meanders.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Wandeling

M van leeuwen, 20-05-2018

Vandaag deze groene wissel gelopen een prachtige wandeling met een uitstekende beschrijving compliment voor de makers ook veel informatie gekregen over de omgeving van hondeneigenaren die in Roggel wonen ,ontzetten leuk

Roggel: wie schoan os Leudal is

René van Doorn, 22-11-2017

Enkele dagen terug liep ik met twee honden deze kersverse route door natuurgebied Het Leudal. Het weer zat mee: bewolkt met een handvol zonnestralen en droog. Startplaats is het tussen Weert en Roermond gelegen plaatsje Roggel. De Roggelse Beek - die tijdens deze door kronkelende beken en diep in het landschap gesneden beekdalen gedomineerde wandelroute verbleekt bij het beekgeweld verderop - leidt de wandelaar het dorpje uit. Door een smakelijk gebied met veel bos, hei gaat het verder richting beekdalen. De wandelaar weet zich in deze tijd van het jaar omringd door schitterende herfstkleuren: van het groen van de echte doorzetters, via geel en oranje naar het bruin van de vroege afhakers. En dan is daar de Tungelroysche Beek, waarvan het bruinige, wat futloze water niet erg in beeld komt vanaf een lang, strak pad bovenlangs. Het stroompje spaart haar krachten om iets voor de helft van de wandelroute met veel geraas een grondig gerestaureerd waterrad aan de praat te houden. Overigens, op het terras van de naastgelegen horeca zijn de koffie en vlaai een korte stop meer dan waard. Toch is dit alles maar voorspel; het echte werk kan nu beginnen! Met paadjes vlak langs en hoog boven de Leubeek en de Zelsterbeek, die er sinds een paar jaar weer vrolijk op los mogen meanderen. Dan weer gaat het over een smal spoor, dat de oever van de kronkelende beek trouw volgt, dan weer gaat het langs de hoge randen van het beekdal met fraai zicht op het waterwerk beneden. De paden zijn behoorlijk modderig, niet zo gek in deze regenrijke periode. De oevers zijn opvallend steil, een fenomeen dat ik eigenlijk alleen maar ken van de randen van de Veluwe. Verderop komt de Sint-Ursula watermolen voorbij, zeer fraai gelegen maar op dat moment helaas niet in bedrijf. De Zelsterbeek houdt de bovenlangs lopende wandelaar liever op afstand; het vele groen/geel/oranje/bruin beperkt het zicht op de diep beneden stromende beek, die zich af en toe met een fraaie kronkel aan de schaarse passant laat zien. In dit door Staatsbosbeheer (die van de lichtbruine borden) beheerde natuurgebied zijn honden overal welkom, mits aangelijnd. Een ideaal gebied voor viervoeters, die van een kleine plons houden. De uitloop van de route houdt het groen heel lang vast alvorens aan de rand van Roggel te eindigen bij een halte, waar vandaan ieder half uur een bus vertrekt. De route beschrijving van deze alleraardigste en verrassende wandelroute is uit de kunst! De routemaker heeft wel wat hulp gekregen , want de route volgt een flink stuk de Leudalroute met zijn niet te missen blauw-witte markeringen. Van harte aanbevolen!

Het Leudal

Jan Jansen, 19-10-2017

Deze Groene Wissel is een prachtige wandeling langs kronkelende beken en watermolens in het bos. Ik heb er enorm van genoten. Heel bijzonder hoe diep soms die beken in het dal liggen. Indrukwekkend was zonder meer de hoge zandige erosiewand. Dit is een landschap dat je zelden ziet in Nederland. De routebeschrijving is ook zonder meer uitstekend.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Goeden

Op de Bos 6

6088 NA Roggel

Café Dennenoord

Op de Bos 6

6088 NA Roggel

Café-restaurant St. Elisabeth's hof

Roggelseweg 56

6091 NP Haelen

Preuverie Bekkers Marie

Raadhuisstraat 2

6088 BR Roggel

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info