Groene Wissel 498: Rotterdam Centraal 2

Parken, Bruggen en Kubuswoningen

Groene Wissel Rotterdam Centraal 2
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  9 km

 • Startplaats:

  Rotterdam

 • Startadres:

  station Rotterdam Centraal (centrumzijde)
  Stationsplein 1
  3013 AJ Rotterdam

 • Coördinaten:

  51°55’27” N   4°28’11” E

Deze wandeling door het moderne, bruisende Rotterdam zal u steeds weer doen verrassen. Dit krijgt u allemaal te zien: het vernieuwde Centraal Station, de kubusvormige Pauluskerk, de Euromast, de Erasmusbrug, de Willemsbrug, de karakteristieke Rotterdamse skyline, het Vrije Entrepotgebouw, de oude Koningshavenbrug, de Kubuswoningen, de Markthal, de Rotterdamse wolkenkrabbers en uiteraard de Koopgoot. Aan groen ontbreekt het zeker niet: de Museumtuin, Het Park, een stukje oud spoortracé, park op het dak van de Willemsspoortunnel en door de plantenrijke hofjes van de Kubuswoningen. De liefhebbers van musea en kunst komen niets tekort: het Chabotmuseum, Het Nieuwe Instituut voor architectuur, design en e-cultuur, het Boijmans van Beuningenmuseum, de Kunsthal en Het Natuur Historisch liggen allemaal op de route!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Rotterdam: monumentale nieuwbouw

René van Doorn, 01-04-2016

Bewolkt met een vleugje zon: het weer kon er gisteren mee door. Ik liep die dag met twee honden deze boeiende stadswissel door het hart van Rotterdam, een must onder de stadswissels. Als liefhebber van historische binnensteden met hun nauwe straatjes, doorgangetjes, grachtjes en oude panden kom je - zo stelt de routemaker terecht - niet echt aan je trekken. Maar het bruisende Rotterdam stelt daar onder meer monumentale en spannende nieuwbouw voor in de plaats. Opvallend is dat men alles groot, groter, grootst aanpakt. Met als gevolg dat de skyline van de binnenste ring van de stad nadrukkelijk wordt ingekleurd door qua architectuur zeer diverse, vernieuwende maar vooral fors uit de kluiten gewassen nieuwbouw. De aftrap van de wandeling vindt plaats in het splinternieuwe Centraal Station, een blikvanger van formaat, in de spits ondanks de imponerende ruimte een ware mierenhoop. Het eerste deel van het parcours is groen ingekleurd: via de groene Westersingel, de parkachtige 'museumbuurt' en het door de Euromast gedomineerde stadspark, simpelweg 'Het Park' geheten, gaat het richting het visitekaartje van de stad, de Nieuwe Maas en de imposante bruggen daarover. Dat niet alle oudbouw bij het bombardement van 1940 ten onder is gegaan laten de oudere panden rond de knusse Veerhaven en Oudehaven en langs de Nieuwe Maas zien. De stad weet op nogal wat plekken met een royaal en gevarieerd horeca-aanbod - zoals de terrassen aan de Entrepothaven en Oudehaven - een genoeglijke sfeer te scheppen tussen alle wolkenkrabbers. Het fraaie, in art nouveau opgetrokken Witte Huis aan de Oudehaven was ooit het hoogste kantoorgebouw van Europa, maar is intussen op onoverbrugbare achterstand gezet. Leuk is ook het veel te korte stukje tracé van het eind vorige eeuw uit het centrum verdwenen spoor in het verlengde van de Koningshavenspoorbrug. Van sloop van 'De Hef' is afgezien; sterker, men is momenteel druk bezig met groot onderhoud, voor wat betreft het hefdeel gebeurt dat blijkbaar elders. Na een slalom door het kubuswoningencomplex (overbekend, maar blijft aardig) komt de nieuwe, grote, glazen Markhal voorbij. Een eldorado voor de hongerige mens, dat ik noodgedwongen links laat liggen. Onze doorgaans zeer gedisciplineerde honden zijn net zo verzot op 'gefundenes Fressen' als op spannende stadsluchtjes. Op markten laten beide labrador retreivers dat goede gedrag plotsklaps varen en maken jacht op de altijd aanwezige op de grond gevallen voedselrestjes. Opvallend is overigens hoe 'schoon' de stad is dan wel wordt gehouden, zeker vergeleken met 020. De beschrijving van deze jonge stadswissel is helemaal op orde. De omgeving van de reuzenkonijnen (einde punt 1) is recent op de schop geweest; de situatie ter plekke lijkt wat gewijzigd. Maar het vervolg van de route is overduidelijk. Al met al heel veel te zien en te genieten: doen!

Superleuke stadswandeling barstensvol indrukken

Frank van der Meer, 25-11-2015

Superleuke rondwandeling waarbij je zowat alle highlights van Rotterdam aandoet. Van het gloednieuwe Centraal Station tot de indrukwekkende Rotterdamse skyline. Van high culture als Boijmans Van Beuningen en Kunsthal tot de ordinaire Koopgoot. Van de Erasmusbrug tot de nieuwe Markthal. Na 10 kilometers duizelt het je van alle indrukken. Verslagje en foto's bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/gwrotterdam

Reactie op Zita,

Bart van der Schagt, 21-10-2015

Bedankt voor het melden, ik zal zien of ik de routebeschrijving wat duidelijker kan maken. Over die straatnamen benoemen: daar hangen geen straatnaambordjes, dus dat wordt lastig. Toch is het daar wel makkelijk te vinden: gewoon de loopinstructies goed opvolgen.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Grand café Loos

Westplein 51

3016 Bl Rotterdam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info