Groene Wissel 194: Roodeschool

Neerlands uithoek

Groene Wissel Roodeschool
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Roodeschool

 • Startadres:

  station Roodeschool
  Stationsstraat
  9983 ST Roodeschool

 • Coördinaten:

  53°25’9” N   6°45’38” E

Een uithoek is het zeker: het strakke en rechthoekige landschap van noordoost Groningen. En stil is het er ook. Ondanks dat de wandelmogelijkheden hier beperkt zijn, kunt u met deze route toch eens kennismaken met deze uithoek van ons land. U wandelt voornamelijk over verharde paden en wegen (die lang en recht zijn) door de Oostpolder met daarin enkele bijzonder fraaie herenboerderijen. Onderweg passeert u de gehuchten Koningsoord en Oudeschip en waant u zich aan het einde van de (Groninger) wereld. In het begindeel van deze wandeling kuiert u even over een grindpaadje gevolgd door het Dorpsbos van Roodeschool. Ondanks de verlatenheid van deze streek komt u halverwege (langs het Eemshavengebied) toch nog een hotel met terrasje tegen...

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Station verplaatst

Bart van der Schagt, 01-02-2018

I.v.m. met het doortrekken van de spoorlijn naar de Eemshaven (mooi voor de veerboot naar het Duitse Waddeneiland Borkum), is het station verplaatst. Routebeschrijving en kaarten zijn aangepast.

Aardige wandeling, waarmee voldoende is te zien

HS, 25-09-2017

Woensdag 20 september 2017 de Groene Wissel nr. 194 Roodeschool gelopen. Al vrij gauw na het verlaten van het station loop je in de wijde wereld van de poldergebieden. Vandaag was het een bewolkte maar droge dag. Na de vele regendagen zijn de akkers behoorlijk nat. Er waren akkers met aardappelen, die nog moeten gerooid worden en die al groen van kleur worden. Het zal eerst nog wel een poosje droog weer moeten zijn, voordat rooimachines de akkers op kunnen. Op grote akkerpercelen staan de suikerbieten, winterwortels en knolselderij er goed bij. Nu verderop de zeedijk ligt, heeft de oude dijk met de dijkcoupure niet meer de functie van zeewering en is meer een slaperdijk geworden. Deze voorziening is al wat moderner met deuren die gesloten kunnen worden. Ander dijkcoupures zijn voorzien van uitsparingen waarin balken konden worden geplaatst, om bij hoog water het achterland te beschermen tegen het water. Vanaf deze dijkcoupure en elders bij het beklimmen van de dijk heb je een aardig overzicht van de bedrijvigheid in de Eemshaven. Afgelopen maandag is hier het grootste cruiseschip aangemeerd de 'World Dream' gebouwd in Papenburg. Dit schip is immens om te zien, voorzien van 18 etages kan het 3400 passagiers een luxieus onderkomen bieden. Langs de Dijkweg heerst de rust , alleen een paar schapen op de dijk. Langs de Buitenweg kom je statige boerderijen tegen. Terugkomend via de Laanweg kom je op de Hooilandseweg weer terug in het dorp Roodeschool. Hier valt op dat er een aantal huizen staan die gebouwd zijn in de stijl van de 'Amsterdamse School'. Op de hoek Laanweg/Hooilandseweg o.a. het huis 'Zunnehörn'. Kenmerkend daarvan zijn de verschillende metselverbanden en verspringingen in de gevels, die vaak ook voorzien waren van verschillende kleuren baksteen. De entree van deze huizen zijn vaak voorzien van uitgebouwde portalen en bijzondere gevormde deuren. De bovenlichten voorzien van glas en loodramen. Dakkapellen en schoorstenen, die asymmetrisch op de hoek van het huis zijn geplaatst. Aankomende architecten die in het begin van de vorige eeuw vanuit Groningen in Amsterdam gingen studeren, kwamen daar in aanraking met de bouwstijl van Berlage. Dit vond men wel een beetje te stijfjes en zo ontwikkelde zich een wat lossere bouwstijl, 'De Amsterdamse School''. Bovendien waren een aantal Groninger studenten lid van de kunstenaarsclub 'De Ploeg', zodat ze met hun kennis van beeldhouwen en schilderen, hun creativiteit konden inbrengen met behulp van de bakstenen en soms ijzeren ornamenten. Helaas zijn er in Groningen geen steenfabrieken meer, maar in die tijd kon men volop bakstenen verkrijgen in diverse maten en kleuren. baksteen. Al met al een heel aardige wandeling, waar voldoende is te zien.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Dijkzicht logies

Klaas Wiersumweg 10a

9984 XJ Oudeschip

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info